Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Hervormingsvoorstel patiŽntenorganisaties is luchtkasteel

Door Jeroen van Setten 

Redactioneel commentaar

Volgens de gezamenlijke patiŽntenorganisaties kan de overheid 2,1 miljard euro per jaar besparen door patiŽnten een eigen budget te geven waarmee zij hun zorg zelf kunnen regelen. De organisaties maken zich vooral zorgen over de veelheid aan loketten waar een zorgconsument mee te maken heeft.

De bezorgde clubs denken kennelijk dat het aantal loketten vermindert en er enorm bespaard wordt als patiŽnten een 'rugzak' met geld krijgen om hun zorg in te kopen. Er zijn verschillende redenen om aan deze redenering te twijfelen.

De belangrijkste is wel, dat de ervaringen die tot op heden zijn opgedaan met de rugzak in de (thuis)zorg geen reden tot juichen geven. Er is maar een heel beperkte groep mensen bij wie een dergelijk systeem in vruchtbare grond landt. De betrokkene moet tijd en energie hebben om zijn budget te managen en, niet in de laatste plaats, in staat zijn zich een beeld te vormen van wat hij nodig heeft en waar hij die zorg kan halen.

In de praktijk stonden kleine bureautjes en grote bureaus op, helaas niet allemaal even te goeder trouw, om mensen bij te staan in dat proces. De percentages die deze bureaus van het budget voor zichzelf hielden logen er vaak niet om.

Een tweede belangrijk punt is de vraag waarom de patiŽntenorganisaties een probleem aan de achterkant willen aanpakken in plaats van aan de kant waar het probleem zit. We hebben te maken met een log bureaucratisch apparaat voor indicatiestelling. Het CIZ in Driebergen en haar vele bijkantoren. Het CIZ is een tiental jaren geleden in het leven geroepen, vooral omdat de overheid meer grip wilde op de zorg. Inmiddels is bewezen dat het zo niet werkt, dus is de meest logische stap inderdaad de afschaffing van het CIZ.

Maar dat betekent nog niet dat de indicatiestelling dan bij de patiŽnt moet komen te liggen. Het betekent simpelweg dat hij terug kan naar waar hij hoort en altijd ook lag: in de eerste lijn. De wijkverpleegster en de huisarts zijn de aanwezen personen om de patiŽnt te indiceren. Zij kennen hun klanten tenslotte verreweg het beste. Sterker, ze doen die indicatiestelling op dit moment feitelijk al, maar moeten hun patiŽnten daarna alsnog naar het CIZ verwijzen.

Ten derde denken de patiŽntenorganisaties, blijkens hun persbericht, dat zorgverleners veel minder tijd kwijt zullen zijn met het registreren van de zorg als patiŽnten hun eigen budget beheren. Hier is de wens de moeder van de gedachte. Er is helemaal geen reden om aan te nemen dat het de verzekeraars dan ineens niets meer uitmaakt hoe het geld wordt besteed. Ook rugzakken moeten ongetwijfeld van voor tot achter en aan beide zijden gecontroleerd worden.

Tot slot nog dit. Nergens in het persbericht is een spoor van bewijs te vinden voor het te besparen bedrag van 2,1 miljard Euro. Naar dat sommetje (een besparing van 10% op alle zorgkosten) ben ik eigenlijk nog wel het meest benieuwd.

sterren Gepubliceerd: woensdag 16-06-2010 | Nog geen reacties
Wie wil er nou een nierpatiŽnt 'cadeau'?

Redactioneel

Nierpatiënt Wim Altena is door de Patiëntenfederatie Nederland (voorheen NPCF) 'cadeau' gedaan aan PvdA-tweedekamerlid Henk Nijboer. Ook zes andere politici kregen een, chronisch zieke, patiënt cadeau. Een aardig idee, zou je zo zeggen en, eerlijk is eerlijk, het genereert wel weer de nodige publiciteit. Maar gaat het ook iets uitmaken? 

De Patiëntenfederatie Nederland is de koepelorganisatie van patiëntenorganisaties. Deze koepel is niet zoals je zou verwachten een zelfstandig door de leden betaald orgaan, maar in feite onderdeel van het ministerie van VWS. Demissionair minister Schippers (VVD) van VWS bestuurt zoals bekend, vooral de kosten in de zorg met ijzeren hand. Ze doet dat op een manier die heel veel, vooral linkse, partijen niet erg aanspreekt en ook bij veel zorgverleners en patiënten niet zo in de smaak valt. 

Lees meer »

ADR: zachte feiten en harde meningen »

Redactioneel Voor- en tegenstanders van een geen-bezwaarsysteem voor orgaandonatie bevechten elkaar te vuur en te zwaard. We ontvangen letterlijk dagelijks e-mails van voor- en tegenstanders die allemaal even overtuigd zijn van hun enige gelijk. De vrijwel fifty-fifty uitslag van de stemming in de Tweede Kamer over het wetsontwerp van Pia Dijkstra (D66) voor invoering van een ADR-systeem maakt de scheiding der geesten duidelijk zichtbaar.

Lees meer »

Wie het weet mag het zeggen »

Redactioneel Natuurlijk wil het niet zoveel zeggen, al die NEE-registreerders tijdens de afgelopen Donorweek. Maar het is wel een signaal. Jezelf voorhouden dat uit onderzoeken is gebleken dat 62 procent van de Nederlanders voor orgaandonatie en 'dus ook 38% tegen' is, betekent vertrouwen op resultaten uit het verleden. En die geven zoals we weten geen enkele garantie voor de toekomst.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier