Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Grote verschillen zoutgehaltes in dezelfde productsoort

Door Jeroen van Setten 

Het zoutgehalte van industrieel bereide levensmiddelen loopt in dezelfde productsoort flink uiteen. De nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA) constateerde grote verschillen bij onder meer hamburgers, tomatenpuree, saucijzenbroodjes en ketjap manis.

De nVWA analyseerde 984 verschillende producten waaronder bijvoorbeeld twaalf soorten hamburgers. Het laagste zoutgehalte daarin bedroeg 1,02% en het hoogste meer dan het dubbele, 2,09%.

De overheid streeft naar minder zoutconsumptie door de consument, omdat een hoge zoutconsumptie ongezond is. Om dit te bereiken wordt voorlichting gegeven. De levensmiddelenindustrie die bovengenoemd streven ondersteunt, is opgeroepen stapsgewijs het zoutgehalte in producten te verlagen.

Er kunnen diverse redenen zijn waarom momenteel het ene product van dezelfde productsoort een hoger zoutgehalte heeft dan de andere. Bijvoorbeeld vanwege een andere bereidingswijze. De onderzoeksdata lijken wel aan te geven dat het mogelijk is het zoutgehalte van producten te verlagen.

De nVWA analyseert de komende jaren het zoutgehalte van levensmiddelen opnieuw om te onderzoeken of het gemiddelde zoutgehalte vermindert binnen dezelfde productsoorten. De, zeker de helft te hoge, zoutinname van Nederlanders komt voor 70% uit bedrijfsmatig bereide levensmiddelen.

sterren Gepubliceerd: zaterdag 10-07-2010
Bron: nVWA | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiŽnten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ĎDat bepaal je zelfí »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ĎDat bepaal je zelfí. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ĎDat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier