Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Hel en hemel aan de Côte d'Azur

Door Nanny Marquenie 

NierNieuws Column 'Enchanté !'

20 mei komt in zicht! Onze huwelijksrelatie wordt die dag weer een jaartje 'ouder'.

We hebben het wéér gered, ondanks alle spanningen en narigheid rondom Ad's recente medische uitglijder. En we vinden het nog steeds leuk, ook al staat de 'chemie' (als het is wat ik denk dat het is) al jaren op een lager pitje. Trouwens een onzinnige en vaak makkelijk gebruikte reden voor een echtscheiding, want is een "chemische reactie" de enige peiler voor een goede relatie? Voor ons blijkbaar niet. En hoe meer narigheid, hoe dichter we naar elkaar toegroeien. We hebben al veel (ook niet-medische) problemen doorstaan, maar samen staan we sterk. Dat willen we en daar werken we aan!

Dus pak ik, op een avond dat Ad in dialyse is, mijn "hobbyboek" uit de kast. Inderdaad, de gids van een bekende wereldwijde hotelketen. Mijn oog valt op Antibes waar we nog steeds het Picasso-museum en uiteraard de mega-plezierjachten, mèt bijbehorende chique, willen bekijken!

Het hotel, met directe toegang tot het strand, oogt op de foto's zeer uitnodigend. Maar dat verandert snel als ik de offerte per mail binnenkrijg. Bijna € 600,- voor vier nachten excl. ontbijt, meteen betalen bij reservering en geen restitutie of data-wijziging bij annulering . Oké, het is de Côte d'Azur, het is een feestje, maar ..... dit voelt niet goed!

De volgende morgen vertel ik Ad mijn ervaringen en stel voor eerst te gaan kijken alvorens hierop in te gaan. Na een zoektocht over drukke snelwegen en industrieterreinen vinden we uiteindelijk een 'gebouwtje', verscholen tussen hoge flatgebouwen. Een robuust hek geeft, via een code, toegang tot het privé-keienstrand ..... leeg, troosteloos, geen terrasjes met kleurige parasols en flanerende toeristen.

Wij vragen de receptioniste naar de kamerprijzen. Tot onze verbazing zijn die opeens niet hoger dan € 100,- per nacht!


Conclusie .......?

De terugreis verloopt in doodse stilte. Maar thuisgekomen belt Ad meteen een gerenommeerd restaurant in Les Arcs en reserveert voor 20 mei een tafeltje. Daarna bel ik een hotel in St. Clair/Le Lavandou, waar men ons voor het week-end een kamer met uitzicht op zee belooft.

Een uitstekend alternatief!
De lunch in "Relais des Moines" was 'gastronomique', het verblijf in St. Clair hemels. Ontbijt geserveerd op het terras aan zee, met Sanne wandelen langs bekende nostalgische plekjes en tussendoor in de tuin ontspannen met een goed boek op comfortabele ligstoelen. 's Avonds uiteraard flaneren over de boulevard op zoek naar een hapje en/of drankje.

Maandagmiddag vertrekken we, lekker bijgekleurd, uitgezwaaid door de hotelbaas en zijn echtgenote. Hen wacht nog een druk en warm zomerseizoen! En in Taradeau wacht Cathy weer op haar "klantje" voor de dialyse.
Wederom een terugreis in stilte, maar gevoelsmatig wel van geheel andere orde; we hebben, ver van luxe en franje, drie dagen in de zevende hemel mogen vertoeven.

Inmiddels zitten we weer "gevangen" in het gareel en ritme van elke dag, maar dat voelt, na dit uitstapje, beslist minder beklemmend dan daarvoor! Dus .... op naar de 25 jaar in 2011!!

A bientôt, Nanny

http://pagesperso-orange.fr/nanadno/

sterren Gepubliceerd: zaterdag 05-06-2010 | Nog geen reacties
Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt.

In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren. Er is dus een discrepantie tussen enerzijds de nierfunctie en anderzijds het aantal symptomen en de last die patiënten ervaren. Een groots opgezet onderzoek waaraan veel patiënten meedoen, met uiteenlopende nierfuncties en ook een hele range aan symptomenlast, willekeurig verdeeld over groepen die wel of niet starten met dialyse, zou antwoord kunnen geven op deze vraag.

Het wetenschappelijk bewijs uit een dergelijke goed opgezette zogeheten gerandomiseerde studie geldt als sterk. Maar met zo een verscheidenheid aan patiënten en symptomen is een gerandomiseerd onderzoek in dit geval eigenlijk niet te doen. Daarom gebruikte Janmaat gegevens uit observationele studies. Dat zijn onderzoeken waarbij gegevens van patiënten worden verzameld. De patiënten krijgen de gebruikelijke behandeling en er wordt geen behandeling toegewezen door de arts of onderzoeker.

Lees meer »

Jef Schaap overleden »

Jef Schaap, oprichter van stiching Burung Manyar en steun en toeverlaat van nierpatiënten in Indonesië, is overleden aan covid-19. Dat laat het bestuur van de stichting, namens de familie van Jef, weten. Jef was 77 jaar oud.  Het is op een maand na twintig jaar geleden dat Jef Schaap 'zijn' stichting oprichtte, nadat hij op persoonlijke titel benaderd was om een Indonesische patiënt te helpen die getransplanteerd was, maar de benodigde medicatie niet kon betalen.

Lees meer »

Ontstaan vaatschade op moleculair niveau nader onderzocht »

Glomerulosclerose en atherosclerose zijn vaataandoeningen waarvoor tot op heden geen afdoende behandelingen bestaan. In de nierfilters (glomeruli) zorgen kleine bloedvaatjes voor bloedfiltratie. Bij glomerulosclerose vormt zich littekenweefsel in de glomeruli en raken bloedfiltratie en nierfunctie verstoord. Bij atherosclerose treedt verdikking van de wand van een slagader op, waardoor deze vernauwt.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier