Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Groei nieuwe bloedvaten verergert cystenieren

Door Merel Dercksen en Dietske van der Brugge 

Kinderen met cystenieren die veel stoffen in hun bloed hebben die de aanmaak van nieuwe bloedvaten stimuleren, blijken al meer schade aan hun nieren en hart te hebben dan leeftijdsgenootjes met dezelfde ziekte bij wie die groeifactoren minder aanwezig zijn. Dat ondersteunt de theorie dat angiogenese, de vorming van bloedvaten, een rol speelt in de vroege verergering van de ziekte bij erfelijke cystenieren.

Kinderen met erfelijke cystenieren (autosomaal dominante polycystische nieren), hebben als eerste klachten vaak pijn en bloed in de urine, terwijl de nierfunctie niet direct achteruit gaat. En als dat al wel gebeurt, geeft het in het eerste stadium niet veel klachten. Omdat de vorming van nieuwe bloedvaten de groei van de cysten in de nieren lijkt te kunnen bevorderen, besloten wetenschappers van de University of Colorado Denver te onderzoeken of er een verband bestaat tussen de concentratie groeifactoren in het bloed die bloedvatvorming stimuleren, en vroege veranderingen in de structuren van de nieren. Ook keken de onderzoekers naar aanwijzingen voor een verminderde nierfunctie en beginnende hart- en vaataandoeningen.

De nierfunctie van 71 jongeren met cystenieren beoordeelden ze door naar de creatinineklaring te kijken, en naar de hoeveelheid eiwit in de urine. Daarnaast gebruikten ze MRI-scans en echo's om de grootte van de nieren en van het hart te bepalen.

De onderzoekers concluderen dat een verhoogde spiegel van de vasculaire endotheliale groeifactor samengaat met vergrote nieren (door cystevorming) en een vergrote linkerboezem van het hart, en met een lagere creatinineklaring. Ook de spiegels van angiopoietine-1 vertoonden in dit onderzoek een positief verband met structurele veranderingen in nieren en hart, en daarnaast met de hoeveelheid eiwit in de urine.

sterren Gepubliceerd: donderdag 30-12-2010
Bron: Kidney International | Nog geen reacties
Kinderen met cystenieren hebben vaak hoge bloeddruk

Hoge bloeddruk blijkt vaak voor te komen bij kinderen met cystenieren, zowel overdag als 's nachts. Ook bij kinderen die verder geen klachten hebben. Wel lijkt er een verband tussen hoe snel de cysten zich op de kinderleeftijd ontwikkelen en het risico op te hoge bloeddruk.

Cystenieren, specifiek ADPKD, is de meest voorkomende erfelijke nierziekte. Meestal geeft deze aandoening pas klachten als patiënten volwassen zijn. Maar soms treden er op kinder- of tienerleeftijd al symptomen op, zoals een hoge bloeddruk. Hoe vaak dat voorkomt is nog maar beperkt vastgelegd, omdat veel ouders die de aandoening zelf hebben, hun kinderen niet laten testen zolang die geen klachten hebben. De kinderen hoeven dan ook niet op te groeien in de wetenschap dat ze een ziekte hebben waar op dat moment niets aan te doen is.

Andere ouders laten hun kinderen juist wel testen, zodat ze er op tijd bij kunnen zijn als het kind klachten begint te krijgen. Van deze kinderen zijn dan vaak ook wel bloeddrukgegevens bekend. Een internationaal team onderzoekers heeft in 22 voornamelijk Europese behandelcentra gegevens verzameld van kinderen bij wie bevestigd was dat ze ADPKD hadden.

Lees meer »

Onderzoeksdeelnemers met cystenieren vooraf indelen voor meer effect »

Amerikaanse onderzoekers hebben een methode ontwikkeld om patiënten met erfelijke cystenieren in te delen naar ernst, op basis van beeldvormend onderzoek. Ze hebben deze methode getest op een groep patiënten uit een ander onderzoek. De indeling blijkt het mogelijk te maken die patiënten te selecteren bij wie de aandoening het snelst verergert, en bij wie daardoor ook het grootste effect van de onderzochte ingreep te zien is.

Lees meer »

Grotere kans op trombose bij verwijderen cystenieren tijdens transplantatie »

Met het oog op afstoting kan het geen kwaad in dezelfde operatie cystenieren te verwijderen en een donornier te plaatsen, zo blijkt uit recent Amerikaans onderzoek. Wel is er een hoger risico op trombose in de niervaten. Bij patiënten met polycysteuze nierziekte (Polycystic Kidney Disease - PCKD of ook wel PKD) ontstaan cysten (vochtblazen) in de nieren, die daardoor steeds slechter gaan functioneren. De ziekte is erfelijk.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier