Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Helft Duitsers op wachtlijst voor orgaan sterft voortijdig

Door Jeroen van Setten 

Statistisch gezien is het op dit moment in Duitsland fiftyfifty; de helft van de ongeveer 11.000 wachtenden op een donororgaan krijgt een nieuw leven. De andere helft krijgt niets en overlijdt. De situatie van mensen op de wachtlijst in Duitsland verslechterde sterk na de schandalen rond wachtlijstmanipulatie door artsen die hun eigen patiënten zieker wilden doen voorkomen dan ze waren. Herstel lijkt nog niet in zicht.

Elke dag overleven in de Bondsrepubliek vier mensen de wachttijd niet. Ook in de deelstaat Beieren is de situatie nijpend. Volgens de Deutsche Stiftung Organspende (DSO) waren daar vorig jaar 120 donoren die samen 400 organen doneerden. 'Dat is een klein beetje meer dan op het absolute dieptepunt van 2013, maar nog steeds veel te weinig als je weet dat in Beieren meer dan 2.400 ernstig zieke mensen wachten op een donororgaan,' zegt de DSO. Ter vergelijking: drie jaar geleden waren in Beieren meer dan 620 donororganen beschikbaar.

'Dit is een schokkende en tegelijkertijd alarmerende ontwikkeling,' zegt dr. Johann Nusser van de Passau Clinic. Het vertrouwen in de orgaandonatie heeft massaal te lijden gehad van de schandalen rond de manipulatie van de wachtlijsten in verschillende Duitse ziekenhuizen. Ook het recente geval van een slordig uitgevoerde hersendooddiagnostiek bij een vrouw in de Klinikum Bremerhaven maakt mensen enorm onzeker.

'Begrijpelijk, maar ongegrond,' stelt Nusser in de Heimatszeitung. 'Orgaandonatie heeft niets te maken met willekeur, maar verloopt volgens strikte regels.' Die laatste zijn inmiddels ook nog aangescherpt. 'Omdat veel dingen zich in de goede richting hebben ontwikkeld', concludeerde de voorzitter van het Deutsche Transplantationsgesellschaft, Björn Nashan, onlangs tijdens het jaarlijkse congres van de DSO. Manipulaties zijn nu strafbaar, er zijn scherpere controles en het verloop van orgaandonaties is nu volledig transparant.

sterren Gepubliceerd: dinsdag 17-02-2015
Bron: Heimatzeitung.de | Reacties (2)

Reacties

Reageer op dit artikel

 • Redactie
  20-02-2015 14:04

  @M Voor nierpatiŽnten geldt altijd dat zij niet op de wachtlijst staan als ze in een te slechte conditie verkeren voor een transplantatie. Voor andere organen geldt dat in mindere mate, maar het ligt niet bepaald voor de hand organen te transplanteren wanneer de kans op overleving van patiŽnt en orgaan niet duidelijk groter is dan de kans op overleven zonder transplantatie.

 • M, Zwolle
  20-02-2015 13:36

  Deze mensen sterven door hun levensbedreigende aandoening. Dit artikel suggereert dat de wachtlijst
  verkort moet worden. Als hun lichaam al zo zwak is, wat zijn dan de cijfers hoeveel mensen transplantatie overleven in een (bijna) terminale fase?
Engelse opt-out donorwet stap dichterbij

De Engelse politiek heeft het afgelopen jaar flinke stappen gezet in de behandeling van het voorstel voor een nieuwe donorwet. Betrokkenen denken dat de wet over enkele maanden getekend kan worden.

Het wetsvoorstel gaat uit van veronderstelde toestemming voor donatie na overlijden, waarbij mensen die dat niet willen, dat moeten laten vastleggen. De Engelse wetgeving telt een heleboel stappen in zowel House of Commons (Tweede Kamer) als House of Lords (Eerste Kamer). Een jaar geleden was het voorstel toe aan de derde stap van vijf in het House of Commons, afgelopen vrijdag heeft de wet in het House of Lords de derde van eveneens vijf fases doorlopen. Deze derde stap heet Committee Stage; hierin wordt het voorstel zin voor zin doorgelopen en vragen de leden van het House advies aan deskundigen.

De volgende stap is een terugkoppeling, waarna opnieuw de wet doorgenomen wordt met de aangebrachte wijzigingen erin verwerkt. Anders dan in Nederland gaat het wetsvoorstel daarna weer terug naar het House of Commons, tenzij de Lords geen wijzigingen hebben aangebracht. Deze fase duurt meestal wel veel korter dan de eerste behandeling door het House of Commons.

Lees meer »

Vrij goede resultaten donatie na hartstilstand buiten ziekenhuis  »

Om het aantal beschikbare donornieren te vergroten, staan sommige landen transplantatie van donornieren na 'onverwachte circulatiestilstand' toe. Transplantatie is in zo'n geval complexer dan anders, en wordt daarom niet overal toegepast, maar bijvoorbeeld wel in Spanje en Nederland. Uit recent Spaans onderzoek blijkt dat het gebruik van donornieren na een onverwachte circulatiestilstand acceptabele resultaten oplevert.

Lees meer »

Symposium als eerbetoon aan levende donoren »

Op 16 januari promoveert Marco van Londen in Groningen op een onderzoek dat eraan moet bijdragen dat levende nierdonatie nog veiliger wordt. Voorafgaand aan de plechtigheid organiseert het UMCG een klein symposium over levende donatie. Van Londen ziet het liefst veel patiënten en levende donoren komen, want: 'de promotie is niet alleen de bekroning van mijn onderzoek, maar ook een eerbetoon aan alle levende donoren'.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier