Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Heel veel zout verhoogt hartklachten bij nierpatiŽnten

Door Merel Dercksen 

Foto: Tulane University

Dr. Jiang He, Foto: Tulane University

Maakt het nou wel of niet uit of je veel of weinig zout eet? De meningen en de onderzoeksresultaten blijven daarover uiteen lopen. Zie de recente publicatie in The Lancet die stelt dat veel zout samen gaat met meer hart- en vaataandoeningen, maar weinig zout ook. Waaruit sommige nierpatiënten de conclusie trekken dat een zoutbeperking helemaal niet goed voor je is. Het is maar zeer de vraag of dergelijke uitkomsten ook voor mensen met een verminderde nierfunctie gelden. Daarom heeft een groep Amerikaanse onderzoekers gekeken naar het verband tussen natriuminname en hart- en vaatproblemen bij nierpatiënten. Hun conclusie: meer zout is niet goed voor nierpatiënten. Ons bezwaar bij deze studie: het afkappunt ligt bij een wel heel hoge zoutinname.

Afgelopen week tijdens een persconferentie van de ERA-EDTA lichtte dr. Jiang He van de Tulane University in New Orleans, studieleider van dit onderzoek, de resultaten toe. Zijn groep heeft het voorlopig definitieve antwoord willen geven op de vraag of veel zout eten nou meer hartproblemen oplevert bij nierpatiënten, of niet. Daarvoor hadden ze een grote groep deelnemers nodig. Daarom hebben ze gebruik gemaakt van gegevens uit de CRIC studie (Chronic Renal Insufficiency Cohort) die tot tien jaar lang zijn gevolgd.

De onderzoekers hebben gekeken naar de hoeveelheid natrium die in de urine zit, als maat voor de intake. Dat is betrouwbaarder dan mensen vragen wat ze op een dag eten. In het onderzoek zijn 3757 patiënten opgenomen, omdat van de rest van de deelnemers geen 24-uursurine beschikbaar was. De klinische gevolgen waar de onderzoekers naar keken zijn congestief hartfalen, beroerte en hartinfarct. Elke zes maanden is er binnen deze studie vastgesteld of een van deze gebeurtenissen was opgetreden bij de deelnemers.

Gemiddeld zijn de deelnemers bijna zeven jaar gevolgd. In die periode was bij 575 patiënten sprake van hartfalen, telden de onderzoekers 305 hartinfarcten en 148 beroertes. Deels was dit bij dezelfde patiënten. De onderzoekers hebben de deelnemers ingedeeld in vier gelijke groepen, op basis van de natriumuitscheiding. In de groep met de hoogste uitscheiding, dus degenen die het meeste zout binnen kregen, kwam veel vaker een van de genoemde hart- en vaatproblemen voor dan in de groep die het minste zout aten.

He zei tijdens de persconferentie: 'we zien een lineair verband tussen de zoutinname en zowel het aantal gevallen van hartproblemen als van beroerte'. Daarbij is het risico op een beroerte het sterkst verhoogd bij nierpatiënten die het meeste zout eten, vergeleken bij de groep patiënten in deze studie die het minste zout eten. De onderzoekers hebben geen verschil gezien tussen mannen en vrouwen, naar afkomst of tussen patiënten met en zonder diabetes.

De onderzoekers concluderen dat bij patiënten met chronische nierschade, een hogere natriumuitscheiding gepaard gaat met een verhoogd risico op hart- en vaatproblemen. 

Deze studie is niet voor niets gepresenteerd als 'Late Breaking Clinical Trial': de resultaten zijn verkregen uit een gedegen studie onder een grote groep patiënten en laten weinig ruimte voor twijfel. Wat wij wel jammer vinden: de deelnemers kregen over het algemeen wel erg veel zout binnen. He vatte de conclusie als volgt samen: een intake van minder dan 4,5 gram natrium per dag verlaagt voor nierpatiënten het risico op hartproblemen en beroerte. Maar 4,5 gram natrium komt overeen met ruim 11 gram zout. Dat is niet een beetje veel, dat is heel erg veel.

Dat de deelnemers gemiddeld zo veel zout aten, betekent ook dat de verschillende groepen die zijn onderscheiden, allemaal meer binnen kregen dan hier in Nederland geadviseerd wordt. Want de groep met de laagste zoutinname, dat zijn de patiënten die minder dan 2894 mg natrium per 24 uur uitplassen. Dat komt overeen met ruim 7 gram zout per dag, ofwel meer dan de 6 gram die hier wordt aangeraden als maximum van een gezonde voeding.

De gemiddelde zoutinname van Nederlanders voor mannen ligt op 9,9 gram per dag en voor vrouwen op 7,5 gram (cijfers RIVM). Dat zou betekenen dat als mannen die een nierziekte krijgen hun inname verlagen naar die van vrouwen, ze hun risico op hart- en vaatproblemen verkleinen. Maar het zou zo fijn zijn als een studie als deze ook eens werd uitgevoerd onder patiënten die zich wel aan een zoutbeperking houden. Dan pas kun je echt zeggen of zo'n beperking zin heeft, of dat er inderdaad alleen maar verschil is tussen veel en heel veel zout, en dat het niet meer uitmaakt als je maar zorgt dat je niet boven de aanbeveling voor gezonde voeding uitkomt.

sterren Gepubliceerd: dinsdag 31-05-2016
Bron: JAMA | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiŽnten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Voeding en dieet bij kinderen met een nierziekte »

Hoe zorg je ervoor dat kinderen en jongeren zich aan hun dieet houden? En wat doe je als kinderen door hun ziekte en dieet zo'n afkeer van eten hebben gekregen dat ze helemaal niet meer willen eten? Gelukkig zijn er diëtisten die de ouders en het kind kunnen begeleiden. Ze gaan met elkaar in gesprek en kiezen samen een passende behandeling om de nierfunctie zo lang mogelijk stabiel te houden. De achteruitgang van de nierfunctie is soms te vertragen door te letten op voeding.

Lees meer »

Bijscholing voeding en leefstijl »

Beterschappen organiseert maandag 20 januari vanaf 14.30 uur een bijscholing voor zorgprofessionals. De titel van de bijscholing is 'Naar een effectievere ondersteuning bij voeding en leefstijlveranderingen voor nierpatiënten'. De bijeenkomst vindt plaats in Arnhem. Tijdens deze bijscholing voor zorgverleners zullen de laatste inzichten worden gedeeld over gezonde voeding en leefstijl voor alle fasen van nierschade. Ook zal dr.

Lees meer »


Heel veel zout verhoogt hartklachten bij nierpatiŽnten

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier