Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Geneeskundestudent wint KHMW-prijs met nieronderzoek

Door Redactie NierNieuws 

Jason Biemond is een van de geneeskundestudenten die gisteren in Haarlem een Hollandsche Maatschappij Prijs voor Jong Talent kreeg. Een van zijn verdiensten is dat hij naast zijn studie heeft meegewerkt aan het verrichten van empirisch onderzoek naar ischemie-reperfusieschade aan de nier.

De Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen kent jaarlijks enkele tientallen prijzen toe die als doel hebben het wetenschappelijk onderwijs in de technische en exacte vakken te bevorderen. Er zijn twee soorten prijzen: Jong Talent Prijzen en afstudeerprijzen. Alle prijzen worden beschikbaar gesteld door sponsors, veelal uit het bedrijfsleven.

Ook de Koninklijke Nederlandsche Maatschappij tot bevordering der Geneeskunst (KNMG) stelt Jong Talent Prijzen beschikbaar: jaarlijks maximaal acht. Dat is een prijs per geneeskundeopleiding. Studenten die in het studiejaar 2014/2015 of 2015/2016 hun eerste studiejaar geneeskunde voltooid hebben, konden zich aanmelden als ze daarnaast nog extra inspanningen hadden verricht. Die extra inspanningen worden vrij breed geformuleerd, maar moeten vallen 'in het werkveld van de geneeskunde [en] een relevante bijdrage aan een maatschappelijk thema [leveren]'.

Van deze geneeskundeprijzen zijn er gisteren drie uitgereikt. Een daarvan was voor Jason Biemond, student aan de UvA (AMC). Behalve dat hij als lid van de AMC-studentenraad betrokken is geweest bij de bestuurlijke fusie van het AMC en het VUmc, en zijn steentje heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van het nieuwe bachelor-curriculum Geneeskunde, heeft hij als student-onderzoeker empirisch onderzoek verricht naar ischemie-reperfusieschade aan de nier. Deze beschadiging treedt op wanneer een (donor)nier na afgesloten te zijn van de bloedsomloop, weer doorbloed raakt.

De Jong Talent Prijzen 2016 bestaan uit een oorkonde en een bedrag van € 500.

sterren Gepubliceerd: dinsdag 29-11-2016
Bron: KNMG | Nog geen reacties
Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ĎDat bepaal je zelfí

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ĎDat bepaal je zelfí. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet.

ĎDat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Het verhaal geeft de impact weer van een volhardende burger die achter allerlei schermen vele touwtjes in handen had en wiens strakke regie uiteindelijk leidde tot een wetswijzing.

Menno Loos en Ed van Eeden, Dat bepaal je zelf Ė Tien jaar strijden voor een nieuwe Donorwet. Uitgeverij LoosBD, 356 pp, hardcover, prijs Ä 25.

Bestellen kan via deze link https://datbepaaljezelf.nl/

Achter de schermen: een nierbiopt beoordelen »

U ziet hen vrijwel nooit en toch zijn ze belangrijk voor nierpatiënten: pathologen. Een patholoog kan aan het weefsel van een nier(biopt) zien hoe groot nierschade is. En vaak ook wat de oorzaak van nierproblemen is. Neem een kijkje in het laboratorium van een patholoog in het nieuwste nummer van Wisselwerking, het tijdschrift van de Nierpatiënten Vereniging Nederland. De pathologen Jesper Kers en Tri Nguyen geven in tekst en beeld uitleg over hun werk.

Lees meer »

Huisdieren mogelijk bron van hepatitis E »

Huisdieren zijn veel vaker dan gedacht besmet (geweest) met het virus dat hepatitis E veroorzaakt, en zouden daarmee wel eens een bron van besmetting voor mensen kunnen zijn. Dit is voor gezonde mensen over het algemeen niet gevaarlijk, maar kan dat wel zijn voor mensen die een verminderde afweer hebben, bijvoorbeeld getransplanteerden. Vrij veel mensen hebben op enig moment in hun leven een infectie met het hepatitis E-virus, meestal niet ernstig.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier