Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Gel voorkomt dat niersteengruis in het rond vliegt

Door Vincent van Loenen 

De firma Pluromed uit Woburn in de VS meldt dat hij het product BackStop™ gel op de Amerikaanse markt mag brengen. Onlangs heeft het bedrijf hiervoor de goedkeuring verkregen van de Food and Drug Administration (FDA). In Europa en Canada is die goedkeuring al eerder verleend. De gel voorkomt dat bij de vergruizing van urinewegstenen kleine deeltjes terug de nier in schieten.

BackStop™ gel kan worden gebruikt bij niersteenvergruizers en dient te worden geïnjecteerd door de urineleider, om zo rondom de niersteen te belanden. Daar wordt de gel stijver en kan zo de mogelijk vrijkomende deeltjes van de vergruisde niersteen absorberen. Ook zorgt de gel voor het vasthouden van een steen in de ureter, zodat die niet terug kan schuiven in de richting van de nier, wanneer men deze via de ureter tracht te benaderen.

De gel is wateroplosbaar en vormt zich perfect naar de vorm van elke ureter. Na het inbrengen van de gel wordt de katheter verwijderd en is de toegang weer vrij, bijvoorbeeld voor het inbrengen van een inwendige vergruizer. Ook is het zonder probleem toepasbaar bij gebruik van alle andere vormen van lithotripsie, inclusief lasers. Na de procedure verdwijnt de gel, omdat die wateroplosbaar is, via de natuurlijke weg.

sterren Gepubliceerd: woensdag 30-09-2009
Bron: medGadget | Nog geen reacties
Familie wel screenen bij zeldzame erfelijke nierstenen

Primaire hyperoxalurie is een zeldzame, erfelijke ziekte. De meeste patiënten krijgen de diagnose als ze al symptomen vertonen. Volgens recent Amerikaans onderzoek is het echter wenselijk om familieleden van patiënten te testen op de ziekte, ook als ze nog geen symptomen hebben. De ziekte kan dan eerder ontdekt worden, en de patiënt beter behandeld.

Primaire hyperoxalurie (PH) is een erfelijke stofwisselingsziekte, waarbij de lever te veel oxaalzuur aanmaakt. Het teveel aan oxaalzuur moet via de nieren en de urine worden uitgescheiden, maar in de nieren kan het zuur zich aan het aanwezige calcium verbinden, waardoor nierstenen kunnen ontstaan. De nieren, en overigens ook andere organen, kunnen met de tijd slechter gaan functioneren, zelfs tot nierfalen aan toe. De ernst van de symptomen verschillen echter van patiënt tot patiënt; sommige mensen hebben de ziekte zonder veel symptomen te vertonen. Het komt weinig voor, in Nederland zijn er ongeveer 100 patiënten.

Lees meer »

NN TV: De calciumpoortwachter TRPV5 in beeld »

Onderzoekers van de Radboud Universiteit Nijmegen zijn erin geslaagd de structuur van het ionkanaal TRPV5 in beeld te brengen. Dit eiwit bevindt zich in niercellen en regelt hoeveel calcium de cellen in en uit gaat. Dr. Jenny van der Wijst en Mark van Goor MSc vertellen hoe ze tot deze doorbraak zijn gekomen.

Nierstenen groeien net als kristallen »

Calciumoxalaatnierstenen, de meest voorkomende vorm, ontwikkelen zich net zoals steenachtige kristallen in de vrije natuur, schrijven geologen. Dat betekent dat er afwisselend periodes van afzetting en aangroeien en van weer oplossen plaatsvinden. Tot nu toe werd altijd gedacht dat nierstenen in het lichaam onoplosbaar zijn. Kristalvorming in de natuur is een dynamisch proces. Vanuit een kleine kern groeit het gesteente laag voor laag aan, maar tussentijds lost er ook weer een deel op.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier