Groningse onderzoekers goed bedeeld met Kolff grants
Door Redactie NierNieuws
De Nierstichting heeft aan zes onderzoekers een subsidie uit het Kolff-programma toegekend. Twee van hen, Martin de Borst en Charlotte Keyzer, zijn werkzaam in het UMCG. De subsidie is bedoeld voor jonge onderzoekers 'die het verschil kunnen maken'. Beide onderzoeken gaan 4 jaar duren.
Martin de Borst krijgt een grant van €375.000,- voor zijn onderzoek naar het effect van het toedienen van ijzer via een infuus bij niertransplantatiepatiënten. De Borst is vooral geïnteresseerd in de vraag of hij hiermee het inspanningsvermogen van deze patiënten kan verbeteren. De werking die het ijzer zou kunnen hebben, loopt via het hormoon FGF-23. Martin de Borst gaf hierover een interview aan NierNieuws ter gelegenheid van de Wetenschapsdag in oktober 2017.
Charlotte Keyzer ontvangt een grant van €150.000,- voor haar onderzoek. Zij gaat zich ook bezighouden met transplantatiepatiënten, maar richt zich op vaatverkalking. Keyzer zal een nieuwe test onderzoeken die de toekomstige verkalkende eigenschappen van het bloed kan bepalen, dit is de zogeheten verkalkingstendens. Ook wil zij nagaan of het toedienen van vitamine K de verkalkingstendens kan verbeteren. Dit inzicht in de ontwikkeling en verergering van vaatverkalking bij niertransplantatiepatiënten kan de basis vormen voor gerichte preventie en behandeling, die de langetermijnuitkomsten na niertransplantatie kan verbeteren.
Haar onderzoek is een aanvulling op de grote TransplantLines-studie, die nagaat hoe op lange termijn het perspectief van transplantatiepatiënten kan verbeteren. Charlotte Keyzer ontving zeer recent ook het Mandema-stipendium, dat uitgaat van het UMCG. In een filmpje op de site van het ziekenhuis vertelt ze over het onderzoek (start op 1:10).
Gepubliceerd: zaterdag 27-01-2018
Bron: UMCG | Nog geen reacties
Ontstaan vaatschade op moleculair niveau nader onderzocht
Glomerulosclerose en atherosclerose zijn vaataandoeningen waarvoor tot op heden geen afdoende behandelingen bestaan. In de nierfilters (glomeruli) zorgen kleine bloedvaatjes voor bloedfiltratie. Bij glomerulosclerose vormt zich littekenweefsel in de glomeruli en raken bloedfiltratie en nierfunctie verstoord. Bij atherosclerose treedt verdikking van de wand van een slagader op, waardoor deze vernauwt. Marloes Sol promoveerde op onderzoek naar de moleculaire factoren die een rol spelen in het ontstaan van deze vaatproblemen.
Atherosclerose is verantwoordelijk voor het ontstaan van onder andere een hart- of herseninfarct. Endotheelcellen, met daarop een beschermende gelei-achtige laag, glycocalyx genoemd, bekleden de binnenkant van bloedvaten en zijn essentieel voor een goed functionerend bloedvatstelsel. Disfunctie van endotheelcellen, door bijvoorbeeld diabetes, speelt een belangrijke rol in de ontwikkeling van glomerulosclerose en atherosclerose. Welke moleculaire factoren betrokken zijn bij het ontstaan van endotheeldisfunctie in glomerulosclerose en atherosclerose is nog vrij onbekend.
Op hol geslagen afweersysteem leidt vaak tot acuut nierfalen »
Een afweersysteem dat op hol slaat na een infectie kan leiden tot acuut nierfalen. Dat overkomt bijna de helft van de patiënten die na een ernstige infectie op een intensive care afdeling van een ziekenhuis belanden. Bij een deel van deze patiënten is dit tijdelijk. Maar bij het grootste gedeelte leidt dit tot aanhoudend nierfalen en zelfs dialyse.
Achter de schermen: een nierbiopt beoordelen »
U ziet hen vrijwel nooit en toch zijn ze belangrijk voor nierpatiënten: pathologen. Een patholoog kan aan het weefsel van een nier(biopt) zien hoe groot nierschade is. En vaak ook wat de oorzaak van nierproblemen is. Neem een kijkje in het laboratorium van een patholoog in het nieuwste nummer van Wisselwerking, het tijdschrift van de Nierpatiënten Vereniging Nederland. De pathologen Jesper Kers en Tri Nguyen geven in tekst en beeld uitleg over hun werk.
Reacties
Reageer op dit artikel