Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

'GSK wordt marktleider met medicijn tegen nierkanker'

Door Merel Dercksen 

Volgens een Amerikaans marktonderzoeksbureau zal het veld van medicijnen die bij nierkanker gebruikt worden, de komende jaren sterk veranderen. Zij zien een belangrijke rol voor twee nieuwe middelen, die de huidige medicijnen zullen verdringen. Zowel voor de initiŽle behandeling als voor een tweede of zelfs derde poging, zullen over een aantal jaar andere middelen het meest gebruikt worden, dan nu het geval is, zegt het bureau.

Volgens het bureau Decision Resources, dat uitsluitend marktonderzoek uitvoert voor de farmaceutische industrie en in de gezondheidszorg, gaat het medicijn Votrient (met als werkzame stof pazopanib, ook wel bekend als Armala) van GlaxoSmithKline (GSK) het belangrijkste middel bij niercelcarcinoom worden. Votrient verhindert de aanmaak van nieuwe bloedvaten in de tumor. De verwachting is, dat het voor de indicatie niercelcarcinoom in 2010 op de markt komt in de VS. Een jaar later volgt dan Europa, en in 2012 Japan.

In 2018 is dit middel marktleider, voorspelt Decision Resources, met een aandeel van 87 procent ter waarde van 640 miljoen dollar (nu 437 miljoen euro). Het heeft daarmee dan Sutent van Pfizer verdrongen, dat nu het meest verkochte medicijn is. De reden is, zegt een woordvoerder, dat Votrient in resultaten gelijkwaardig lijkt aan Sutent, maar minder bijwerkingen heeft.

Het bureau heeft ook voorspellingen gedaan voor de behandeling van niercelcarcinoom in de tweede en derde lijn, bij mensen die niet op een eerder middel reageerden. Het verwacht dat Afinitor de plaats in zal nemen van Nexavar als tweede-keus middel. En Pfizer zou dan juist weer belangrijker worden bij een derde poging tot behandelen, maar dan met axitinib. Dit ten koste van Torisel van Wyeth. Axitinib is ook, net als Votrient, op dit moment nog niet beschikbaar.

sterren Gepubliceerd: donderdag 17-09-2009
Bron: MarketWatch | Nog geen reacties
'Voor operatie nier koelen heeft geen zin'

Bij een operatie waarbij een gedeelte van een nier wordt verwijderd, is het goed gebruik om die nier vooraf een aantal minuten te koelen, om weefselschade tegen te gaan. Uit Canadees onderzoek, gepresenteerd tijdens AUA Annual Meeting 2019, blijkt nu echter dat koelen geen effect heeft op het resultaat van de operatie.

Een operatie waarbij een gedeelte van een nier wordt verwijderd heet een partiële nefrectomie. Deze operatie wordt toegepast om nierkanker te behandelen, als de tumoren tenminste op een geschikte plaats zitten om de operatie uit te voeren. Tot nu toe is het goed gebruik om de nier voorafgaand aan de operatie te koelen, om de stofwisseling in de nier te vertragen, en daarmee weefselschade in de nier tegen te gaan. Van andere operaties is bekend dat koelen een positief effect heeft, dus de gedachte dat het nuttig is om voor een partiële nefrectomie ook te doen, is niet zo gek, hoewel het nog nooit experimenteel is onderzocht. Het koelen gebeurt door voorafgaand aan de operatie, na het afsluiten van de bloedtoevoer, een laag van 2 cm ijs rond de nier aan te brengen, en die na 10 minuten weer te verwijderen.

Het Canadese onderzoek had tot doel om uit te zoeken of het koelen voor een partiële nefrectomie nuttig was. De opzet was om zo dicht mogelijk bij een dubbelblind onderzoek te blijven als mogelijk, waarbij de uitvoerende artsen pas op het laatste moment te horen kregen of de nier was gekoeld of niet.

Lees meer »

Kans op nierfalen na operatie nierkanker verdubbeld »

Mensen met nierkanker bij wie beide nieren verwijderd worden, zijn als gevolg daarvan vanzelfsprekend nierpatiënt. Maar ook als maar een van de nieren geheel of zelfs gedeeltelijk uitgenomen wordt, is er een risico op nierfalen. Australische wetenschappers hebben uitgezocht hoe dit in de praktijk uitpakt. Het risico is klein maar aanwezig, en het maakt uit of de zieke nier helemaal verwijderd wordt, of dat een schoon deel kan blijven zitten.

Lees meer »

Oefennier uit 3D-printer maakt chirurg beter »

Tegenwoordig worden steeds meer operaties uitgevoerd met behulp van robotarmen, die door de chirurg bediend worden. Om het manipuleren van deze robotarmen tijdens een bepaalde operatie goed onder de knie te krijgen, moeten chirurgen voldoende trainen. Het trainen gebeurt in een trainingsomgeving, die een model van het te opereren orgaan bevat. Een Amerikaans model van een nier om een robot-ondersteunde gedeeltelijke nefrectomie uit te voeren, blijkt goed te voldoen.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier