Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Helaas: tuinbonen werken niet als plasmiddel

Door Merel Dercksen 

Onderzoekers van de†Vanderbilt University School of Medicine (Nashville, Verenigde Staten) hadden een idee: het eten van tuinbonen zou er wel eens voor kunnen zorgen dat mensen meer natrium en vocht gaan uitplassen, en zo werken als een soort natuurlijke plaspil. Helaas, het werkt niet.

Tuinbonen (Vicia faba) bevatten†dihydroxyfenylalanine, ook wel bekend als dopa. Bij mensen speelt het een rol in de aanmaak van catecholaminen, waaronder dopamine en noradrenaline. Wanneer mensen een lage of gemiddelde dosering dopamine toegediend krijgen, neemt de doorbloeding van de nieren toe doordat de bloedvaten in de nieren wijder worden. Hierdoor neemt de uitscheiding van natrium en vocht ook toe: je plast meer. Bij een hogere dosering is het effect anders: eerst begint de bloeddruk te stijgen en bij een zeer hoge dosering neemt de doorbloeding van de nieren weer af.

De Amerikaanse onderzoekers redeneerden als volgt: de dopa uit tuinbonen zou de hoeveelheid dopamine in het bloed van proefpersonen kunnen verhogen, met een verhoogde natriumuitscheiding tot gevolg. Tuinbonen zouden dan als een natuurlijk diureticum kunnen werken.

Om te onderzoeken of dit echt zo is, hebben ze een onderzoekje gedaan met 13 gezonde vrijwilligers. Op dag 1 kregen deze vrijwilligers een dieet met een bekende hoeveelheid natrium. Op dag twee ook, en aten ze bovendien tuinbonen. Op vier momenten na een maaltijd namen de onderzoekers bloed af van de vrijwilligers, en drie keer een urinemonster.

Een uur nadat de deelnemers tuinbonen hadden gegeten was de hoeveelheid dopa in hun bloed aanzienlijk gestegen, met ongeveer een factor zeven, en dit bleef gedurende in elk geval zes uur verhoogd. De hoeveelheid dopamine in het bloed steeg zelfs met bijna een factor 15. Ook de uitscheiding van dopamine met de urine nam toe, vergeleken met na het controledieet zonder tuinbonen. Maar, anders dan de onderzoekers verwachtten, ging dat gepaard met een verminderde uitscheiding van natrium met de urine.

Het onvermogen van tuinbonen om de uitscheiding van natrium met de urine te verhogen, kan een indicatie zijn dat de concentratie dopa in commercieel verkrijgbare tuinbonen onvoldoende is om de aanmaak van dopamine hiertoe te†stimuleren. In elk geval niet, wanneer tuinbonen worden toegevoegd aan een gemiddeld-zout dieet bij gezonde vrijwilligers, concluderen de onderzoekers.

sterren Gepubliceerd: maandag 08-04-2013
Bron: American Journal of Clinical Nutrition | Reacties (1)

Reacties

Reageer op dit artikel

 • Jan Mucha, Hoensbroek
  08-04-2013 07:35

  Thee van paardenbloemen is een natuurlijke manier om meer te kunnen plassen. Maar je moet ze natuurlijk niet plukken waar gespoten is met onkruidbestrijdingsmiddelen.Daarnaast is solidago een natuurproduct voor een goede vochtbalans en vochthuishouding.
  Het is jammer dat er binnen de medische wereld alleen in chemische oplossingen wordt gedacht. Wist U dat er in Nederland bepaalde natuurgeneesmiddelen niet meer mogen worden verkocht omdat ze te goed werken.
  Lang leve de pillenindustrie! Maar gelukkig is de situatie in Duitsland anders. In Duitsland zijn alle natuurproducten met genezende werking overal verkrijgbaar. Het is de moeite waard om je als nierdialysepatiŽnt eens goed te informeren, onze nieren werken dan wel niet meer maar wat na een transplantatie?
  Lees voor de aardigheid eens de bijsluiters van de medicijnen die U als nierdialysepatiŽnt gebruikt en probeer daar eens met Uw nefroloog of nefrologe over te praten. Wens U veel succes.
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiŽnten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Voeding en dieet bij kinderen met een nierziekte »

Hoe zorg je ervoor dat kinderen en jongeren zich aan hun dieet houden? En wat doe je als kinderen door hun ziekte en dieet zo'n afkeer van eten hebben gekregen dat ze helemaal niet meer willen eten? Gelukkig zijn er diëtisten die de ouders en het kind kunnen begeleiden. Ze gaan met elkaar in gesprek en kiezen samen een passende behandeling om de nierfunctie zo lang mogelijk stabiel te houden. De achteruitgang van de nierfunctie is soms te vertragen door te letten op voeding.

Lees meer »

Bijscholing voeding en leefstijl »

Beterschappen organiseert maandag 20 januari vanaf 14.30 uur een bijscholing voor zorgprofessionals. De titel van de bijscholing is 'Naar een effectievere ondersteuning bij voeding en leefstijlveranderingen voor nierpatiënten'. De bijeenkomst vindt plaats in Arnhem. Tijdens deze bijscholing voor zorgverleners zullen de laatste inzichten worden gedeeld over gezonde voeding en leefstijl voor alle fasen van nierschade. Ook zal dr.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier