Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866



Reageer | Verstuur | Druk af   

Gevaarlijk melkpoeder in China toch nog in de handel

Door Merel Dercksen 

De Chinese autoriteiten hebben in twee provincies opnieuw zuivelproducten met de chemische stof melamine aangetroffen. Dat hebben de staatsmedia bekendgemaakt. Twee jaar geleden bleken grote hoeveelheden melkpoeder met opzet ernstig vervuild. Daardoor werden vooral baby's ziek, velen kregen nierstenen.

Het melkpoeder, waar veel Chinese kinderen mee gevoed worden, was versneden met melamine, een grondstof voor bijvoorbeeld kunststof servies. Toegevoegde melamine wekt bij eenvoudige tests de indruk dat de melk rijk is aan eiwitten, terwijl dat niet zo is. Hierdoor kan de melk verdund zijn met water. De voedingswaarde van melk die gedeeltelijk uit melamine bestaat is niet alleen lager, mensen krijgen er ook nierstenen van en vooral jonge kinderen kunnen er ernstig ziek van zijn. In China ging het om ongeveer 300.000 zieke kinderen en ten minste zes overleden baby's.

Na een grootscheepse actie leek de hele vervuilde voorraad opgespoord. Tientallen mensen werden opgepakt en berecht, en enkelen ter dood gebracht. Nu blijkt dat een deel van het opgespoorde melkpoeder niet is vernietigd, maar is opgeslagen in afgelegen gebieden in de provincies Qinghai en Gansu. Het gaat om ongeveer 70 ton melkpoeder dat tot 500 keer de toegestane hoeveelheid melamine bevat.

sterren Gepubliceerd: zondag 11-07-2010
Bron: Nederlands Dagblad | Nog geen reacties




Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiŽnten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ĎDat bepaal je zelfí »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ĎDat bepaal je zelfí. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ĎDat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »







NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier