Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Geneeskundestudent wint KHMW-prijs met nieronderzoek

Door Redactie NierNieuws 

Jason Biemond is een van de geneeskundestudenten die gisteren in Haarlem een Hollandsche Maatschappij Prijs voor Jong Talent kreeg. Een van zijn verdiensten is dat hij naast zijn studie heeft meegewerkt aan het verrichten van empirisch onderzoek naar ischemie-reperfusieschade aan de nier.

De Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen kent jaarlijks enkele tientallen prijzen toe die als doel hebben het wetenschappelijk onderwijs in de technische en exacte vakken te bevorderen. Er zijn twee soorten prijzen: Jong Talent Prijzen en afstudeerprijzen. Alle prijzen worden beschikbaar gesteld door sponsors, veelal uit het bedrijfsleven.

Ook de Koninklijke Nederlandsche Maatschappij tot bevordering der Geneeskunst (KNMG) stelt Jong Talent Prijzen beschikbaar: jaarlijks maximaal acht. Dat is een prijs per geneeskundeopleiding. Studenten die in het studiejaar 2014/2015 of 2015/2016 hun eerste studiejaar geneeskunde voltooid hebben, konden zich aanmelden als ze daarnaast nog extra inspanningen hadden verricht. Die extra inspanningen worden vrij breed geformuleerd, maar moeten vallen 'in het werkveld van de geneeskunde [en] een relevante bijdrage aan een maatschappelijk thema [leveren]'.

Van deze geneeskundeprijzen zijn er gisteren drie uitgereikt. Een daarvan was voor Jason Biemond, student aan de UvA (AMC). Behalve dat hij als lid van de AMC-studentenraad betrokken is geweest bij de bestuurlijke fusie van het AMC en het VUmc, en zijn steentje heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van het nieuwe bachelor-curriculum Geneeskunde, heeft hij als student-onderzoeker empirisch onderzoek verricht naar ischemie-reperfusieschade aan de nier. Deze beschadiging treedt op wanneer een (donor)nier na afgesloten te zijn van de bloedsomloop, weer doorbloed raakt.

De Jong Talent Prijzen 2016 bestaan uit een oorkonde en een bedrag van € 500.

sterren Gepubliceerd: dinsdag 29-11-2016
Bron: KNMG | Nog geen reacties
Wisselwerking: Social distancing nieuwe stijl

Lachen is gezond. Ook in coronatijd is het belangrijk om te blijven lachen. Humor kan kracht geven bij stress en onzekerheid. Daarom een grappige column over social distancing op onverwachte wijze in de nieuwste Wisselwerking, het tijdschrift van de Nierpatiënten Vereniging Nederland (NVN).

En verder: veel aandacht voor de impact van corona op nierpatiënten. Maar ook informatie over andere onderwerpen, zoals wat een podotherapeut voor dialyse- en diabetespatiënten kan betekenen. U kunt Wisselwerking lezen door een abonnement te nemen, een proefnummer aan te vragen of lid te worden van de NVN: https://www.nvn.nl/nieuws/en-toen-was-er-corona/ Via voorgaand linkje kunt u eveneens de column over social distancing lezen. De nieuwe uitgave verschijnt donderdag 16 april.

Nederland voert internationale database aan in strijd tegen COVID-19 bij nierpatiŽnten »

Europese artsen en onderzoekers, onder Nederlandse aanvoering, hebben een internationale database opgezet. Hierin verzamelen ze gegevens van dialysepatiënten en getransplanteerden die met COVID-19 besmet zijn. Het doel is deze patiënten beter te kunnen behandelen. Nierpatiënten behoren tot de risicogroep in de huidige pandemie. Hierbinnen zijn dialysepatiënten en degenen die afweeronderdrukkende medicatie slikken extra kwetsbaar.

Lees meer »

Nieuwe apps helpen bij corona-management »

Nu besmettingen met Covid-19 (corona) serieuze sociale gevolgen hebben en tot een zware belasting van de zorgsector hebben geleid, duiken er verschillende apps op die hier een beetje verlichting in proberen te brengen. Het doel is steeds in grote lijnen: zorgen dat mensen met verdachte symptomen tijdig contact opnemen met een zorgverlener, maar ook dat mensen met een gewone verkoudheid, dat niet onnodig doen.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier