Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Gifstof in zeedieren al bij lage dosis giftig voor nieren

Door Gerard Kok 

Een gif dat van nature voorkomt in schaal- en schelpdieren en geheugenverlies kan veroorzaken is mogelijk ook schadelijk voor de nieren, en misschien zelfs al bij aanzienlijk lagere concentraties. Dat blijkt uit recent onderzoek naar de gevolgen van het gif voor de nieren in onderzoeksmuizen.

Het gif in kwestie heet domoïnezuur, een neurotoxine dat zich ophoopt in schaal- en schelpdieren zoals mossels en jakobsschelpen. Het wordt geproduceerd door algen die in alle oceanen voorkomen. Het nuttigen van te veel domoïnezuur kan 'Amnesic Shellfish Poisoning' (ASP) veroorzaken; geheugenverlies als gevolg van schaal- en schelpdiervergiftiging. Verhitten breekt het zuur niet af. Om deze reden heeft de Amerikaanse Voedsel- en Waren autoriteit (FDA, Food and Drug Administration) een limiet gesteld aan de maximale hoeveelheid domoïnezuur die schaal- en schelpdieren mogen bevatten om nog geschikt te worden bevonden voor menselijke consumptie.

Omdat domoïnezuur voornamelijk via de nieren wordt uitgescheiden, besloten Amerikaanse onderzoekers eens te kijken wat voor effecten het zuur op de nieren zou kunnen hebben. Ze stelden daartoe onderzoeksmuizen bloot aan het zuur, en stelden vast dat er al ernstige schade aan de nieren van de muizen ontstond bij concentraties die het muizenequivalent vormen van wat nog ruim veilig wordt geacht voor menselijke consumptie.

Hoewel de uitkomsten van dit onderzoek nog moeten geverifieerd voor mensen, vinden de onderzoekers dat het probleem van te hoge concentraties domoïnezuur in zeevoedsel meer aandacht behoeft, en stellen ze bovendien dat de limiet waarbij consumptie nog veilig is, omlaag moet.

sterren Gepubliceerd: donderdag 13-02-2014
Bron: Journal of the American Society of Nephrology | Nog geen reacties
Voeding en dieet bij kinderen met een nierziekte

Hoe zorg je ervoor dat kinderen en jongeren zich aan hun dieet houden? En wat doe je als kinderen door hun ziekte en dieet zo'n afkeer van eten hebben gekregen dat ze helemaal niet meer willen eten? Gelukkig zijn er diëtisten die de ouders en het kind kunnen begeleiden. Ze gaan met elkaar in gesprek en kiezen samen een passende behandeling om de nierfunctie zo lang mogelijk stabiel te houden.

De achteruitgang van de nierfunctie is soms te vertragen door te letten op voeding. Minder zout eten is bijvoorbeeld voor alle nierpatiënten belangrijk. Als de nieren bijna niet meer werken (nierfalen) of er zijn ernstige hartproblemen krijgt de nierpatiënt vochtbeperking als advies. Voor volwassenen en kinderen met een andere chronische nierschade is voldoende drinken juist belangrijk, net als voor gezonde mensen. Dan gaat het uitplassen van afvalstoffen beter.

Zoals hierboven beschreven heeft eten en drinken veel invloed op een chronische nierziekte. Wat kunnen de gevolgen zijn bij kinderen tussen 0-2 jaar met nierproblemen:

Lees meer »

Bijscholing voeding en leefstijl »

Beterschappen organiseert maandag 20 januari vanaf 14.30 uur een bijscholing voor zorgprofessionals. De titel van de bijscholing is 'Naar een effectievere ondersteuning bij voeding en leefstijlveranderingen voor nierpatiënten'. De bijeenkomst vindt plaats in Arnhem. Tijdens deze bijscholing voor zorgverleners zullen de laatste inzichten worden gedeeld over gezonde voeding en leefstijl voor alle fasen van nierschade. Ook zal dr.

Lees meer »

Mediterraan eetpatroon goed voor getransplanteerde nier »

Het UMC Groningen meldt dat patiënten die na een niertransplantatie een mediterraan dieet volgen, minder kans hebben op nierfunctieverlies. Uit een nieuwe studie van onderzoekers van het Universitair Medisch Centrum Groningen blijkt dat het volgen van dit voedingspatroon - veel vis, fruit, groenten en noten en minder zuivel en vlees -  kan helpen om niertransplantatiepatiënten een normale nierfunctie te laten behouden.

Lees meer »


Gifstof in zeedieren al bij lage dosis giftig voor nieren

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier