Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Groot gala voor onderzoek naar nierkanker

Door Merel Dercksen 

Wanneer: zaterdag 29-05-2010

Op 29 mei 2010 vindt de 2e editie van de Cure for Cancer Gala plaats. De opbrengst van de avond gaat naar onderzoek naar nier- en prostaatkanker.

Cure for Cancer is een initiatief van het AMC en Duke University Durham. De stichting zet zich in voor beter en meer onderzoek naar nier- en prostaatkanker. Het bestuur bestaat uit onder andere prof. Dr. Jean de la Rosette, hoofd afdeling Urologie in het AMC en Dr. Hessel Wijkstra, hoofd van het urologische onderzoek binnen het AMC. Het AMC heeft als een van de eerste ziekenhuizen in Nederland bevriezing bij nierkanker toegepast. Het doel van de stichting is een snellere, betere diagnose en daarmee een effectieve behandeling voor nier- en prostaatkanker. Vorig jaar werd met het gala ruim een half miljoen euro opgehaald.

Erik van Muiswinkel zal de gastheer van de avond zijn. Tijdens het gala zullen er optredens zijn van onder anderen Anita Meyer, Hans Klok en Lee Towers. Het Gala vindt plaats in de Pickťzaal van het Grand Hotel Huis ter Duin. Gedurende de avond zullen er, naast een vier-gangendiner, een loterij en veiling plaatsvinden. De avond wordt afgesloten met een optreden van Soul & Disco Brothers.

Cure for Cancer: zaterdag 29 mei 2010 16:30 - 1:00 uur

Locatie: Grand Hotel Huis ter Duin, Noordwijk

sterren Gepubliceerd: zondag 07-03-2010
Bron: Cure for Cancer | Nog geen reacties
'Voor operatie nier koelen heeft geen zin'

Bij een operatie waarbij een gedeelte van een nier wordt verwijderd, is het goed gebruik om die nier vooraf een aantal minuten te koelen, om weefselschade tegen te gaan. Uit Canadees onderzoek, gepresenteerd tijdens AUA Annual Meeting 2019, blijkt nu echter dat koelen geen effect heeft op het resultaat van de operatie.

Een operatie waarbij een gedeelte van een nier wordt verwijderd heet een partiële nefrectomie. Deze operatie wordt toegepast om nierkanker te behandelen, als de tumoren tenminste op een geschikte plaats zitten om de operatie uit te voeren. Tot nu toe is het goed gebruik om de nier voorafgaand aan de operatie te koelen, om de stofwisseling in de nier te vertragen, en daarmee weefselschade in de nier tegen te gaan. Van andere operaties is bekend dat koelen een positief effect heeft, dus de gedachte dat het nuttig is om voor een partiële nefrectomie ook te doen, is niet zo gek, hoewel het nog nooit experimenteel is onderzocht. Het koelen gebeurt door voorafgaand aan de operatie, na het afsluiten van de bloedtoevoer, een laag van 2 cm ijs rond de nier aan te brengen, en die na 10 minuten weer te verwijderen.

Het Canadese onderzoek had tot doel om uit te zoeken of het koelen voor een partiële nefrectomie nuttig was. De opzet was om zo dicht mogelijk bij een dubbelblind onderzoek te blijven als mogelijk, waarbij de uitvoerende artsen pas op het laatste moment te horen kregen of de nier was gekoeld of niet.

Lees meer »

Kans op nierfalen na operatie nierkanker verdubbeld »

Mensen met nierkanker bij wie beide nieren verwijderd worden, zijn als gevolg daarvan vanzelfsprekend nierpatiënt. Maar ook als maar een van de nieren geheel of zelfs gedeeltelijk uitgenomen wordt, is er een risico op nierfalen. Australische wetenschappers hebben uitgezocht hoe dit in de praktijk uitpakt. Het risico is klein maar aanwezig, en het maakt uit of de zieke nier helemaal verwijderd wordt, of dat een schoon deel kan blijven zitten.

Lees meer »

Oefennier uit 3D-printer maakt chirurg beter »

Tegenwoordig worden steeds meer operaties uitgevoerd met behulp van robotarmen, die door de chirurg bediend worden. Om het manipuleren van deze robotarmen tijdens een bepaalde operatie goed onder de knie te krijgen, moeten chirurgen voldoende trainen. Het trainen gebeurt in een trainingsomgeving, die een model van het te opereren orgaan bevat. Een Amerikaans model van een nier om een robot-ondersteunde gedeeltelijke nefrectomie uit te voeren, blijkt goed te voldoen.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier