Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Hemodialyse en hemodiafiltratie (vervolg)

Door Ad Nooitgedagt 

NierNieuws Column 'Enchanté !'

De filters voor hemodialyse (HD) en hemodiafiltratie (HDF) hebben in SERENA beide een oppervlak van 2.4 vierkante meter! Ongelooflijk, als je de 'nier' kent. 'Het zit er allemaal opgevouwen in' verklaarde vroeger een vriendje als hij een goocheltruc uitlegde. Dat u het maar weet.

Het HDF-filter heeft echter wél aanmerkelijk grotere poriën. Het laat daarom grotere moleculen door: tot een 'gewicht' van 20.000 Dalton. Eén Dalton is de massa (gewicht) van 1/16e atoom zuurstof. Een HD-filter laat moleculen door tot 200 dalton: kalium, ureum, creatinine, etc.

Het 'dialysaat-water' wordt centraal geproduceerd via een koolstoffilter, een waterontharder plus twee filters voor omgekeerde osmose. Bovendien een bacteriefilter.
Bij omgekeerde osmose wordt het water met ongewenste stoffen, via semipermeabele membranen (er kan alleen water door), onder druk gefilterd naar een 'chemicaliënvrije' toestand die geschikt is voor injectie e.d.

Dit alles is aan strenge wettelijke regels gebonden. In Frankrijk - en waarschijnlijk ook in Nederland - gelden de Normen van de Europese Farmacopee. Als bijvoorbeeld in de 'centrale wateraanmaak' een onderdeeltje moet worden vervangen, is het systeem in principe niet meer steriel. En dan vraagt het minstens twee weken, drie à vier keer intensief testen om de apparatuur weer HDF-gereed te verklaren. Zolang is HDF-apparatuur weer 'gewone' HD-apparatuur met alleen maar diffusie.

Het dialysaat is overigens geen puur water. Het wordt 'en ligne', geproduceerd door zakken met 4,3 liter geconcentreerde oplossing geleidelijk 45 maal te verdunnen tot de volgende gewenste samenstelling:

Klik voor een vergroting
stof mmol/ liter gram/liter
Natrium 103 2.37
Kalium 2 0,08
Chloor 108,5 3,9
Calcium 1,25 0,05
Magnesium 0,5 0,012
glucose 5,55 0,999
azijnzuur 3 0,18
bicarbonaat 35 2,17

Het bicarbonaat wordt afzonderlijk toegevoegd. Met sommige stoffen geeft het in de geconcentreerde toestand namelijk onoplosbare verbindingen. Het dialysaat en de substitutievloeistof bevatten, bij narekenen van de millimolen, meer 'osmotische waarde' ('wateraantrekking') dan een fysiologische keukenzoutoplossing, maar komen in zijn geheel beter overeen met de osmotische waarde van bloed.

Tenslotte worden, onverhoopt tóch nog aanwezige, bacteriën (opnieuw) via een bacteriefilter verwijderd uit een deel van dit dialysaat. Het is daarna geschikt voor injectie en heet nu 'substitutievloeistof'. Na iedere séance worden de bacteriefilters vervangen; er hoeft namelijk maar één 'bacterietje in de groei' doorheen te glippen en de steriele kant raakt besmet.

Mijn groene HDF-apparaat produceert in 4,5 uur bijna 200 liter dialysaat. En hieruit, 'en ligne', 22 liter (steriele) substitutievloeistof voor mijn bloedbaan. Dit wordt gelukkig door drukverschil via het filter weer 'afgezogen' met medeneming van ongewenste eiwitten e.d. Bèta-2-microglobuline bijvoorbeeld kan zich in organen en het hart afzetten. Tevens diffunderen er, evenals bij HD, gifstoffen door het filter in het langsstromende dialysaat. Het werkt dus dubbelop. Mijn bloeddruk is sinds de HDF stabieler, ik voel me ook de volgende dag sneller beter. Toch raadt SERENA voor 'thuis' het mineralen-rijke Vichy-water aan (niet vreselijk lekker), ter snellere vervanging van de weggesijpelde nuttige mineralen.

'Onze' water-suppletie vindt plaats ná 'de nier', zodat de filtratie-effectiviteit niet door verdunning wordt verminderd. Substitutie vóór het filter geeft daarentegen iets minder kans op stolling (o.a. op dat filter). Zulks blijft dus een afweging, van geval tot geval. Bijvoorbeeld bij een hoge hematocrietwaarde ('dik bloed')?

Voorlopig heeft SERENA dertien van de vierentwintig hemodialyse-apparaten vervangen door groene Gambro AK 200 ultra S HDF-machines. Eentje heeft men geplaatst in het vakantiegangers-blok.
(Overweeg dus gerust een zuidelijke vakantie)

à la prochaine,

Ad

http://pagesperso-orange.fr/nanadno/

sterren Gepubliceerd: zaterdag 14-05-2011 | Nog geen reacties
Dialyses tellen

NierNieuws Column 'Enchanté !'

Het nieuwe jaar gaat gestaag zijn gang; we zijn al weer begin februari. En dan zit er dus alweer ruim een twaalfde deel van het jaar weggestopt achter onze rug. Hebt u het gemerkt? Snel hè? Die kalender van mijn farmaceut, waar ik vaste klant ben met al mijn ordonnances van SERENA, kan dus ook alweer voor ruim een twaalfde weg.

Ik heb het, misschien herinnert u het zich nog, ooit wel eens gehad over een boek van Douwe Draaisma - hoogleraar psychologie te Groningen - 'Waarom het leven sneller gaat als je ouder wordt'. Dit verhaal van mij is dus hoogstens een voorbereiding voor onze jongere collega's, die dit nog moeten ervaren. In het kort heb ik van Draaisma begrepen dat het op een bepaalde leeftijd gedeeltelijk de 'gewoonte' wordt die je dwars zit; alles wat je beleeft vermengt zich met al die soortgelijke herinneringen, vakanties, werk en dergelijke. Het wordt één grote brij die geen mijlpalen meer oplevert; heel anders dan vroeger op school waar iedere vrij weekend, vrije woensdagmiddag en iedere vakantie wél die mijlpaal was, waardoor het jaar - helaas voor ons toen - eindeloos duurde en er pas na heel lange tijd weer iets leuks gebeurde: je verjaardag, of eindelijk die vakantie (die toen overigens nog niet zo lang was al nu; althans dat staat me niet bij).

Lees meer »

NierNieuws column:
Père Noël contre la Dialyse
 »

NierNieuws Column 'Enchanté !' We waren door onze burgemeester op woensdag 3 december  uitgenodigd voor een Repas de Noel , dus kerstdiner. Voorzichtig gezegd, redelijk op tijd, als je bedenkt dat we eigenlijk deze dag en de volgende nodig hadden voor sinterklaasgedichten en de bijbehorend inkopen.

Lees meer »

NierNieuws column:
Schaalvergroting heeft goed uitgepakt
 »

NierNieuws Column 'Enchanté !' Sedert een aantal jaren maakt SERENA deel uit van een wereldwijde organisatie: DIAVERUM, aanwezig in achttien landen, waaronder voor zover ik weet niet Nederland. Men biedt 'revitaliserende' - oppeppende - vakantiereizen aan. Maar dat is meer een 'toetje'. Ons centrum is vooral lid geworden vanwege de grotere mogelijkheden voor samenwerking, gezamenlijke inkoop en ook gezamenlijk onderzoek in het belang van de dialysecliënten.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier