Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

'Frisdranken verantwoordelijk voor toename nierziekten'

Door Merel Dercksen 

De toename van terminaal nierfalen kan niet alleen worden verklaard door de opmars van risicofactoren zoals diabetes en hypertensie. Uit recent onderzoek in de Verenigde Staten blijkt dat frisdrank daarvan de oorzaak zou kunnen zijn. Maar het is het nog niet duidelijk volgens welk mechanisme dat precies gebeurt.

Het Belgische weekblad De Huisarts maakt melding van een onderzoek onder Amerikaanse volwassenen naar de relatie tussen de inname van frisdrank en nierschade. Dit onderzoek werd uitgevoerd nadat experts hadden gewezen op een toename van terminaal nierfalen. Een toename die zou zijn begonnen na de massale introductie van fructose op de voedingsmarkt.

Van fructose is bekend dat het de urinezuurwaarden in het bloed doet toenemen. Eerdere onderzoeken toonden al een verband aan tussen het gebruik van frisdrank met fructose en het risico om jicht of nierstenen te krijgen.

De onderzoekers volgden een groep van meer dan 9.000 volwassenen zonder diabetes. Ze gebruikten als grenswaarde de consumptie van twee glazen frisdrank per dag. Als indicator voor nierschade zochten ze naar microalbuminurie, microscopisch eiwitverlies in de urine. Hun resultaten toonden aan dat er bij mensen die meer dan twee frisdranken per dag gebruikten, inderdaad vaker microalbuminurie voorkwam. Het verschil was significant in de hele groep en in het bijzonder onder vrouwen. Onder mannen was er wel een verschil, maar dit was niet significant.

Er werd geen correlatie gevonden tussen nierschade en het gebruik van lightfrisdranken, die met zoetstoffen gezoet worden.

Ook na correctie voor diabetes, hypertensie en zwaarlijvigheid, die kunnen ontstaan door overmatig gebruik van zoete frisdranken, bleef het verband bestaan. Zelfs na correctie voor een verhoogd urinezuurgehalte, liepen mensen die meer dan twee glazen frisdrank per dag drinken nog een verhoogd risico op nierschade. Dit zou kunnen betekenen dat fructose rechtstreeks schade toebrengt aan de nieren. Ook andere ingrediŽnten, zoals fosfor in cola, zijn misschien van invloed.

Waarom vrouwen een hoger risico lopen dan mannen, is onbekend. Mogelijk zijn zij gevoeliger, net als bij alcohol. Een andere mogelijkheid is dat vrouwen niet eerlijk rapporteren over hun frisdrankgebruik en meer drinken dan ze aangeven. Daardoor hebben ze schijnbaar meer nierschade bij lagere doses.

In BelgiŽ en Nederland wordt frisdrank vaak gezoet met saccharose in plaats van met fructose. Of dat hetzelfde effect heeft, is nog niet onderzocht, maar dat is niet onwaarschijnlijk.

sterren Gepubliceerd: donderdag 08-01-2009
Bron: De Standaard | Nog geen reacties
Familie wel screenen bij zeldzame erfelijke nierstenen

Primaire hyperoxalurie is een zeldzame, erfelijke ziekte. De meeste patiënten krijgen de diagnose als ze al symptomen vertonen. Volgens recent Amerikaans onderzoek is het echter wenselijk om familieleden van patiënten te testen op de ziekte, ook als ze nog geen symptomen hebben. De ziekte kan dan eerder ontdekt worden, en de patiënt beter behandeld.

Primaire hyperoxalurie (PH) is een erfelijke stofwisselingsziekte, waarbij de lever te veel oxaalzuur aanmaakt. Het teveel aan oxaalzuur moet via de nieren en de urine worden uitgescheiden, maar in de nieren kan het zuur zich aan het aanwezige calcium verbinden, waardoor nierstenen kunnen ontstaan. De nieren, en overigens ook andere organen, kunnen met de tijd slechter gaan functioneren, zelfs tot nierfalen aan toe. De ernst van de symptomen verschillen echter van patiënt tot patiënt; sommige mensen hebben de ziekte zonder veel symptomen te vertonen. Het komt weinig voor, in Nederland zijn er ongeveer 100 patiënten.

Lees meer »

NN TV: De calciumpoortwachter TRPV5 in beeld »

Onderzoekers van de Radboud Universiteit Nijmegen zijn erin geslaagd de structuur van het ionkanaal TRPV5 in beeld te brengen. Dit eiwit bevindt zich in niercellen en regelt hoeveel calcium de cellen in en uit gaat. Dr. Jenny van der Wijst en Mark van Goor MSc vertellen hoe ze tot deze doorbraak zijn gekomen.

Nierstenen groeien net als kristallen »

Calciumoxalaatnierstenen, de meest voorkomende vorm, ontwikkelen zich net zoals steenachtige kristallen in de vrije natuur, schrijven geologen. Dat betekent dat er afwisselend periodes van afzetting en aangroeien en van weer oplossen plaatsvinden. Tot nu toe werd altijd gedacht dat nierstenen in het lichaam onoplosbaar zijn. Kristalvorming in de natuur is een dynamisch proces. Vanuit een kleine kern groeit het gesteente laag voor laag aan, maar tussentijds lost er ook weer een deel op.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier