Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Groningen: Dialysesymposium

Wanneer: vrijdag 09-03-2018

Dialyse Centrum Groningen (DCG), het UMCG en Martini Niercentrum organiseren op 9 maart samen het multidisciplinair Dialysesymposium, onder leiding van dagvoorzitter dr. Akin Özyilmaz.

Het symposium behandelt verschillende thema’s die belangrijk zijn voor de gezondheid van de dialysepatiënt. Er is bijvoorbeeld aandacht voor speciale dialysetechnieken bij intoxicaties en voor kwetsbare patiënten. Ook wordt gesproken over het effect van de dialyse op het hart, brein en de voedingstoestand. Tot slot is de ouder wordende patiëntengroep een thema, waarbij gekeken wordt naar gezondheidsrisico’s en ouderdomsziekten, zoals dementie.

Daarnaast is er een blok in het programma ingericht voor de behandelingen in de thuissituatie. Er zijn presentaties over thuishemodialyse in de praktijk en complicaties bij peritoneale dialyse. Ook gaat het over de effecten van intensieve dialyse op de lange termijn.

Het volledige programma en een aanmeldformulier vindt u op de webpagina van het symposium. De kosten van deelname bedragen € 35. Accreditatie wordt aangevraagd voor: nefrologen, verpleegkundig specialisten, dialyseverpleegkundigen, diëtisten en maatschappelijk werkers.

Dialysesymposium Groningen, vrijdag 9 maart 2018; 09:15 – 17:05 u, met een afsluitende borrel

Locatie: Van der Valk Hotel Hoogkerk, Borchsingel 53, 9766 PP Eelderwolde

sterren Gepubliceerd: dinsdag 06-02-2018 | Nog geen reacties
PD-simulator: goed idee, uitvoering laat te wensen over

OPENpediatrics is een online gemeenschap die wil stimuleren dat kinderartsen kennis over de zorg voor zieke kinderen met elkaar delen. Op hun website staan ook een aantal 'simulatoren': apps waarmee zorgprofessionals een bepaald aspect van pediatrische zorg kunnen leren en oefenen. Met één van de simulatoren kan peritoneale dialyse (PD) worden geoefend, en met een recentere hemodialyse (HD). De OPENpediatrics PD-simulator is onlangs geëvalueerd.

De PD-simulator bestaat uit een Flash applicatie met drie onderdelen:

Lees meer »

Geneesmiddel bij ernstige en zeldzame nierziekte in prijs verlaagd »

Minister Bruno Bruins heeft door onderhandelen een lagere prijs weten te bedingen voor eculizumab, dat voor de behandeling van atypisch Hemolytisch Uremisch Syndroom (aHUS) op dit moment uit de basisverzekering vergoed wordt. Eculizumab is het enige werkzame medicijn tegen aHUS. Het wordt sinds een aantal jaar vergoed, maar het Zorginstituut vond de prijs die de fabrikant vroeg eigenlijk te hoog. Het adviseerde de minister om toch te onderhandelen over de prijs.

Lees meer »

Studie transplantatie met HIV-nieren in VS van start »

Transplantatiecentra in de Verenigde Staten starten een meerjarige studie waarin ze onderzoek doen naar niertransplantaties waarbij zowel de donor als de ontvanger met HIV besmet zijn. Deze transplantaties zijn daar al vijf jaar toegestaan, maar dit is het eerste grootschalige onderzoek. Mensen met een besmettelijke aandoening, zoals HIV, kunnen in principe geen orgaandonor zijn. Sinds 2008 kan dat onder bepaalde voorwaarden wel.

Lees meer »

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.