Gemanipuleerd eiwit zou nierziekte kunnen gaan genezen
Door Jeroen van Setten
Amerikaanse wetenschappers hebben een eiwit ontdekt dat betrokken is bij de embryonale ontwikkeling van de nier. In de toekomst zou het een rol kunnen spelen in de behandeling van nierfalen.
Onderzoekers van de Indiana University School of Medicine zeggen dat ze in laboratoriumomstandigheden met succes een acute nierinsufficiëntie hebben behandeld met cellen die genetisch geprogrammeerd zijn om het eiwit te produceren. Volgens Katherine Kelly en prof. Jezus Dominguez wijzen hun bevindingen op een mogelijke toekomstige intraveneuze behandeling met dergelijke cellen.
De cellen zouden dan de nier zelf opzoeken en daarin bijdragen aan een hernieuwde opbouw. Mogelijk kan deze therapie de transplantatietechnologie op termijn vervangen.
Volgens de wetenschappers zijn ze in staat om acuut nierfalen in dierlijke modellen te behandelen met behulp van cellen bewerkt tot een eiwit dat normaal alleen wordt gevonden wanneer de nieren in embryo's in ontwikkeling zijn. Dit eiwit, genaamd SAO, wordt ook geproduceerd door de lever tijdens periodes van lichamelijke stress door infecties, koorts of een operatie.
De studie wordt gedetailleerd beschreven in het komende augustusnummer van het American Journal of Physiology.
Gepubliceerd: maandag 28-06-2010
Bron: Universiteit van Indiana | Nog geen reacties
Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse
Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt.
In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren. Er is dus een discrepantie tussen enerzijds de nierfunctie en anderzijds het aantal symptomen en de last die patiënten ervaren. Een groots opgezet onderzoek waaraan veel patiënten meedoen, met uiteenlopende nierfuncties en ook een hele range aan symptomenlast, willekeurig verdeeld over groepen die wel of niet starten met dialyse, zou antwoord kunnen geven op deze vraag.
Het wetenschappelijk bewijs uit een dergelijke goed opgezette zogeheten gerandomiseerde studie geldt als sterk. Maar met zo een verscheidenheid aan patiënten en symptomen is een gerandomiseerd onderzoek in dit geval eigenlijk niet te doen. Daarom gebruikte Janmaat gegevens uit observationele studies. Dat zijn onderzoeken waarbij gegevens van patiënten worden verzameld. De patiënten krijgen de gebruikelijke behandeling en er wordt geen behandeling toegewezen door de arts of onderzoeker.
Jef Schaap overleden »
Jef Schaap, oprichter van stiching Burung Manyar en steun en toeverlaat van nierpatiënten in Indonesië, is overleden aan covid-19. Dat laat het bestuur van de stichting, namens de familie van Jef, weten. Jef was 77 jaar oud. Het is op een maand na twintig jaar geleden dat Jef Schaap 'zijn' stichting oprichtte, nadat hij op persoonlijke titel benaderd was om een Indonesische patiënt te helpen die getransplanteerd was, maar de benodigde medicatie niet kon betalen.
Ontstaan vaatschade op moleculair niveau nader onderzocht »
Glomerulosclerose en atherosclerose zijn vaataandoeningen waarvoor tot op heden geen afdoende behandelingen bestaan. In de nierfilters (glomeruli) zorgen kleine bloedvaatjes voor bloedfiltratie. Bij glomerulosclerose vormt zich littekenweefsel in de glomeruli en raken bloedfiltratie en nierfunctie verstoord. Bij atherosclerose treedt verdikking van de wand van een slagader op, waardoor deze vernauwt.
Reacties
Reageer op dit artikel