Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

'Geleidelijk opstarten dialyse verhoogt overlevingskansen'

Door Gerard Kok 

Relatief veel patiënten die beginnen met drie keer in de week hemodialyse, overlijden in de eerste weken van die behandeling. Volgens Italiaanse artsen komt dat omdat de overgang van nul keer per week naar drie keer week dialyseren te abrupt is. Zij suggereren het langzaam op te bouwen, in combinatie met een eiwitarm dieet.

De artsen baseren hun conclusies op een meta-onderzoek, waarbij zij de uitkomsten van een aantal onderzoeken die de afgelopen jaren zijn uitgevoerd hebben samengenomen. Uit die onderzoeken blijkt dat nierpatiënten het beetje nierfunctie dat hen nog rest, verliezen zodra zij met drie keer per week hemodialyse beginnen. Dit verlies van nierfunctie hangt samen met een hoger risico op overlijden.

Daarnaast maken de gebundelde onderzoeken duidelijk dat een eiwitarm dieet samengaat met een betere nierfunctie (onder andere). Wel is het voor hemodialysepatiënten moeilijk een eiwitarm dieet te volgen, omdat veel eiwitten verloren gaan tijdens een dialysesessie.

Op basis hiervan stellen de Italiaanse artsen voor het aantal dialysesessies langzaam op te bouwen, wat overigens in Amerika en Europa tamelijk ongebruikelijk is. Naast het langzaam opbouwen van de sessiefrequentie, suggereren de artsen een eiwitarm dieet voor de patiënt. Zowel de nierfunctie als de eiwitinname moeten gedurende de dialysebehandeling nauwkeurig worden gemonitord.

sterren Gepubliceerd: donderdag 03-03-2016
Bron: Journal of Renal Nutrition | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiŽnten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Voeding en dieet bij kinderen met een nierziekte »

Hoe zorg je ervoor dat kinderen en jongeren zich aan hun dieet houden? En wat doe je als kinderen door hun ziekte en dieet zo'n afkeer van eten hebben gekregen dat ze helemaal niet meer willen eten? Gelukkig zijn er diëtisten die de ouders en het kind kunnen begeleiden. Ze gaan met elkaar in gesprek en kiezen samen een passende behandeling om de nierfunctie zo lang mogelijk stabiel te houden. De achteruitgang van de nierfunctie is soms te vertragen door te letten op voeding.

Lees meer »

Bijscholing voeding en leefstijl »

Beterschappen organiseert maandag 20 januari vanaf 14.30 uur een bijscholing voor zorgprofessionals. De titel van de bijscholing is 'Naar een effectievere ondersteuning bij voeding en leefstijlveranderingen voor nierpatiënten'. De bijeenkomst vindt plaats in Arnhem. Tijdens deze bijscholing voor zorgverleners zullen de laatste inzichten worden gedeeld over gezonde voeding en leefstijl voor alle fasen van nierschade. Ook zal dr.

Lees meer »


'Geleidelijk opstarten dialyse verhoogt overlevingskansen'

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier