Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Hervormingsvoorstel patiŽntenorganisaties is luchtkasteel

Door Jeroen van Setten 

Redactioneel commentaar

Volgens de gezamenlijke patiŽntenorganisaties kan de overheid 2,1 miljard euro per jaar besparen door patiŽnten een eigen budget te geven waarmee zij hun zorg zelf kunnen regelen. De organisaties maken zich vooral zorgen over de veelheid aan loketten waar een zorgconsument mee te maken heeft.

De bezorgde clubs denken kennelijk dat het aantal loketten vermindert en er enorm bespaard wordt als patiŽnten een 'rugzak' met geld krijgen om hun zorg in te kopen. Er zijn verschillende redenen om aan deze redenering te twijfelen.

De belangrijkste is wel, dat de ervaringen die tot op heden zijn opgedaan met de rugzak in de (thuis)zorg geen reden tot juichen geven. Er is maar een heel beperkte groep mensen bij wie een dergelijk systeem in vruchtbare grond landt. De betrokkene moet tijd en energie hebben om zijn budget te managen en, niet in de laatste plaats, in staat zijn zich een beeld te vormen van wat hij nodig heeft en waar hij die zorg kan halen.

In de praktijk stonden kleine bureautjes en grote bureaus op, helaas niet allemaal even te goeder trouw, om mensen bij te staan in dat proces. De percentages die deze bureaus van het budget voor zichzelf hielden logen er vaak niet om.

Een tweede belangrijk punt is de vraag waarom de patiŽntenorganisaties een probleem aan de achterkant willen aanpakken in plaats van aan de kant waar het probleem zit. We hebben te maken met een log bureaucratisch apparaat voor indicatiestelling. Het CIZ in Driebergen en haar vele bijkantoren. Het CIZ is een tiental jaren geleden in het leven geroepen, vooral omdat de overheid meer grip wilde op de zorg. Inmiddels is bewezen dat het zo niet werkt, dus is de meest logische stap inderdaad de afschaffing van het CIZ.

Maar dat betekent nog niet dat de indicatiestelling dan bij de patiŽnt moet komen te liggen. Het betekent simpelweg dat hij terug kan naar waar hij hoort en altijd ook lag: in de eerste lijn. De wijkverpleegster en de huisarts zijn de aanwezen personen om de patiŽnt te indiceren. Zij kennen hun klanten tenslotte verreweg het beste. Sterker, ze doen die indicatiestelling op dit moment feitelijk al, maar moeten hun patiŽnten daarna alsnog naar het CIZ verwijzen.

Ten derde denken de patiŽntenorganisaties, blijkens hun persbericht, dat zorgverleners veel minder tijd kwijt zullen zijn met het registreren van de zorg als patiŽnten hun eigen budget beheren. Hier is de wens de moeder van de gedachte. Er is helemaal geen reden om aan te nemen dat het de verzekeraars dan ineens niets meer uitmaakt hoe het geld wordt besteed. Ook rugzakken moeten ongetwijfeld van voor tot achter en aan beide zijden gecontroleerd worden.

Tot slot nog dit. Nergens in het persbericht is een spoor van bewijs te vinden voor het te besparen bedrag van 2,1 miljard Euro. Naar dat sommetje (een besparing van 10% op alle zorgkosten) ben ik eigenlijk nog wel het meest benieuwd.

sterren Gepubliceerd: woensdag 16-06-2010 | Nog geen reacties
Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt.

In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren. Er is dus een discrepantie tussen enerzijds de nierfunctie en anderzijds het aantal symptomen en de last die patiënten ervaren. Een groots opgezet onderzoek waaraan veel patiënten meedoen, met uiteenlopende nierfuncties en ook een hele range aan symptomenlast, willekeurig verdeeld over groepen die wel of niet starten met dialyse, zou antwoord kunnen geven op deze vraag.

Het wetenschappelijk bewijs uit een dergelijke goed opgezette zogeheten gerandomiseerde studie geldt als sterk. Maar met zo een verscheidenheid aan patiënten en symptomen is een gerandomiseerd onderzoek in dit geval eigenlijk niet te doen. Daarom gebruikte Janmaat gegevens uit observationele studies. Dat zijn onderzoeken waarbij gegevens van patiënten worden verzameld. De patiënten krijgen de gebruikelijke behandeling en er wordt geen behandeling toegewezen door de arts of onderzoeker.

Lees meer »

Jef Schaap overleden »

Jef Schaap, oprichter van stiching Burung Manyar en steun en toeverlaat van nierpatiënten in Indonesië, is overleden aan covid-19. Dat laat het bestuur van de stichting, namens de familie van Jef, weten. Jef was 77 jaar oud.  Het is op een maand na twintig jaar geleden dat Jef Schaap 'zijn' stichting oprichtte, nadat hij op persoonlijke titel benaderd was om een Indonesische patiënt te helpen die getransplanteerd was, maar de benodigde medicatie niet kon betalen.

Lees meer »

Ontstaan vaatschade op moleculair niveau nader onderzocht »

Glomerulosclerose en atherosclerose zijn vaataandoeningen waarvoor tot op heden geen afdoende behandelingen bestaan. In de nierfilters (glomeruli) zorgen kleine bloedvaatjes voor bloedfiltratie. Bij glomerulosclerose vormt zich littekenweefsel in de glomeruli en raken bloedfiltratie en nierfunctie verstoord. Bij atherosclerose treedt verdikking van de wand van een slagader op, waardoor deze vernauwt.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier