Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Hersentumor geen beletsel voor donatie

Door Merel Dercksen 

Het risico op overdracht van kanker is kleiner bij donoren met een hersentumor dan bij overledenen met een andere vorm van kanker. Toch zijn veel artsen nog huiverig organen van deze mensen voor transplantatie te gebruiken. Volgens Britse onderzoekers is dat niet nodig, het risico dat de ontvanger ook kanker krijgt, is minimaal.

Mensen die overlijden met of aan kanker, kunnen in principe geen donor zijn, vanwege het risico dat de ontvangers van hun organen lopen ook kanker te krijgen. Een uitzondering wordt soms gemaakt voor overledenen met een hersentumor. Britse onderzoekers zijn nagegaan hoe groot het risico in de praktijk is, dat een donor met een hersentumor de kanker overdraagt op de ontvangers van zijn organen.

Ze combineerden het Britse transplantatieregister met de nationale kankerregistraties in Engeland, Wales en Noord-Ierland. Hieruit bleek dat er tussen 1985 en 2001 179 donoren zijn geweest met een primaire hersentumor. 33 van hen hadden een tumor met een hoge graad, een gevorderd stadium, wat een verhoogd risico inhoudt. De onderzoekers identificeerden 448 ontvangers die in totaal 495 organen hadden ontvangen van 177 van de 179 donoren. Bij geen van hen was de hersentumor van de donor op de ontvanger overgedragen.

De onderzoekers concluderen daaruit dat het risico hierop blijkbaar vrij klein is en tegen het overlijdensrisico van patiŽnten die op de wachtlijst blijven staan, kan opwegen. Overledenen met een primaire hersentumor, ook als die in een gevorderd stadium is, zouden daarom vaker in aanmerking moeten kunnen komen om donor te zijn.

sterren Gepubliceerd: woensdag 23-06-2010
Bron: American Journal of Transplantation | Nog geen reacties
Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt.

In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren. Er is dus een discrepantie tussen enerzijds de nierfunctie en anderzijds het aantal symptomen en de last die patiënten ervaren. Een groots opgezet onderzoek waaraan veel patiënten meedoen, met uiteenlopende nierfuncties en ook een hele range aan symptomenlast, willekeurig verdeeld over groepen die wel of niet starten met dialyse, zou antwoord kunnen geven op deze vraag.

Het wetenschappelijk bewijs uit een dergelijke goed opgezette zogeheten gerandomiseerde studie geldt als sterk. Maar met zo een verscheidenheid aan patiënten en symptomen is een gerandomiseerd onderzoek in dit geval eigenlijk niet te doen. Daarom gebruikte Janmaat gegevens uit observationele studies. Dat zijn onderzoeken waarbij gegevens van patiënten worden verzameld. De patiënten krijgen de gebruikelijke behandeling en er wordt geen behandeling toegewezen door de arts of onderzoeker.

Lees meer »

Jef Schaap overleden »

Jef Schaap, oprichter van stiching Burung Manyar en steun en toeverlaat van nierpatiënten in Indonesië, is overleden aan covid-19. Dat laat het bestuur van de stichting, namens de familie van Jef, weten. Jef was 77 jaar oud.  Het is op een maand na twintig jaar geleden dat Jef Schaap 'zijn' stichting oprichtte, nadat hij op persoonlijke titel benaderd was om een Indonesische patiënt te helpen die getransplanteerd was, maar de benodigde medicatie niet kon betalen.

Lees meer »

Ontstaan vaatschade op moleculair niveau nader onderzocht »

Glomerulosclerose en atherosclerose zijn vaataandoeningen waarvoor tot op heden geen afdoende behandelingen bestaan. In de nierfilters (glomeruli) zorgen kleine bloedvaatjes voor bloedfiltratie. Bij glomerulosclerose vormt zich littekenweefsel in de glomeruli en raken bloedfiltratie en nierfunctie verstoord. Bij atherosclerose treedt verdikking van de wand van een slagader op, waardoor deze vernauwt.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier