Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Hernieuwing van onze trouwbelofte

Door Nanny Marquenie 

NierNieuws Column 'Enchanté !'

De kerkklok van Vollenhove laat acht slagen horen. Geen mens op straat, er heerst een zondagse ochtendstilte. Zachtjes gaat onze slaapkamerdeur open: 'Sanne ga je mee wandelen?' Sanne heeft een top week-end. Vier mannen die met haar willen wandelen. 's Morgens joggen met de jongste, 's avonds kuieren met de oudste en tussendoor wandelen met wie maar wil.

Ad en ik herinneren ons langzaam weer het gebeuren van gisteren èn het programma van vandaag. Na een goede maar korte nachtrust -  samen nog uitgebreid nagepraat - komen we in actie. Douchen, spullen voor straks klaar leggen en in de ochtendjas naar de woonkeuken waar we met zijn negenen samen ontbijten. Een mooi moment om echt wakker te worden en het fundament te leggen voor deze tweede feestdag.

De dames haken snel af, hebben iets langer nodig om zich te kleden en op te tutten. Feestelijk uitgedost verschijnt iedereen een uurtje laten weer in de woonkamer. Ad en ik worden geholpen met het opspelden van de corsage èn de batterijen van fototoestellen en filmapparaat zijn opgeladen. Vol verwachting lopen we, over de rode loper, naar het hoofdgebouw waar Chienus Schokker, eigenaar van dit prachtige landgoed, op ons wacht. Wij hebben in korte tijd een bijzondere band met hem opgebouwd. Zijn hartelijke ontvangst met koffie en gebak, de ontspannen sfeer en de prachtige inrichting, stelt iedereen op zijn gemak.

Als ieder vervolgens zijn plaats in de trouwzaal heeft ingenomen en ik de kaars heb aangestoken die wij 25 geleden bij ons trouwen hebben gekregen, leest Margreet een gedicht voor over de liefde en het even stil staan in het hier en nu. Vervolgens geeft Chienus een overzicht van ons beider leven waarin, met name de jaren in Frankrijk, zware beproevingen ons pad kruisten: twee kankerperiodes en de hemodialyse. Hij vertelt ook dat hem al bij het eerste contact was gebleken dat het bezinningsmoment daarom voor ons een belangrijk item moest zijn tijdens de feestelijke herdenking van ons 25-jarig huwelijk. Hij vindt het heel bijzonder daar als 'buitenstaander' even bij te mogen aansluiten om, vanuit zijn oude professie als dominee, zijn bijdrage te leveren.

Dit week-end met Margreet en de bevriende echtparen was enerzijds bedoeld om hen te bedanken voor hun betrokkenheid en hulp de afgelopen jaren, maar maakte ons ook bewust van het feit dat de komende jaren steeds moeilijker zullen worden. Geen genezing en geen transplantatie. Enige lichtpuntje .... de goede momenten ten volle benutten en er uithalen wat er nog in zit. Met dat voornemen beloven Ad en ik elkaar te blijven steunen en lief te hebben. Als tastbaar bewijs schuift Ad een ring met 9 diamantjes aan mijn vinger. (Ad kreeg van mij een telelens voor zijn fototoestel, maar de overhandiging daarvan paste minder goed in deze setting).

Vervolgens lees ik een gedicht voor van Paul van Vliet en Ad zijn bewerking van een gedicht van Ed Hoornik. Tussendoor luisteren we naar een lied van Frans Halsema 'Voor haar' en het 'Ave Maria' van Bach/Gounod. Iedereen is geroerd, heeft daarbij natuurlijk zijn eigen gedachten, maar wij voelen ons wel heel sterk met elkaar verbonden.

Dan vindt Chienus het tijd worden voor een toast, alweer Prosecco, en declameert daarbij ook een gedicht van Paul van Vliet. En ik wil dat graag nu opdragen aan alle nierpatiënten en hun partners.

Ode aan vandaag en morgen!

Na deze wensdronk verplaatsen wij ons naar de Koningkamer voor het déjeuner dinatoir. Ik zou in herhalingen vervallen als ik dit hier uitgebreid zou beschrijven. Maar ik kan U verzekeren dat het een perfecte afsluiting was van een dag met voldoende voer voor lichaam en geest!

En dan is er onherroepelijk die olifant met een lange snuit en blaast dit sprookje uit. Dank aan alle lieve mensen die dit week-end voor ons zo onvergetelijk hebben gemaakt. Wat er in de toekomst ook gebeurt, dit kan niemand ons meer afnemen!

A bientôt

Nanny 
http://pagesperso-orange.fr/nanadno

sterren Gepubliceerd: zaterdag 03-09-2011 | Nog geen reacties
Dialyses tellen

NierNieuws Column 'Enchanté !'

Het nieuwe jaar gaat gestaag zijn gang; we zijn al weer begin februari. En dan zit er dus alweer ruim een twaalfde deel van het jaar weggestopt achter onze rug. Hebt u het gemerkt? Snel hè? Die kalender van mijn farmaceut, waar ik vaste klant ben met al mijn ordonnances van SERENA, kan dus ook alweer voor ruim een twaalfde weg.

Ik heb het, misschien herinnert u het zich nog, ooit wel eens gehad over een boek van Douwe Draaisma - hoogleraar psychologie te Groningen - 'Waarom het leven sneller gaat als je ouder wordt'. Dit verhaal van mij is dus hoogstens een voorbereiding voor onze jongere collega's, die dit nog moeten ervaren. In het kort heb ik van Draaisma begrepen dat het op een bepaalde leeftijd gedeeltelijk de 'gewoonte' wordt die je dwars zit; alles wat je beleeft vermengt zich met al die soortgelijke herinneringen, vakanties, werk en dergelijke. Het wordt één grote brij die geen mijlpalen meer oplevert; heel anders dan vroeger op school waar iedere vrij weekend, vrije woensdagmiddag en iedere vakantie wél die mijlpaal was, waardoor het jaar - helaas voor ons toen - eindeloos duurde en er pas na heel lange tijd weer iets leuks gebeurde: je verjaardag, of eindelijk die vakantie (die toen overigens nog niet zo lang was al nu; althans dat staat me niet bij).

Lees meer »

NierNieuws column:
Père Noël contre la Dialyse
 »

NierNieuws Column 'Enchanté !' We waren door onze burgemeester op woensdag 3 december  uitgenodigd voor een Repas de Noel , dus kerstdiner. Voorzichtig gezegd, redelijk op tijd, als je bedenkt dat we eigenlijk deze dag en de volgende nodig hadden voor sinterklaasgedichten en de bijbehorend inkopen.

Lees meer »

NierNieuws column:
Schaalvergroting heeft goed uitgepakt
 »

NierNieuws Column 'Enchanté !' Sedert een aantal jaren maakt SERENA deel uit van een wereldwijde organisatie: DIAVERUM, aanwezig in achttien landen, waaronder voor zover ik weet niet Nederland. Men biedt 'revitaliserende' - oppeppende - vakantiereizen aan. Maar dat is meer een 'toetje'. Ons centrum is vooral lid geworden vanwege de grotere mogelijkheden voor samenwerking, gezamenlijke inkoop en ook gezamenlijk onderzoek in het belang van de dialysecliënten.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier