Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

'Groene dialyse' is geen toekomstmuziek meer

Door Jeroen van Setten 

Foto: Arnoud van Voorst

Druk op milieu onnodig hoog: Dialyse moet groener

Natuurlijke hulpbronnen staan wereldwijd onder druk, water en duurzame energie worden de grootste problemen. Hemodialyse is de meest water- en energieverslindende procedure in de gezondheidszorg; het laat een enorm zware ecologische voetafdruk achter. Dat kan volgens een ziekenhuis in het uiterste zuiden van AustraliŽ veel beter.

De dialyseafdeling van het Geelong Hospital recyclet daar op dit moment al 100.000 liter afvalwater per week. Dat is evenveel als een tweepersoonshuishouden in een heel jaar aan water gebruikt. Het na omgekeerde osmose herwonnen water, dat voorheen in het riool verdween, voldoet aan alle criteria voor drinkwater die de Wereld Gezondheids Organisatie (WHO) daaraan stelt.

Het ziekenhuis zelf gebruikt het herwonnen water als stoom bij sterilisatie in de autoclaaf, voor toiletspoeling en voor tuinonderhoud. Aan het ziekenhuis verbonden dialysecentra die hun afvalwater ook geschikt maken voor hergebruik brengen het in tankwagens naar gemeentelijke sportvelden, scholen en tuinen van bejaardencentra voor bevloeiing. ThuisdialysepatiŽnten hergebruiken het water voor huishoudelijke doeleinden en bijvoorbeeld voor hun tuinen.

Het Geelong ziekenhuis kijkt nu naar de mogelijkheden van zonne-energie voor de omgekeerde osmose installatie en de dialysemachines in hun thuisdialyse-trainingcentrum. Na uitgebreid onderzoek naar de energie-eisen van alle processen en het ramen van de kosten, is er een proefprogramma gestart.

Binnen dat programma werkt alle dialyse-gerelateerde apparatuur in een opleidingsunit met drie machines op zonne-energie. Als de berekeningen kloppen, gaat deze opstelling het ziekenhuis geld opleveren in plaats van kosten. De hele installatie levert namelijk, via een speciale overeenkomst, energie terug aan het nutsbedrijf.

De directie van het ziekenhuis stelt dat de niet-medische aspecten van dialyse niet langer genegeerd mogen worden. 'Groene dialyse' is geen toekomstmuziek, maar de wil om eraan te werken moet er wel zijn.

sterren Gepubliceerd: maandag 14-06-2010
Bron: Nephrology | Nog geen reacties
Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt.

In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren. Er is dus een discrepantie tussen enerzijds de nierfunctie en anderzijds het aantal symptomen en de last die patiënten ervaren. Een groots opgezet onderzoek waaraan veel patiënten meedoen, met uiteenlopende nierfuncties en ook een hele range aan symptomenlast, willekeurig verdeeld over groepen die wel of niet starten met dialyse, zou antwoord kunnen geven op deze vraag.

Het wetenschappelijk bewijs uit een dergelijke goed opgezette zogeheten gerandomiseerde studie geldt als sterk. Maar met zo een verscheidenheid aan patiënten en symptomen is een gerandomiseerd onderzoek in dit geval eigenlijk niet te doen. Daarom gebruikte Janmaat gegevens uit observationele studies. Dat zijn onderzoeken waarbij gegevens van patiënten worden verzameld. De patiënten krijgen de gebruikelijke behandeling en er wordt geen behandeling toegewezen door de arts of onderzoeker.

Lees meer »

Jef Schaap overleden »

Jef Schaap, oprichter van stiching Burung Manyar en steun en toeverlaat van nierpatiënten in Indonesië, is overleden aan covid-19. Dat laat het bestuur van de stichting, namens de familie van Jef, weten. Jef was 77 jaar oud.  Het is op een maand na twintig jaar geleden dat Jef Schaap 'zijn' stichting oprichtte, nadat hij op persoonlijke titel benaderd was om een Indonesische patiënt te helpen die getransplanteerd was, maar de benodigde medicatie niet kon betalen.

Lees meer »

Ontstaan vaatschade op moleculair niveau nader onderzocht »

Glomerulosclerose en atherosclerose zijn vaataandoeningen waarvoor tot op heden geen afdoende behandelingen bestaan. In de nierfilters (glomeruli) zorgen kleine bloedvaatjes voor bloedfiltratie. Bij glomerulosclerose vormt zich littekenweefsel in de glomeruli en raken bloedfiltratie en nierfunctie verstoord. Bij atherosclerose treedt verdikking van de wand van een slagader op, waardoor deze vernauwt.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier