Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Geen bewijs dat nieren diabetespatiŽnten sneller achteruitgaan bij RAS-remmers

Door Gerard Kok 

Zowel bij diabetes als bij nierziekten waarbij de nierfunctie langzaam achteruit gaat is het vertragen van die achteruitgang een belangrijk deel van de behandeling. Tot voor kort werd die vertraging bij voorkeur gerealiseerd door te behandelen met een RAS-remmer. Recent zijn er echter twijfels gerezen of dat nu echt altijd de beste behandeling is. Geen grote twijfels, maar toch voldoende om er enige onderzoeken aan te wijden, waaruit Europees meta-onderzoek vervolgens een eenduidige conclusie trachtte te formuleren.

Het renine-angiotensinesysteem (RAS) of renine-angiotensine-aldosteronsysteem (RAAS) is het hormoonsysteem in ons lichaam dat de bloeddruk en de vochtbalans regelt. Op een aantal plaatsen kan in dit systeem met behulp van medicijnen worden ingegrepen. Een ACE-remmer of ACEI (Angiotensin-Converting-Enzyme Inhibitor) remt bijvoorbeeld de werking van angiotensine-I, terwijl een ARB (Angiotensin II Receptor Blocker) de werking van angiotensine-II blokkeert. Deze medicijnen verlagen de bloeddruk, en werken daarnaast ook niersparend, zodat zij de eerste keus vormen voor de behandeling van nierpatiënten bij wie de nierfunctie langzaam achteruit gaat. Er zijn inmiddels veel onderzoeken gedaan die de effectiviteit van deze medicijnen aantonen.

De laatste tijd echter zijn er toch wat vraagtekens ontstaan. Hoewel RAS-remmers inderdaad de bloeddruk verlagen en de nieren sparen, is men er niet ondubbelzinnig in geslaagd om aan te tonen dat het niersparende effect niet geheel te danken was aan de bloeddrukverlaging. Met andere woorden, RAS-remmers sparen de nieren niet meer dan andere bloeddrukverlagers. Daarnaast zijn de meeste studies met deze medicijnen gedaan met patiënten die lichte tot matige nierschade (CKD 1-3) hadden. Het is dus onduidelijk of patiënten met ernstiger nierschade (CKD 3-5) net zo veel baat hebben bij RAS-remmers.

Voor het meta-onderzoek werden de gegevens van 9 gerandomiseerde dubbelblinde onderzoeken genomen, wat een totaal van bijna 10.000 deelnemers opleverde. Alle deelnemers hadden matige tot ernstige nierschade (CKD 3-5). De deelnemers krijgen allemaal een RAS-remmer, een andere bloeddrukverlager of een placebo. Uiteindelijk maakte het niet veel uit. Patiënten die een RAS-remmer hadden gekregen bleven niet langer in leven, en anderzijds waren zij ook niet eerder dan gebruikelijk aangewezen op niervervangende behandeling.

Het lijkt voor diabetespatiënten en nierpatiënten met matige tot ernstige nierschade dus niet slechter of beter om RAS-remmers te slikken.

sterren Gepubliceerd: maandag 29-01-2018
Bron: Nephrology Dialysis Transplantation | Nog geen reacties
Hogere sterfte niertransplantatiepatiŽnten die maagzuurremmers gebruiken

Door Rosa Wouda - Een interview met arts-onderzoeker Rianne Douwes en nefroloog Stephan Bakker van het UMCG over hun onderzoek naar het verband tussen het gebruik van maagzuurremmers en sterfte na niertransplantatie.

Rianne heeft geneeskunde gestudeerd aan de universiteit van Groningen. Tijdens haar studie was ze lid van het Prometheus-Nierteam, waardoor haar interesse in wetenschappelijk onderzoek en transplantatiegeneeskunde groeide. Haar laatste coschap heeft ze gedaan op de afdeling maag-, darm- en leverziekten. Sinds ruim drie jaar werkt zij als arts-onderzoeker voor de TransplantLines studie; een grootschalig onderzoek, langlopend onder in het UMCG getransplanteerde patiŽnten, onder leiding van prof. dr. Bakker. Passend bij haar interesse in de transplantatiegeneeskunde, alsmede het maagdarmstelsel, doet zij nu onderzoek naar het gebruik van maagzuurremmers bij patiŽnten met een niertransplantatie.

Lees meer »

Verfijndere behandeling ANCA-vasculitis stap dichterbij »

Van de Late Breaking Clinical Trials die tijdens het ERA-EDTA congres gepresenteerd zijn, hebben er twee betrekking op ANCA-vasculitis. Zowel met betrekking tot het terugdringen van een actieve aanval, als het voorkomen van een terugval is in Cambridge medicijnonderzoek gedaan dat een stap in de richting zet van meer op de patiënt afgestemde behandeling. Late Breaking Clinical Trials (LBCTs) zijn, zoals de naam al zegt, klinische studies, dus uitgevoerd onder patiënten.

Lees meer »

Kunnen ouderen met minder medicatie toe?  »

Ouderen die een nieuwe nier krijgen hebben veel minder vaak een afstoting dan jonge mensen. Als ze de eerste drie maanden na de transplantatie geen afstoting hebben gehad, dan is de kans ook klein dat dat nog gaat gebeuren. Dat ouderen minder vaak een afstoting hebben komt waarschijnlijk vooral doordat hun immuunsysteem minder goed werkt. Ouderen krijgen echter doorgaans wel dezelfde hoeveelheid medicatie als jongere mensen.

Lees meer »


Geen bewijs dat nieren diabetespatiŽnten sneller achteruitgaan bij RAS-remmers

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier