Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

'Geleidelijk opstarten dialyse verhoogt overlevingskansen'

Door Gerard Kok 

Relatief veel patiënten die beginnen met drie keer in de week hemodialyse, overlijden in de eerste weken van die behandeling. Volgens Italiaanse artsen komt dat omdat de overgang van nul keer per week naar drie keer week dialyseren te abrupt is. Zij suggereren het langzaam op te bouwen, in combinatie met een eiwitarm dieet.

De artsen baseren hun conclusies op een meta-onderzoek, waarbij zij de uitkomsten van een aantal onderzoeken die de afgelopen jaren zijn uitgevoerd hebben samengenomen. Uit die onderzoeken blijkt dat nierpatiënten het beetje nierfunctie dat hen nog rest, verliezen zodra zij met drie keer per week hemodialyse beginnen. Dit verlies van nierfunctie hangt samen met een hoger risico op overlijden.

Daarnaast maken de gebundelde onderzoeken duidelijk dat een eiwitarm dieet samengaat met een betere nierfunctie (onder andere). Wel is het voor hemodialysepatiënten moeilijk een eiwitarm dieet te volgen, omdat veel eiwitten verloren gaan tijdens een dialysesessie.

Op basis hiervan stellen de Italiaanse artsen voor het aantal dialysesessies langzaam op te bouwen, wat overigens in Amerika en Europa tamelijk ongebruikelijk is. Naast het langzaam opbouwen van de sessiefrequentie, suggereren de artsen een eiwitarm dieet voor de patiënt. Zowel de nierfunctie als de eiwitinname moeten gedurende de dialysebehandeling nauwkeurig worden gemonitord.

sterren Gepubliceerd: donderdag 03-03-2016
Bron: Journal of Renal Nutrition | Nog geen reacties
Voeding en dieet bij kinderen met een nierziekte

Hoe zorg je ervoor dat kinderen en jongeren zich aan hun dieet houden? En wat doe je als kinderen door hun ziekte en dieet zo'n afkeer van eten hebben gekregen dat ze helemaal niet meer willen eten? Gelukkig zijn er diëtisten die de ouders en het kind kunnen begeleiden. Ze gaan met elkaar in gesprek en kiezen samen een passende behandeling om de nierfunctie zo lang mogelijk stabiel te houden.

De achteruitgang van de nierfunctie is soms te vertragen door te letten op voeding. Minder zout eten is bijvoorbeeld voor alle nierpatiënten belangrijk. Als de nieren bijna niet meer werken (nierfalen) of er zijn ernstige hartproblemen krijgt de nierpatiënt vochtbeperking als advies. Voor volwassenen en kinderen met een andere chronische nierschade is voldoende drinken juist belangrijk, net als voor gezonde mensen. Dan gaat het uitplassen van afvalstoffen beter.

Zoals hierboven beschreven heeft eten en drinken veel invloed op een chronische nierziekte. Wat kunnen de gevolgen zijn bij kinderen tussen 0-2 jaar met nierproblemen:

Lees meer »

Bijscholing voeding en leefstijl »

Beterschappen organiseert maandag 20 januari vanaf 14.30 uur een bijscholing voor zorgprofessionals. De titel van de bijscholing is 'Naar een effectievere ondersteuning bij voeding en leefstijlveranderingen voor nierpatiënten'. De bijeenkomst vindt plaats in Arnhem. Tijdens deze bijscholing voor zorgverleners zullen de laatste inzichten worden gedeeld over gezonde voeding en leefstijl voor alle fasen van nierschade. Ook zal dr.

Lees meer »

Mediterraan eetpatroon goed voor getransplanteerde nier »

Het UMC Groningen meldt dat patiënten die na een niertransplantatie een mediterraan dieet volgen, minder kans hebben op nierfunctieverlies. Uit een nieuwe studie van onderzoekers van het Universitair Medisch Centrum Groningen blijkt dat het volgen van dit voedingspatroon - veel vis, fruit, groenten en noten en minder zuivel en vlees -  kan helpen om niertransplantatiepatiënten een normale nierfunctie te laten behouden.

Lees meer »


'Geleidelijk opstarten dialyse verhoogt overlevingskansen'

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier