Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Gemaskeerde hoge bloeddruk te meten met inspanningstest

Door Gerard Kok 

Het omgekeerde van wittejassenhypertensie is gemaskeerde hypertensie: bij de dokter is de bloeddruk lager dan in het dagelijkse leven. Het is voor een arts niet eenvoudig vast te stellen dat er sprake is van gemaskeerde hypertensie. Amerikaanse artsen suggereren nu dat een vertraagde terugkeer naar normale bloeddruk na inspanning een goede manier is om te zien of iemand gemaskeerde hypertensie heeft, tenminste, als de persoon in kwestie al wel tegen hypertensie behandeld wordt.

Gemaskeerde hypertensie komt naar schatting bij 10-20% van de gezonde bevolking voor. De oorzaak is onduidelijk; wellicht ervaren deze mensen in hun dagelijks leven meer stress dan bij de dokter. Gemaskeerde hypertensie kan ook voorkomen bij mensen die al wel tegen hypertensie behandeld worden, vanwege een ziektebeeld waarbij het van belang is hoge bloeddruk te beheersen, zoals bijvoorbeeld bij nierpatiënten. In dat geval heet het 'gemaskeerde ongecontroleerde hypertensie' (in het Engels 'Masked UnControlled Hypertension - MUCH'). Bij dergelijke patiënten lijkt het nog belangrijker dan bij verder gezonde mensen dat de arts weet dat er sprake is van gemaskeerde hypertensie.

De Amerikaanse artsen suggereren in hun onderzoek dat gemaskeerde hypertensie kan worden opgespoord door te meten hoe lang het duurt voordat de bloeddruk weer normaal is na inspanning. Om dit aan te tonen, plaatsten zij een (kleine) groep patiënten op een hometrainer. Bij inspanning gaat de bloeddruk omhoog, om na het beëindigen van de inspanning weer vrij snel (enkele minuten) te zakken tot het normale niveau. De artsen maten hoe lang de bloeddruk van de deelnemers erover deed om weer te zakken na afloop van de oefening. Bij patiënten met gemaskeerde ongecontroleerde hypertensie bleek dit significant langer te duren.

Aangezien er geen verschil was in het herstel van de hartslag naar normale waardes, vermoeden de onderzoekers dat er bij patiënten met MUCH iets mis gaat in het orthosympatische zenuwstelsel, waardoor de bloedvaten langer dan noodzakelijk samengetrokken blijven (wat de bloeddruk verhoogt). In ieder geval, de tijd die een patiënt nodig heeft voordat de bloeddruk weer normaal is na inspanning kan een goede indicatie zijn voor gemaskeerde hypertensie, tenminste bij patiënten die al tegen hoge bloeddruk behandeld worden.

sterren Gepubliceerd: maandag 30-10-2017
Bron: Nephrology Dialysis Transplantation | Reacties (1)

Reacties

Reageer op dit artikel

  • Jos Sparreboom, Överum- Zweden
    30-10-2017 12:37

    Volgens mij is een 24-uurs meting wel zo goed en simpel. Of zie ik dat verkeerd.
Digitale testkit voor urineonderzoek thuis

Nierpatiënten uit Salford, in de buurt van Manchester, gaan voor de Britse National Health Services (NHS) een nieuwe tool testen om urineonderzoek te doen. Dat moet uiteindelijk een hoop ritjes naar het ziekenhuislab besparen.

Dipsticks om urine te testen bestaan al heel lang. Maar vaak meten ze maar een waarde, bijvoorbeeld eiwit of de zuurgraad van urine. En de uitkomst is een indicatie, geen nauwkeurige meting. De test die de NHS heeft laten ontwikkelen is hierop gebaseerd, maar dan een stuk uitgebreider en geavanceerder.

De dipstick die bij de test zit meet tien verschillende parameters. Die zijn niet voor iedereen van belang, maar dat betekent wel dat dezelfde test gebruikt zal kunnen worden door nierpatiënten, diabetici, zwangeren en anderen die bepaalde risico's lopen die te monitoren zijn met urinetests. Elk vlakje op de stick kleurt na gebruik binnen een spectrum van acht mogelijkheden. Met behulp van een smartphonecamera kan de patiënt de resultaten uitlezen en met diezelfde telefoon direct doorsturen naar zijn behandelaar.

Lees meer »

Heroïne belangrijke oorzaak amyloïdose in Amerikaanse steden »

Een bepaalde vorm van amyloïdose in de nieren die traditioneel voorkomt bij mensen met auto-immuunaandoeningen, komt in de laatste jaren in Amerikaanse steden vooral voor bij heroïnegebruikers. Amyloïdose is een verschijnsel waarbij eiwitten in het lichaam verkeerd gevouwen zijn en niet (goed) opgeruimd worden. Deze eiwitten hechten zich aan elkaar en slaan als stugge structuren neer in weefsels. Bijvoorbeeld in de nieren, die daardoor steeds slechter functioneren.

Lees meer »

Andreas Vesalius en zijn fascinatie voor de nier »

In de 16e eeuw was de medische wetenschap nog steeds gebaseerd op de wijsheid van de klassieke oudheid. Wetenschappers uit dit verre verleden bepaalden nog altijd hoe er over het menselijk lichaam werd gedacht. Ruim 2000 jaar lang waren de bevindingen van Aristoteles over de medische wetenschap onbetwist. Hoewel Aristoteles en later zijn volgeling Galenus (Grieks/Romeins arts 129-199 n.Chr.

Lees meer »

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.