Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Gezondheid valt niet uit te rekenen

Door Jeroen van Setten 

Redactioneel commentaar

Na 25 jaar louter voorspoed en geluk in de maatschappij worden we bedolven onder allerhande crises. De kredietcrisis, de milieucrisis, de crisis in de gezondheidszorg. Allemaal heel vreselijk en allemaal niet te voorzien geweest. Dat laatste althans volgens de deskundigen.

Volgens die 'professionals' was er eerder geen enkele reden om te verwachten dat de hele maatschappelijke zeepbel die we met zijn allen hadden opgeblazen en 'economische groei' en 'vooruitgang' hadden gedoopt eens zou barsten. Nee, het kon niet op en alles was ook buitengewoon simpel. Rekensommetjes en goede controle. Dat was alles en dan groeiden de bomen tot in de hemel.

Maar het leven kan helemaal niet gebaseerd worden op rekensommetjes omdat het leven zelf ook geen rekensom is. Toch baseren politici en vele anderen hun beslissingen op de rekenkunstjes van bijvoorbeeld het Centraal Planbureau. Professor Heertje zegt daarover in de Volkskrant: 'Het is pure domheid. Dat monetaire denken is de hele collectieve sector binnengeslopen.'

'Er is een groep mensen die dat bij uitstek doet, en dat zijn de managers. Een groep mensen die ver afstaan van de werkvloer, van de verpleegsters en de leraren, en totaal niet georiŽnteerd zijn op de vraag waar we het nu allemaal voor doen. Ze sturen uitsluitend op basis van rendement.'

Rekenmeester Hans Hoogervorst is voor wat betreft de gezondheidszorg de belangrijkste veroorzaker van de crisis. Maar eigenlijk zijn er dus geen drie, vier of vijf verschillende crises. Er is er maar een, en dat is de crisis in het denken van een zeer invloedrijke groep in de samenleving. Het uitsluitend denken in termen van geld. En geld is, dat weet iedereen, per definitie waardeloos want alleen gebaseerd op onderling vertrouwen.

En het vertrouwen is weg, niet alleen het vertrouwen in de banken, ook in de zorgverzekeraars en niet te vergeten de politiek. De enige manier om deze crisis te boven te komen is eindelijk eens te stoppen met rekenen, en te gaan kijken naar waar het in het leven werkelijk om gaat. En dat geldt helemaal voor de zorg. De zorg is namelijk geen markt. Net zomin als uw studiekeuze, vakantiebestemming of muzieksmaak.

sterren Gepubliceerd: zondag 26-04-2009 | Reacties (1)

Reacties

Reageer op dit artikel

  • adriana pouw, den haag
    26-04-2009 15:46

    Zie artikel hierover in de Volkskrant van zaterdag 25 april 2009 'We zien niet meer waar het echt om draait' van professor Arnold Heertje. Als nierpatiŽnt maar ook toen ik dat nog niet wist leefde ik al zoals in het artikel beschreven staat. Hierdoor heb ik altijd beseft dat er meer is dan bezit, terwijl ik heus wel waarde daaraan hecht. Een bewust leven heeft mij al een stuk beter gemaakt. Laten we hopen dat er maatschappelijke en politieke omslag komt en meer mensen hiervoor kiezen!
Wie wil er nou een nierpatiŽnt 'cadeau'?

Redactioneel

Nierpatiënt Wim Altena is door de Patiëntenfederatie Nederland (voorheen NPCF) 'cadeau' gedaan aan PvdA-tweedekamerlid Henk Nijboer. Ook zes andere politici kregen een, chronisch zieke, patiënt cadeau. Een aardig idee, zou je zo zeggen en, eerlijk is eerlijk, het genereert wel weer de nodige publiciteit. Maar gaat het ook iets uitmaken? 

De Patiëntenfederatie Nederland is de koepelorganisatie van patiëntenorganisaties. Deze koepel is niet zoals je zou verwachten een zelfstandig door de leden betaald orgaan, maar in feite onderdeel van het ministerie van VWS. Demissionair minister Schippers (VVD) van VWS bestuurt zoals bekend, vooral de kosten in de zorg met ijzeren hand. Ze doet dat op een manier die heel veel, vooral linkse, partijen niet erg aanspreekt en ook bij veel zorgverleners en patiënten niet zo in de smaak valt. 

Lees meer »

ADR: zachte feiten en harde meningen »

Redactioneel Voor- en tegenstanders van een geen-bezwaarsysteem voor orgaandonatie bevechten elkaar te vuur en te zwaard. We ontvangen letterlijk dagelijks e-mails van voor- en tegenstanders die allemaal even overtuigd zijn van hun enige gelijk. De vrijwel fifty-fifty uitslag van de stemming in de Tweede Kamer over het wetsontwerp van Pia Dijkstra (D66) voor invoering van een ADR-systeem maakt de scheiding der geesten duidelijk zichtbaar.

Lees meer »

Wie het weet mag het zeggen »

Redactioneel Natuurlijk wil het niet zoveel zeggen, al die NEE-registreerders tijdens de afgelopen Donorweek. Maar het is wel een signaal. Jezelf voorhouden dat uit onderzoeken is gebleken dat 62 procent van de Nederlanders voor orgaandonatie en 'dus ook 38% tegen' is, betekent vertrouwen op resultaten uit het verleden. En die geven zoals we weten geen enkele garantie voor de toekomst.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier