Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Helft Duitsers op wachtlijst voor orgaan sterft voortijdig

Door Jeroen van Setten 

Statistisch gezien is het op dit moment in Duitsland fiftyfifty; de helft van de ongeveer 11.000 wachtenden op een donororgaan krijgt een nieuw leven. De andere helft krijgt niets en overlijdt. De situatie van mensen op de wachtlijst in Duitsland verslechterde sterk na de schandalen rond wachtlijstmanipulatie door artsen die hun eigen patiënten zieker wilden doen voorkomen dan ze waren. Herstel lijkt nog niet in zicht.

Elke dag overleven in de Bondsrepubliek vier mensen de wachttijd niet. Ook in de deelstaat Beieren is de situatie nijpend. Volgens de Deutsche Stiftung Organspende (DSO) waren daar vorig jaar 120 donoren die samen 400 organen doneerden. 'Dat is een klein beetje meer dan op het absolute dieptepunt van 2013, maar nog steeds veel te weinig als je weet dat in Beieren meer dan 2.400 ernstig zieke mensen wachten op een donororgaan,' zegt de DSO. Ter vergelijking: drie jaar geleden waren in Beieren meer dan 620 donororganen beschikbaar.

'Dit is een schokkende en tegelijkertijd alarmerende ontwikkeling,' zegt dr. Johann Nusser van de Passau Clinic. Het vertrouwen in de orgaandonatie heeft massaal te lijden gehad van de schandalen rond de manipulatie van de wachtlijsten in verschillende Duitse ziekenhuizen. Ook het recente geval van een slordig uitgevoerde hersendooddiagnostiek bij een vrouw in de Klinikum Bremerhaven maakt mensen enorm onzeker.

'Begrijpelijk, maar ongegrond,' stelt Nusser in de Heimatszeitung. 'Orgaandonatie heeft niets te maken met willekeur, maar verloopt volgens strikte regels.' Die laatste zijn inmiddels ook nog aangescherpt. 'Omdat veel dingen zich in de goede richting hebben ontwikkeld', concludeerde de voorzitter van het Deutsche Transplantationsgesellschaft, Björn Nashan, onlangs tijdens het jaarlijkse congres van de DSO. Manipulaties zijn nu strafbaar, er zijn scherpere controles en het verloop van orgaandonaties is nu volledig transparant.

sterren Gepubliceerd: dinsdag 17-02-2015
Bron: Heimatzeitung.de | Reacties (2)

Reacties

Reageer op dit artikel

 • Redactie
  20-02-2015 14:04

  @M Voor nierpatiŽnten geldt altijd dat zij niet op de wachtlijst staan als ze in een te slechte conditie verkeren voor een transplantatie. Voor andere organen geldt dat in mindere mate, maar het ligt niet bepaald voor de hand organen te transplanteren wanneer de kans op overleving van patiŽnt en orgaan niet duidelijk groter is dan de kans op overleven zonder transplantatie.

 • M, Zwolle
  20-02-2015 13:36

  Deze mensen sterven door hun levensbedreigende aandoening. Dit artikel suggereert dat de wachtlijst
  verkort moet worden. Als hun lichaam al zo zwak is, wat zijn dan de cijfers hoeveel mensen transplantatie overleven in een (bijna) terminale fase?
Implementatie nieuwe donorwet uitgesteld om corona

De nieuwe donorwet zal, zoals gepland, vanaf 1 juli dit jaar van kracht zijn. Maar het aanschrijven van mensen die nog niets hebben laten vastleggen, wordt met twee maanden uitgesteld. De reden hiervoor is de drukte als gevolg van de covid-19-epidemie (coronacrisis). Dat schrijft Martin van Rijn, minister voor Medische Zorg, in een brief aan de Tweede Kamer.

Van Rijn schrijft: 'De crisis betekent met name dat er minder ruimte beschikbaar is om dit onderwerp onder de aandacht te brengen. Praktisch doordat bijvoorbeeld fysieke voorlichtingsbijeenkomsten gericht op moeilijker te bereiken doelgroepen, zoals de Donordialoog voor mensen met een migratieachtergrond en lezingen voor ouderen, momenteel niet mogelijk zijn.'

In april heeft het ministerie twee keer een zogeheten flitspeiling laten uitvoeren onder een deel van de bevolking. Beide keren vond een meerderheid van de respondenten dat de invoering van de wet door kon gaan zoals gepland. Daar komt bij dat het huidige register 'er niet op berekend is veel langer dan [na] 1 juli in de lucht te blijven'. Dat zou risico's en extra kosten met zich mee brengen. Mede hierom heeft de minister besloten de ingangsdatum van 1 juli wel aan te houden.

Lees meer »

Nieuwe donorwet: berichten van het Bootcongres »

Nog vier maanden, dan gaat de nieuwe donorwet in. Dat is niet alleen voor de 'gewone Nederlander' een verandering. Voor zorgverleners verandert er net zo goed van alles. En voor sommige mensen, bijvoorbeeld mensen met een verstandelijke beperking, is het nog een extra uitdaging om de beslissing te kunnen nemen die de nieuwe wet van ze vraagt.

Lees meer »

Oproep: Doneer 1 minuut »

Op dinsdag 14 januari doen nier-, lever-, en hartpatiënten uit heel Nederland, die op de wachtlijst staan voor een nieuw orgaan, een persoonlijke oproep: Laat je dierbaren weten of je donor wilt zijn. Dit onder de tag 'Doneer 1 minuut'. 50% van de Nederlanders bespreekt zijn donorwensen niet met naasten, wat kan leiden tot twijfel bij nabestaanden of een keuze voor donatie daadwerkelijk bewust was. Bijna driekwart van de nabestaanden weigert bij twijfel dan ook in te stemmen met donatie.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier