Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Getransplanteerde nierpatiŽnten blijven gevaarlijk kaliumarm eten

Door Redactie NierNieuws 

Patiënten die na een niertransplantatie een kaliumarm dieet aanhouden, lopen op den duur een verhoogd risico op het verliezen van de donornier en op voortijdig overlijden. Dat meldt het UMCG naar aanleiding van een artikel van onderzoekers uit het ziekenhuis, onder andere van de afdeling nefrologie.

De nieren van patiënten met een zeer slechte nierfunctie kunnen kalium nog maar beperkt uitscheiden en ook drie maal per week hemodialyse is niet voldoende om grote hoeveelheden kalium te verwijderen. Hierdoor kan de hoeveelheid kalium in het bloed te groot worden. En hoewel kalium voor mensen met een goede nierfunctie van belang is voor een gezonde bloeddruk, is een overschot gevaarlijk. In het ergste geval kan dat een hartstilstand veroorzaken. Patiënten met geen of een zeer slechte nierfunctie, krijgen daarom een kaliumarm dieet voorgeschreven. 

Na een geslaagde niertransplantatie kunnen patiënten weer 'gewoon' gezond gaan eten. Maar nieuwe eetgewoontes zijn lastig, ook als het om een normaal voedingspatroon gaat. Onderzoekers van het UMCG vermoedden dat veel patiënten zich na transplantatie aan hun kaliumarme dieet bleven houden. Daarom onderzochten ze de daadwerkelijke kaliuminname na transplantatie in een groep van ruim 700 niertransplantatiepatiënten en vergeleken dit met een gezonde controlegroep.

Uit het onderzoek volgt dat de kaliuminname bij de patiënten inderdaad lager is dan bij gezonde mensen. Volgens de onderzoekers komt dit enerzijds door de jarenlange routine van deze patiënten om kaliumarm te eten en anderzijds door een ingesleten angst om te veel kalium te eten. Verder bleek uit het onderzoek dat een lage kaliuminname bij niertransplantatiepatiënten gerelateerd is aan een duidelijk verhoogd risico op het op den duur optreden van transplantaatfalen en zelfs een verhoogd risico op voortijdig overlijden.

'We hebben meerdere mogelijke mechanismen onderzocht die hieraan ten grondslag zouden kunnen liggen, zoals een verhoogde ammoniaproductie door de nier, een hogere bloeddruk of lagere kaliumspiegels in het bloed. Dit zijn echter geen factoren die kunnen verklaren waardoor een lage kaliuminname na transplantatie zo slecht is. Er is dus nog meer onderzoek nodig naar het mechanisme achter het verband dat we hebben gevonden', aldus Michele Eisenga, UMCG-onderzoeker en eerste auteur van de publicatie die verscheen in The American Journal of Clinical Nutrition.

Dit onderzoek suggereert dat niertransplantatiepatiënten na transplantatie genoeg kalium moeten innemen door het eten van kaliumhoudend voedsel, om de lange termijn uitkomsten na transplantatie positief te beïnvloeden.

sterren Gepubliceerd: maandag 14-11-2016
Bron: UMCG | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiŽnten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Voeding en dieet bij kinderen met een nierziekte »

Hoe zorg je ervoor dat kinderen en jongeren zich aan hun dieet houden? En wat doe je als kinderen door hun ziekte en dieet zo'n afkeer van eten hebben gekregen dat ze helemaal niet meer willen eten? Gelukkig zijn er diëtisten die de ouders en het kind kunnen begeleiden. Ze gaan met elkaar in gesprek en kiezen samen een passende behandeling om de nierfunctie zo lang mogelijk stabiel te houden. De achteruitgang van de nierfunctie is soms te vertragen door te letten op voeding.

Lees meer »

Bijscholing voeding en leefstijl »

Beterschappen organiseert maandag 20 januari vanaf 14.30 uur een bijscholing voor zorgprofessionals. De titel van de bijscholing is 'Naar een effectievere ondersteuning bij voeding en leefstijlveranderingen voor nierpatiënten'. De bijeenkomst vindt plaats in Arnhem. Tijdens deze bijscholing voor zorgverleners zullen de laatste inzichten worden gedeeld over gezonde voeding en leefstijl voor alle fasen van nierschade. Ook zal dr.

Lees meer »


Getransplanteerde nierpatiŽnten blijven gevaarlijk kaliumarm eten

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier