Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Hartmedicijn verhoogt sterfte dialysepatiŽnten

Door Gerard Kok 

De stof digoxine wordt al ruim tweehonderd jaar ingezet als medicijn tegen diverse hartproblemen, zoals hartritmestoornissen. Digoxine - niet te verwarren met het milieuvervuilende dioxine - wordt nog steeds vaak voorgeschreven. Omdat de effectieve dosis bijna net zo hoog is als de giftige dosis, treden bijwerkingen relatief vaak op, en moet het met beleid worden gedoseerd. Hoewel al bekend was dat bij nierpatiŽnten de dosis extra laag moet worden gekozen, blijkt nu uit Amerikaans onderzoek dat dialyserende nierpatiŽnten een hogere kans hebben op overlijden als zij digoxine gebruiken.

Digoxine wordt geŽxtraheerd uit de bladeren van vingerhoedskruid. De werking in het hart berust op het blokkeren van de natrium-kaliumpomp in de hartspier, waardoor de kracht waarmee het hart samentrekt toeneemt, en de hartslag afneemt. Een lage concentratie kalium in het lichaam, zoals bij dialyserenden vaak het geval is, vergroot de effectiviteit van digoxine, maar daarmee ook de giftigheid. Daarnaast hebben nierpatiŽnten meer tijd nodig om de stof af te breken, omdat afbraak voornamelijk in de nieren plaatsvindt.

De Amerikaanse onderzoekers controleerden gedurende vier jaar iets meer dan 120.000 dialyserende patiŽnten van 1.800 dialysecentra uit Noord Amerika. 4% van deze patiŽnten gebruikte digoxine. De kans te overlijden was voor hen 28% hoger dan normaal. Het risico was het hoogst voor patiŽnten die hogere doses van het medicijn slikten, en voor patiŽnten met een lage concentratie kalium in het bloed.

Totdat verder onderzoek meer duidelijkheid verschaft roept het onderzoeksteam op geen digoxine voor te schrijven aan dialyserende patiŽnten als er een goed alternatief voorhanden is, en om de concentraties digoxine en kalium scherp in de gaten te houden bij patiŽnten die het medicijn blijven gebruiken.

sterren Gepubliceerd: dinsdag 06-07-2010
Bron: Journal of the American Association of Nephrology | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiŽnten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ĎDat bepaal je zelfí »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ĎDat bepaal je zelfí. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ĎDat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier