Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Hepatitis C verdubbelt risico op nierkanker

Door Merel Dercksen 

Het hepatitis C-virus, dat de lever aantast, blijkt ook het risico op nierkanker te vergroten. Mensen met een chronische hepatitis C-infectie zouden beter gecontroleerd moeten worden op nierkanker, vinden leverartsen van het Henry Ford ziekenhuis in Detroit.

Een chronische infectie met het hepatitis C-virus verhoogt het risico op een chronische nieraandoening. En uit steeds meer onderzoeken lijkt er ook een verband met nierkanker te bestaan. Onderzoekers besloten dit laatste na te gaan met behulp van de gegevens van patiŽnten die opgenomen zijn in het Henry Ford Health System. Zij identificeerden ruim 67 duizend mensen die getest waren op hepatitis C en onderzochten of die, binnen een tijdsduur van 12 jaar, niercelcarcinoom ontwikkelden.

Binnen deze heterogene groep mensen ontwikkelde 0,6 procent van de patiŽnten met hepatitis C nierkanker. Dat is twee keer zo veel als onder degenen die niet met het virus besmet waren. Ook na correctie voor factoren die op beide invloed kunnen hebben, zoals leeftijd en geslacht, was het risico voor het ontwikkelen van niercelcarcinoom nog altijd groter voor hepatitispatiŽnten. Bovendien krijgen zij de kanker op veel jongere leeftijd dan degenen die ook nierkanker krijgen, maar geen hepatitis hebben.

'Dit onderzoek komt bij een groeiende stroom literatuur die stelt dat het hepatitis C-virus ook buiten de lever schade aanricht,' zegt hoofdauteur dr. Stuart Gordon. Maar hij vond het nog te vroeg om te zeggen of mensen met hepatitis C meer op nierkanker gescreend moeten worden. Een verhoogde paraatheid, en een zorgvuldiger controle als er op een echo of scan iets afwijkends aan de nieren van hepatitis C-patiŽnten gezien wordt, lijkt hem wel raadzaam.

sterren Gepubliceerd: zondag 11-04-2010
Bron: Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention | Nog geen reacties
'Voor operatie nier koelen heeft geen zin'

Bij een operatie waarbij een gedeelte van een nier wordt verwijderd, is het goed gebruik om die nier vooraf een aantal minuten te koelen, om weefselschade tegen te gaan. Uit Canadees onderzoek, gepresenteerd tijdens AUA Annual Meeting 2019, blijkt nu echter dat koelen geen effect heeft op het resultaat van de operatie.

Een operatie waarbij een gedeelte van een nier wordt verwijderd heet een partiële nefrectomie. Deze operatie wordt toegepast om nierkanker te behandelen, als de tumoren tenminste op een geschikte plaats zitten om de operatie uit te voeren. Tot nu toe is het goed gebruik om de nier voorafgaand aan de operatie te koelen, om de stofwisseling in de nier te vertragen, en daarmee weefselschade in de nier tegen te gaan. Van andere operaties is bekend dat koelen een positief effect heeft, dus de gedachte dat het nuttig is om voor een partiële nefrectomie ook te doen, is niet zo gek, hoewel het nog nooit experimenteel is onderzocht. Het koelen gebeurt door voorafgaand aan de operatie, na het afsluiten van de bloedtoevoer, een laag van 2 cm ijs rond de nier aan te brengen, en die na 10 minuten weer te verwijderen.

Het Canadese onderzoek had tot doel om uit te zoeken of het koelen voor een partiële nefrectomie nuttig was. De opzet was om zo dicht mogelijk bij een dubbelblind onderzoek te blijven als mogelijk, waarbij de uitvoerende artsen pas op het laatste moment te horen kregen of de nier was gekoeld of niet.

Lees meer »

Kans op nierfalen na operatie nierkanker verdubbeld »

Mensen met nierkanker bij wie beide nieren verwijderd worden, zijn als gevolg daarvan vanzelfsprekend nierpatiënt. Maar ook als maar een van de nieren geheel of zelfs gedeeltelijk uitgenomen wordt, is er een risico op nierfalen. Australische wetenschappers hebben uitgezocht hoe dit in de praktijk uitpakt. Het risico is klein maar aanwezig, en het maakt uit of de zieke nier helemaal verwijderd wordt, of dat een schoon deel kan blijven zitten.

Lees meer »

Oefennier uit 3D-printer maakt chirurg beter »

Tegenwoordig worden steeds meer operaties uitgevoerd met behulp van robotarmen, die door de chirurg bediend worden. Om het manipuleren van deze robotarmen tijdens een bepaalde operatie goed onder de knie te krijgen, moeten chirurgen voldoende trainen. Het trainen gebeurt in een trainingsomgeving, die een model van het te opereren orgaan bevat. Een Amerikaans model van een nier om een robot-ondersteunde gedeeltelijke nefrectomie uit te voeren, blijkt goed te voldoen.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier