Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Hartigheden

Door Ad Nooitgedagt 

NierNieuws Column 'Enchanté !'

Op Tweede Kerstdag om vijf uur was ik voor de halfjaarlijkse controle bij mijn (mag ik na zoveel jaar toch wel vaststellen) hartspecialist: cardiogram, echografie en doppler. Zoiets moet hè, als je in dialyse bent: hart en bloedvaten blijven spannend. Terwijl hij me uitgeleide deed om de volgende patiënt op te halen kreeg één van de administratieve baliedames het dictafoontapeje toegespeeld. Volgens de consultatie- en kantooruren had ze hiervoor tot zeven uur de tijd.

En de volgende ochtend (27/12) al konden we via onze e-mail de uitslag van het internet plukken. Een mooi snelle bevestiging van zijn mededeling dat hij tevreden was over zijn bevindingen. De map met cardio-, etceteragrammen had ik meteen al meegekregen. En deze zijn, samen met het verslag dat via het internet tot ons kwam, in kopie ook verzonden naar de huisarts en SERENA. Een schriftelijk verslag krijg ik tegenwoordig niet meer. Dat wordt nog slechts verstrekt aan digibeten. Voor een volgende ook halfjaarlijkse, radiologische geruststelling over mijn grote bloedvaten ligt de afspraak al vast.

Tevredenheid van een arts is uiteraard persoonsgebonden. Blijven bepaalde afwijkingen over de jaren stabiel en vragen dus geen onmiddellijk ingrijpen, dan is dat 'goed' in zijn specialistische ogen. De souffle bij mijn aortakleppen waar dus al jarenlang diezelfde ruis valt te beluisteren, blijkt nog steeds ongewijzigd. Mijn idee, als zou ik er mogelijk mee zijn geboren, spreekt hij overigens wél tegen. Maar dat mag. Te hevig gesport of iets dergelijks zal er mogelijk aan ten grondslag liggen. 't Moet toch ergens vandaan komen. En kennelijk niet van mijn ouders!

Nu wíj weer een poosje gerust zijn gesteld slaan opeens de harten van de chauffeurs 'op tilt'. Er gaan geruchten - niets is nog op papier verschenen - dat er onder hun gilde koppen gaan rollen (de goedkoopste zouden mogen blijven!). Mijn chauffeur, een dame die voor de rit hier altijd eerst een kopje koffie komt drinken, is in panische opwinding. 'We raken onze auto kwijt en moeten ons huis verkopen en rollen in de assurance chômage (Franse WW)!'

Half december is daarom het bijna volledige taxigilde uit ons en de omringende departementen opgerukt naar de préfecture in Marseille om hun angst en woede kenbaar te maken. Spijtig voor sommigen dat ze, wegens noodgevallen en vaste klanten, verstek moesten laten gaan. En op 10 januari van dit nieuwe jaar zijn opnieuw 'alle' Franse taxi's in slakkengang, als een soort wegblokkade, opgerukt naar Parijs om daar de president om te praten.

Onze huisarts denkt dat het eigenlijk grotendeels eigen schuld dikke bult is en minder gaat om onverhoedse bezuinigingen. Taxi's die medische ritten uitvoeren schijnen regelmatig een aantal passagiers te combineren, mensen die toch op dezelfde tijd(?) naar hetzelfde hospitaal of radiologiecentrum moeten, en declareren dit vaak volledig als afzonderlijke ritten bij de SECU (verzekering). En bovendien zijn vergelijkbare medische taxiritten aanmerkelijk duurder dan met een VSL (zitambulance). Begrijpelijk dat men daar paal en perk aan wil stellen.

Wíj zien verder wel! Mocht het toch worden: 'busje komt zo', zodat ik met meerdere 'collega's' heen en terug grote omwegen zou moeten maken ten koste van onze toch al ingeperkte 'quality time' dan denk ik die twee maal vijftien kilometer, weliswaar duf, toch maar zelf te moeten overbruggen. De gezondheidswinst van acht uur rustig dialyseren zou dit mogelijk moeten maken.

Wel altijd uitkijken voor nachtbrakende sangliérs op de weg (de everzwijnen van Obelix); contact tussen beest en auto is slecht voor beide. Het hartzeer van de chauffeurs pijnigt hen nog wel even, daarom wens ik u voor nu enig geduld en wat nieuwsgierigheid.

En, ook namens Nanny natuurlijk: Les meilleurs voeux pour 2013.

à la prochaine,

Ad
pagesperso-orange.fr/nanadno/

sterren Gepubliceerd: zaterdag 12-01-2013 | Nog geen reacties
Dialyses tellen

NierNieuws Column 'Enchanté !'

Het nieuwe jaar gaat gestaag zijn gang; we zijn al weer begin februari. En dan zit er dus alweer ruim een twaalfde deel van het jaar weggestopt achter onze rug. Hebt u het gemerkt? Snel hè? Die kalender van mijn farmaceut, waar ik vaste klant ben met al mijn ordonnances van SERENA, kan dus ook alweer voor ruim een twaalfde weg.

Ik heb het, misschien herinnert u het zich nog, ooit wel eens gehad over een boek van Douwe Draaisma - hoogleraar psychologie te Groningen - 'Waarom het leven sneller gaat als je ouder wordt'. Dit verhaal van mij is dus hoogstens een voorbereiding voor onze jongere collega's, die dit nog moeten ervaren. In het kort heb ik van Draaisma begrepen dat het op een bepaalde leeftijd gedeeltelijk de 'gewoonte' wordt die je dwars zit; alles wat je beleeft vermengt zich met al die soortgelijke herinneringen, vakanties, werk en dergelijke. Het wordt één grote brij die geen mijlpalen meer oplevert; heel anders dan vroeger op school waar iedere vrij weekend, vrije woensdagmiddag en iedere vakantie wél die mijlpaal was, waardoor het jaar - helaas voor ons toen - eindeloos duurde en er pas na heel lange tijd weer iets leuks gebeurde: je verjaardag, of eindelijk die vakantie (die toen overigens nog niet zo lang was al nu; althans dat staat me niet bij).

Lees meer »

NierNieuws column:
Père Noël contre la Dialyse
 »

NierNieuws Column 'Enchanté !' We waren door onze burgemeester op woensdag 3 december  uitgenodigd voor een Repas de Noel , dus kerstdiner. Voorzichtig gezegd, redelijk op tijd, als je bedenkt dat we eigenlijk deze dag en de volgende nodig hadden voor sinterklaasgedichten en de bijbehorend inkopen.

Lees meer »

NierNieuws column:
Schaalvergroting heeft goed uitgepakt
 »

NierNieuws Column 'Enchanté !' Sedert een aantal jaren maakt SERENA deel uit van een wereldwijde organisatie: DIAVERUM, aanwezig in achttien landen, waaronder voor zover ik weet niet Nederland. Men biedt 'revitaliserende' - oppeppende - vakantiereizen aan. Maar dat is meer een 'toetje'. Ons centrum is vooral lid geworden vanwege de grotere mogelijkheden voor samenwerking, gezamenlijke inkoop en ook gezamenlijk onderzoek in het belang van de dialysecliënten.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier