Heroïne belangrijke oorzaak amyloïdose in Amerikaanse steden
Door Merel Dercksen
Een bepaalde vorm van amyloïdose in de nieren die traditioneel voorkomt bij mensen met auto-immuunaandoeningen, komt in de laatste jaren in Amerikaanse steden vooral voor bij heroïnegebruikers.
Amyloïdose is een verschijnsel waarbij eiwitten in het lichaam verkeerd gevouwen zijn en niet (goed) opgeruimd worden. Deze eiwitten hechten zich aan elkaar en slaan als stugge structuren neer in weefsels. Bijvoorbeeld in de nieren, die daardoor steeds slechter functioneren.
Er zijn verschillende types amyloïdose. Een daarvan is type AA, dat ontstaat door langdurige ontstekingen. Het kan bijvoorbeeld voorkomen bij patiënten met inflammatoire darmziekten of reumatoïde artritis. Bij AA amyloïdose raken de nieren bijna altijd aangedaan. Naast de klassieke associatie met auto-immuunaandoeningen, melden sommige ziekenhuizen in Amerikaanse steden recent dat er onder patiënten met dit type amyloïdose wel erg veel spuitende drugsgebruikers zijn.
Onderzoekers in Seattle hebben onderzocht of er een verband is. Zij identificeerden uit de data van ruim drieduizend patiënten uit die stad die een nierbiopsie hadden ondergaan 38 patiënten met AA amyloïdose en 72 controlepersonen die een andere nieraandoening hadden: nierschade door diabetes, IgA nefropathie of lupus nefritis.
Vrijwel alle patiënten met amyloïdose hadden heroïne gebruikt. Ze hadden daar ook zichtbare gevolgen aan overgehouden: veel hadden huidabcessen en driekwart had in de spieren geïnjecteerd om een soort depot te realiseren. De drug komt dan langzamer in het bloed en het effect houdt langer aan, maar dat prikken is niet zonder gevolgen voor de injectieplaatsen. En zeker niet als de prikplaats geïnfecteerd raakt.
De onderzoekers komen tot de conclusie dat heroïnegebruik, of dat nou al gestopt is of niet, het risico op AA amyloïdose met een factor 170 verhoogt ten opzichte van patiënten met een chronische aandoening die met ontstekingsverschijnselen gepaard gaat, maar die geen drugs spuiten. Daar zit wel een enorme bandbreedte in: het risico is 28 tot 1018 keer zo hoog. Ook zien de onderzoekers dat de patiënten met AA amyloïdose een hoger risico op eindstadium nierfalen lopen, maar dat verband is niet significant.
Een reden dat juist bij heroïnegebruik zo vaak AA amyloïdose optreedt, zou kunnen zijn dat deze gebruikers vrij vaak infecties oplopen door het spuiten. En in tegenstelling tot patiënten die een inflammatoire aandoening hebben, laten zij zich niet of niet goed behandelen. Hierdoor is er sprake van langdurige ontstekingsactiviteit, waarmee we weer terug zijn bij de traditionele oorzaak van AA amyloïdose.
Gepubliceerd: dinsdag 19-06-2018
Bron: Clinical Journal of the ASN | Nog geen reacties
Afweerweb uit witte bloedcel speelt belangrijke rol in auto-immuunziekten
Door Rosa Wouda - Een interview met arts-onderzoeker Laura van Dam uit het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) over haar onderzoek naar de rol van NETs (neutrofiel extracellulaire traps) in de pathofysiologie van ANCA-geassocieerde vasculitis (AAV) en Systemische Lupus Erythematosus (SLE). Laura heeft biomedische wetenschappen gestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam en heeft daarna via het SUMMA traject in Utrecht haar opleiding tot arts afgerond. Ze werkt nu sinds vier jaar als arts-onderzoeker bij de afdeling nefrologie onder leiding van nefroloog dr. Onno Teng. Aansluitend bij haar achtergrond als biomedisch wetenschapper en arts, richt zij zich met name op translationeel onderzoek waarbij ze onderzoek in het lab combineert met klinisch onderzoek om zo de vertaalslag te maken naar de patiënt.
Ieder genetisch profiel eigen nierdieet »
In hoeverre je dieet bijdraagt aan aan de conditie van je nieren is mogelijk genetisch bepaald, zo blijkt uit recent Amerikaans onderzoek. Nierpatiënten die een bepaald gen missen, hebben er misschien baat bij veel broccoli in hun dieet op te nemen. De onderzoekers verwijderden bij onderzoeksmuizen het Glutathione S-transferase mu-1 (GSTM1) gen. Die muizen kregen vervolgens vaker last van hoge bloeddruk en nierproblemen.
NN TV: De calciumpoortwachter TRPV5 in beeld »
Onderzoekers van de Radboud Universiteit Nijmegen zijn erin geslaagd de structuur van het ionkanaal TRPV5 in beeld te brengen. Dit eiwit bevindt zich in niercellen en regelt hoeveel calcium de cellen in en uit gaat. Dr. Jenny van der Wijst en Mark van Goor MSc vertellen hoe ze tot deze doorbraak zijn gekomen.
Reacties
Reageer op dit artikel