Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Gewichtstoename dialysepatiŽnten niet te verminderen met self-monitoring

Door Gerard Kok 

Hemodialysepatiënten moeten tussen dialysesessies in op hun gewicht letten. Het risico dat ze aankomen door het vasthouden van vocht ligt op de loer, en dat is op langere termijn niet goed voor hart en longen. Om deze reden krijgen hemodialysepatiënten bijvoorbeeld een vochtbeperking of een zoutarm dieet opgelegd. Amerikaans onderzoek vindt nu echter geen effect van het strikter volgen van het dieet.

Voor het onderzoek werden 160 deelnemende hemodialysepatiënten in twee groepen verdeeld: beide groepen kregen redelijk uitgebreide dieetinformatie. De ene groep kreeg vervolgens cognitieve gedragstherapie, en deed daarna thuis 'self-monitoring', dat wil zeggen dat ze hun voortgang bijhielden met behulp van een kleine computer die speciaal voor dit doel was geproduceerd. De andere groep kreeg alleen de dieetinformatie. De zoutinname werd voor beide groepen drie keer grondig gemeten: aan het begin, halverwege (na 8 weken), en aan het eind (16 weken) werd de inname van natrium over een periode van 24 uur bepaald.

Het resultaat was wel enigszins verrassend: beide groepen deden het ongeveer even goed, er was weinig verschil tussen de gemiddelde gewichtstoename van deelnemers met self-monitoring en diegenen zonder. Beide groepen waren er na 8 weken ook in geslaagd om hun zoutinname behoorlijk te verminderen, maar dit effect was na 16 weken weer verwaterd. Al met al geen duidelijke conclusie dus; meer onderzoek zal moeten uitmaken waarom de uitkomsten van dit onderzoek tegenstrijdig lijken te zijn en welke patiënten eventueel wel baat hebben bij self-monitoring.

sterren Gepubliceerd: donderdag 18-02-2016
Bron: Journal of Renal Nutrition | Reacties (4)

Reacties

Reageer op dit artikel

 • Ivon lijten, Helmond
  24-02-2016 17:54

  Amerikaans onderzoek. Ik zie hier in praktijk dat bij patienten die in thuishemodialyse dialyseren en goede begeleiding krijgen, hele positieve resultaten. Veel langere restdiurese, veel minder gewichtstoename tussen dialyses dus. Goed streefgewicht samen met dieet en goede coaching heeft wel degelijk zeer positieve waarde.

 • T. Vogels, Eindhoven
  24-02-2016 08:16

  Tony, helemaal gelijk. Er zijn heel weinig dieten die gevolgd (moeten!) worden waarbij je om de twee tot drie dagen "gecontroleerd" wordt. Het is bovendien geen wensdieet en voor bijvoorbeeld natrium kun je bijvoorbeeld niet zomaar dieeetzout gebruiken vanwege het kaliumzout wat hierin zit als vervanger. In het kader van groepsvoorlichting maakte ik samen met de dietisten eens een rondgang door onze plaatselijke super en we stelden vast dat dit meer dan een uitdaging was om conform dieetvereisten een uitgebalanceerd karretje vol te krijgen. Het is denk ik nog steeds behoorlijk onderschat door veel profesiionals hoe lastig dat allemaal is. En zeker om dat vol te houden!

 • Tony de Ronde, Amsterdam
  23-02-2016 15:03

  Het volgen van een (hemo)dialyse dieet is behoorlijk lastig. Het betekent onder andere zoutarm eten. Als je dat niet gewend bent, betekent dat plotseling geen pizza of een andere kant-en-klaar maaltijd meer halen, en koken met pakjes en zakjes kan ook niet meer, want overal zit te veel zout in. En elke (tiende) gram zout betekent meer dorst en drinken met gewichtstoename tussen de dialyses als gevolg. Ga er als beginnende dialysepatiŽnt maar aanstaan. Ik denk dat het heel goed te begrijpen is dat begeleiding bij het begin van het volgen van dialyse dieet wel helpt, maar dat bij een dergelijk moeilijk dieet vaak voortdurende hulp nodig is. Voor die hulp zijn er in Nederland gelukkig de diŽtisten. En dan nog blijft het moeilijk. Dat is in ieder geval mijn ervaring, en dan heb ik het nog niet over de moeite die het kost om fosfaat, etc., en in mijn geval kalium binnen de gewenste bloedwaarden te houden.

 • T. Vogels, Eindhoven
  18-02-2016 09:02

  Zoals ik het kan bekijken is de ongetwijfeld aangezegde controle via bloedafname 3 x per week wellicht nog wel een doorslaggevender factor.
  Maar dan had er een controlegroep moeten zijn zonder andere aanvullende benadering.

  Uiteindelijk jammer dat geen van allen beklijft op dit belangrijke punt voor patienten!
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiŽnten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Voeding en dieet bij kinderen met een nierziekte »

Hoe zorg je ervoor dat kinderen en jongeren zich aan hun dieet houden? En wat doe je als kinderen door hun ziekte en dieet zo'n afkeer van eten hebben gekregen dat ze helemaal niet meer willen eten? Gelukkig zijn er diëtisten die de ouders en het kind kunnen begeleiden. Ze gaan met elkaar in gesprek en kiezen samen een passende behandeling om de nierfunctie zo lang mogelijk stabiel te houden. De achteruitgang van de nierfunctie is soms te vertragen door te letten op voeding.

Lees meer »

Bijscholing voeding en leefstijl »

Beterschappen organiseert maandag 20 januari vanaf 14.30 uur een bijscholing voor zorgprofessionals. De titel van de bijscholing is 'Naar een effectievere ondersteuning bij voeding en leefstijlveranderingen voor nierpatiënten'. De bijeenkomst vindt plaats in Arnhem. Tijdens deze bijscholing voor zorgverleners zullen de laatste inzichten worden gedeeld over gezonde voeding en leefstijl voor alle fasen van nierschade. Ook zal dr.

Lees meer »


Gewichtstoename dialysepatiŽnten niet te verminderen met self-monitoring

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier