Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Het dialysevervoer 'Daar Thuis'

Door Ad Nooitgedagt 

NierNieuws Column 'Enchanté !'

Wie vertrouwde kusten bezoekt hoopt op betrouwbaar vervoer.

Heel wat voeten (u weet: 'voeten' van Nanny) heeft het in de aarde gehad, om een geregeld en tijdig dialyse-transport van Doorn naar Amersfoort te organiseren. Alle wegen die zij hiertoe aanvankelijk bewandelde, mondden uit bij CONNEXXION, 'want CONNEXXION regelt alle ziekenvervoer en dialysetransporten'! Zulks was bij ons via het NVN-forum al doorgedrongen.

Volgens al hun telefonistes, 'bekeken zij eerst of zij zélf mij konden transporteren en anders zochten ze een geschikte collega om het over te nemen'. Dat wij voorkeur hadden voor een bepaald taxibedrijf, was mooi, maar daar kwam niets van in: CONNEXXION was de spin in het web, de aangewezen (door wie?) monopolistische vervoerder. En men klemde die touwtjes stevig in de knuistjes. Maar dit idee voelde voor ons veel te ongrijpbaar en glibberig.

In Frankrijk maken we met één van de bestaande ambulance-bedrijven een afspraak. En deze afspraken worden prompt nagekomen. De witte VSL's met het blauwe kruis (Véhicule Sanitaire Léger = licht gezondheids vervoermiddel = zit-ambulance) zijn altijd op tijd, vaak zelfs te vroeg. De chauffeur (M/V) kan dagelijks wisselen want deze komt gewoon uit de 'pool' van dienstdoende medewerkers. De ochtend-, middag-, avond- en nacht-ploegen zijn echter betrekkelijk constant; je raakt dus vrij spoedig met elkaar vertrouwd.

Tegenwoordig echter rijd ik - destijds is dat al eens uitgelegd - alweer ruim anderhalf jaar met een stel oud-chauffeurs van "Les Ambulances du Soleil' die voor zichzelf zijn begonnen: Cathy en Mike. En ook de afspraken met 'Taxi Cathy' en 'Taxi Mike' kloppen altijd. De klant is hier nog steeds koning; ze zijn zelfs zo mooi op tijd dat er nog tijd overschiet voor een kopje koffie (beetje eigen belang?). Zij brachten ons ook - zonder kosten voor de Sécurité Sociale ('ziekenfonds') - van Taradeau naar België en later weer terug, bijna privé-chauffeurs.

Maar om een lang vervoersverhaal kort te maken: uiteindelijk kreeg Nanny contact met AGIS, de verzekeraar voor 'expats' die een poosje Nederland komen proeven, op zoek naar de smaak van weleer. Deze ''allochtonen" vallen niet onder het standaard verzekeringsregiem voor inheemse Nederlanders. Wij konden dus wél zelf een taxi-bedrijf uitzoeken en kozen Hoek-Vervoer uit Driebergen. AGIS garandeerde vervolgens de betaling (wél eerst die € 92,00 eigen bijdrage afrekenen).

De blauwe kentekenplaten van de luxe 'Hoek-taxi's' zijn vervolgens altijd op tijd bij het receptiegebouw van onze 'huisbaas' komen voorrijden. En 's avonds bij MEANDER voor de thuisreis. Dat kan dus wél. Van mij daarom geen rampverhalen op het forum. Genoemde 'huisbaas' verstrekte iedere keer een eenmalig codekaartje voor de slagboom, zodat de taxi mij keurig bij onze bungalow kon terugbrengen en er vervolgens ook nog weer uit kon.

De € 92,00 is overigens inmiddels bij onze verzekering in Frankrijk geclaimd: ik ben ten slotte 'Cent Pourcent' (100 %). Dit gaat alleen op dokters/specialisten-verklaring. Frankrijk kent ruim dertig aandoeningen 'Longue Durée' die onder de regeling '100 %' vallen zoals falende nieren, kanker, hartproblemen, bepaalde vormen van reuma en oogziekten, maar ook verschillende psychiatrische ziektes.

Alle onkosten die uit die ziektes voortvloeien worden door de Securité Sociale volledig vergoed: vervoer, behandeling, medicijnen, halfjaarlijkse hart- en vaatcontrole, röntgen-onderzoek en alles wat de arts verder noodzakelijk acht.

Je kunt hier prima nierpatiënt zijn. Nou ja!

A la prochaine,

Ad

sterren Gepubliceerd: zaterdag 06-08-2011 | Reacties (2)

Reacties

Reageer op dit artikel

 • miranda, apeldoorn
  07-08-2011 14:06

  dan heb jij zeker geboft want ik kreeg nadien van de agis een mooie rekening gepresenteerd omdat ik met connexion had moeten rijden ipv taxi hoek!
  na diverse protest brieven gelukkig alles teruggekregen!

 • A., B.
  07-08-2011 07:47

  Of waarom God voor Frankrijk koos... ;)
Dialyses tellen

NierNieuws Column 'Enchanté !'

Het nieuwe jaar gaat gestaag zijn gang; we zijn al weer begin februari. En dan zit er dus alweer ruim een twaalfde deel van het jaar weggestopt achter onze rug. Hebt u het gemerkt? Snel hè? Die kalender van mijn farmaceut, waar ik vaste klant ben met al mijn ordonnances van SERENA, kan dus ook alweer voor ruim een twaalfde weg.

Ik heb het, misschien herinnert u het zich nog, ooit wel eens gehad over een boek van Douwe Draaisma - hoogleraar psychologie te Groningen - 'Waarom het leven sneller gaat als je ouder wordt'. Dit verhaal van mij is dus hoogstens een voorbereiding voor onze jongere collega's, die dit nog moeten ervaren. In het kort heb ik van Draaisma begrepen dat het op een bepaalde leeftijd gedeeltelijk de 'gewoonte' wordt die je dwars zit; alles wat je beleeft vermengt zich met al die soortgelijke herinneringen, vakanties, werk en dergelijke. Het wordt één grote brij die geen mijlpalen meer oplevert; heel anders dan vroeger op school waar iedere vrij weekend, vrije woensdagmiddag en iedere vakantie wél die mijlpaal was, waardoor het jaar - helaas voor ons toen - eindeloos duurde en er pas na heel lange tijd weer iets leuks gebeurde: je verjaardag, of eindelijk die vakantie (die toen overigens nog niet zo lang was al nu; althans dat staat me niet bij).

Lees meer »

NierNieuws column:
Père Noël contre la Dialyse
 »

NierNieuws Column 'Enchanté !' We waren door onze burgemeester op woensdag 3 december  uitgenodigd voor een Repas de Noel , dus kerstdiner. Voorzichtig gezegd, redelijk op tijd, als je bedenkt dat we eigenlijk deze dag en de volgende nodig hadden voor sinterklaasgedichten en de bijbehorend inkopen.

Lees meer »

NierNieuws column:
Schaalvergroting heeft goed uitgepakt
 »

NierNieuws Column 'Enchanté !' Sedert een aantal jaren maakt SERENA deel uit van een wereldwijde organisatie: DIAVERUM, aanwezig in achttien landen, waaronder voor zover ik weet niet Nederland. Men biedt 'revitaliserende' - oppeppende - vakantiereizen aan. Maar dat is meer een 'toetje'. Ons centrum is vooral lid geworden vanwege de grotere mogelijkheden voor samenwerking, gezamenlijke inkoop en ook gezamenlijk onderzoek in het belang van de dialysecliënten.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier