Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Gen ontdekt dat diabetes na niertransplantatie veroorzaakt

Door Gerard Kok 

Posttransplantatie diabetes is een ernstige complicatie die patiŽnten kan treffen na een niertransplantatie. Wereldwijd wordt daarom onderzoek gedaan naar mogelijke oorzaken. Van bijvoorbeeld hogere leeftijd, overgewicht en hepatitis C is inmiddels bekend dat het risicofactoren zijn, maar of mensen ook genetische aanleg voor posttransplantatie diabetes kunnen hebben is nog onduidelijk. Turkse onderzoekers concluderen nu dat dragers van een variant van het eNOS gen, die na een niertransplantatie behandeld worden met ciclosporine, een hogere kans hebben op posttransplantatie diabetes.

Stikstofoxide synthase (Nitric Oxide Synthase, NOS) is een vaatverwijdende stof die in de endotheelcellen, de cellen die de vaatwand bekleden, wordt aangemaakt onder invloed van het enzym endotheliaal stikstofoxide synthase (eNOS). Dit enzym wordt, op zijn beurt, aangemaakt onder invloed van insuline. Het gen dat de blauwdruk vormt voor het enzym eNOS heet eveneens eNOS. Sommige genen kunnen in verschillende varianten voorkomen, ook het eNOS gen. Verschillende varianten van hetzelfde gen bepalen bijvoorbeeld welke bloedgroep mensen hebben. Het Turkse onderzoek richtte zich op een beperkt aantal varianten van het eNOS gen.

Het onderzoeksteam onderzocht 82 patiŽnten die voor de eerste keer een niertransplantatie ondergingen, en waarvan de donornier minimaal een jaar lang functioneerde. Alle patiŽnten werden behandeld met ciclosporine, een medicijn dat afstotingsverschijnselen onderdrukt.

Negen patiŽnten ontwikkelden posttransplantatie diabetes. Dragers van een specifieke variant van het eNOS gen kregen de complicatie vaker dan niet-dragers (zes om drie). Volgens de onderzoekers suggereert dit dat dragers van deze variant vatbaarder zijn voor postransplantatie diabetes. Dit kan van belang zijn om het risico te bepalen dat een individuele patiŽnt deze ernstige complicatie ontwikkelt.

sterren Gepubliceerd: maandag 05-07-2010
Bron: International Urology and Nephrology | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiŽnten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ĎDat bepaal je zelfí »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ĎDat bepaal je zelfí. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ĎDat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier