Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

'Geef nabestaanden donoren belastingvoordeel'

Door Merel Dercksen 

Als je wilt voorkomen dat nabestaanden donatie van organen tegenhouden terwijl de overledene wel donor had willen zijn, kun je ze een belastingvoordeel in het vooruitzicht stellen. Dat is het idee van een Canadese ethicus. Kern van zijn verhaal is dat er veel meer organen gedoneerd zullen worden als de aandacht uit gaat naar familieleden van donoren.

Veel potentiŽle donoren staan uiteindelijk hun organen niet af na hun overlijden, omdat hun nabestaanden dit tegenhouden. In veel landen kunnen de familieleden donatie blokkeren, zelfs als de overledene had aangegeven wel donor te willen zijn. In Canada gaat naar schatting de helft van de organen van overleden donoren hierdoor verloren.

Er wordt op meerdere manieren geprobeerd om deze familieveto's te verminderen. Een voorbeeld is de inzet van speciale donatiefunctionarissen, die het gesprek met de familie aangaan. Tijdens het Congress of the Humanities and Social Sciences in Montrťal opperde Jurgen De Wispelaere, filosoof en ethicus werkzaam aan de universiteit van Montrťal, een andere oplossing. Hij stelt voor nabestaanden van een donor belastingvoordeel te geven. dat zou een 'officiŽle erkenning zijn van hun handelen in het algemeen belang'.

'Ik weet dat het controversieel is, maar dit heeft niets te maken met het creŽren van een markt. Er worden geen organen verkocht.' De Wispelaere heeft zijn ideeŽn uitgewerkt in samenwerking met juriste Lindsay Stirton van de universiteit van Manchester. Behalve dat nabestaanden die de donatiewens van de overledene niet tegenhouden belastingvoordeel zouden moeten krijgen , moet de donatievraag niet op het moment van overlijden gesteld worden, omdat dat te emotioneel is voor de familieleden. Er zou al eerder over gesproken moeten worden.

Ook adviseert De Wispelaere dat mensen die zich als donor hebben laten registreren een ander als 'advocaat' aanwijzen, zodat die hun wens tot doneren kan verdedigen op het moment dat de donor zelf dat niet meer kan en zijn nabestaanden de donatie dreigen tegen te houden.

Behalve dat met deze ingrepen het aantal daadwerkelijk gedoneerde organen zal stijgen, is er ook nog een kans dat degenen die gevraagd wordt 'advocaat' te zijn, er zelf ook toe besluiten zich als donor te laten registreren, verwacht De Wispelaere.

Systemen die uitgaan van automatisch donorschap houden geen rekening met de emoties van de nabestaanden, stelt hij. 'Het belangrijkste is, de focus te verschuiven naar de familie.'

Het idee van belastingvoordeel is nog niet helemaal uitgewerkt. Mogelijk moet de wet ervoor aangepast worden. Het is in Canada al wel toegestaan een vergoeding in de begrafeniskosten van donoren te geven, maar, zegt De Wispelaere, 'die optie gaat nog steeds uit van de donor en niet van de familie.'

sterren Gepubliceerd: dinsdag 15-06-2010
Bron: The Globe and Mail | Nog geen reacties
Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt.

In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren. Er is dus een discrepantie tussen enerzijds de nierfunctie en anderzijds het aantal symptomen en de last die patiënten ervaren. Een groots opgezet onderzoek waaraan veel patiënten meedoen, met uiteenlopende nierfuncties en ook een hele range aan symptomenlast, willekeurig verdeeld over groepen die wel of niet starten met dialyse, zou antwoord kunnen geven op deze vraag.

Het wetenschappelijk bewijs uit een dergelijke goed opgezette zogeheten gerandomiseerde studie geldt als sterk. Maar met zo een verscheidenheid aan patiënten en symptomen is een gerandomiseerd onderzoek in dit geval eigenlijk niet te doen. Daarom gebruikte Janmaat gegevens uit observationele studies. Dat zijn onderzoeken waarbij gegevens van patiënten worden verzameld. De patiënten krijgen de gebruikelijke behandeling en er wordt geen behandeling toegewezen door de arts of onderzoeker.

Lees meer »

Jef Schaap overleden »

Jef Schaap, oprichter van stiching Burung Manyar en steun en toeverlaat van nierpatiënten in Indonesië, is overleden aan covid-19. Dat laat het bestuur van de stichting, namens de familie van Jef, weten. Jef was 77 jaar oud.  Het is op een maand na twintig jaar geleden dat Jef Schaap 'zijn' stichting oprichtte, nadat hij op persoonlijke titel benaderd was om een Indonesische patiënt te helpen die getransplanteerd was, maar de benodigde medicatie niet kon betalen.

Lees meer »

Ontstaan vaatschade op moleculair niveau nader onderzocht »

Glomerulosclerose en atherosclerose zijn vaataandoeningen waarvoor tot op heden geen afdoende behandelingen bestaan. In de nierfilters (glomeruli) zorgen kleine bloedvaatjes voor bloedfiltratie. Bij glomerulosclerose vormt zich littekenweefsel in de glomeruli en raken bloedfiltratie en nierfunctie verstoord. Bij atherosclerose treedt verdikking van de wand van een slagader op, waardoor deze vernauwt.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier