Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Frisdrank met citroensmaak aanbevolen tegen nierstenen

Door Merel Dercksen 

Mensen die regelmatig terugkerende nierstenen hebben, zouden baat kunnen hebben bij het matig drinken van frisdrank. Zolang het lightvarianten zijn, en met een fruitsmaak. Die bevatten stoffen, die ervoor zorgen dat er minder snel stenen gevormd worden.

Het is bekend dat sommige soorten nierstenen, bijvoorbeeld calciumoxalaatstenen, minder snel gevormd worden wanneer er veel citraat aanwezig is. Citraat is de chemische vorm waarin citroenzuur opgelost in water, dus ook in het menselijk lichaam, voorkomt. In verbinding met bijvoorbeeld kalium wordt het wel gebruikt als medicijn om nierstenen te voorkomen.

Frisdranken bevatten citraat in verschillende hoeveelheden, en ook malaat, appelzuur, met een vergelijkbare werking. Tijdens een congres van de American Urological Association maakte dr. Brian Eisner, van de University of California in San Francisco de resultaten van zijn onderzoek naar frisdranken en nierstenen bekend. Eisners idee was, dat frisdranken met een hoog gehalte citraat en malaat ook zouden kunnen helpen, nierstenen te voorkomen.

Hij analyseerde vijftien populaire lightfrisdranken en bepaalde de hoeveelheid van beide stoffen hierin. Een sinaasappellimonade blijkt de hoogste gehaltes te bevatten. En ook een drank als 7-Up scoort heel goed op dit gebied. Maar de beste 'cola-achtige' frisdrank, bevat nog niet de helft van de hoeveelheid die de onderzoeker in de fruitdrank met de laagste concentraties aantrof.

Eisner: 'Het is nog niet duidelijk hoe deze producten aan hun hoge gehaltes citraat en malaat komen. Voor de drankjes met de hoogste gehaltes geldt waarschijnlijk dat het afkomstig is van toegevoegd sinaasappel- of citroensap.' De studie is alleen uitgevoerd naar lightfrisdranken. 'Hoewel er misschien reguliere frisdranken zijn met dezelfde eigenschappen, wilden we niet iets aanbevelen met veel suiker en calorieŽn erin,' aldus Eisner. Ook is van gewone frisdranken bekend dat die het risico op nierstenen juist verhogen.

Woordvoerder dr. Anthony Smith van de American Urological Association waarschuwt ervoor dat patiŽnten met terugkerende nierstenen niet ineens de hele dag door lightfrisdranken moeten gaan drinken. 'Maar patiŽnten die nooit frisdrank drinken, hebben misschien baat bij een matige consumptie.'

sterren Gepubliceerd: dinsdag 28-04-2009
Bron: Journal of Urology | Nog geen reacties
Familie wel screenen bij zeldzame erfelijke nierstenen

Primaire hyperoxalurie is een zeldzame, erfelijke ziekte. De meeste patiënten krijgen de diagnose als ze al symptomen vertonen. Volgens recent Amerikaans onderzoek is het echter wenselijk om familieleden van patiënten te testen op de ziekte, ook als ze nog geen symptomen hebben. De ziekte kan dan eerder ontdekt worden, en de patiënt beter behandeld.

Primaire hyperoxalurie (PH) is een erfelijke stofwisselingsziekte, waarbij de lever te veel oxaalzuur aanmaakt. Het teveel aan oxaalzuur moet via de nieren en de urine worden uitgescheiden, maar in de nieren kan het zuur zich aan het aanwezige calcium verbinden, waardoor nierstenen kunnen ontstaan. De nieren, en overigens ook andere organen, kunnen met de tijd slechter gaan functioneren, zelfs tot nierfalen aan toe. De ernst van de symptomen verschillen echter van patiënt tot patiënt; sommige mensen hebben de ziekte zonder veel symptomen te vertonen. Het komt weinig voor, in Nederland zijn er ongeveer 100 patiënten.

Lees meer »

NN TV: De calciumpoortwachter TRPV5 in beeld »

Onderzoekers van de Radboud Universiteit Nijmegen zijn erin geslaagd de structuur van het ionkanaal TRPV5 in beeld te brengen. Dit eiwit bevindt zich in niercellen en regelt hoeveel calcium de cellen in en uit gaat. Dr. Jenny van der Wijst en Mark van Goor MSc vertellen hoe ze tot deze doorbraak zijn gekomen.

Nierstenen groeien net als kristallen »

Calciumoxalaatnierstenen, de meest voorkomende vorm, ontwikkelen zich net zoals steenachtige kristallen in de vrije natuur, schrijven geologen. Dat betekent dat er afwisselend periodes van afzetting en aangroeien en van weer oplossen plaatsvinden. Tot nu toe werd altijd gedacht dat nierstenen in het lichaam onoplosbaar zijn. Kristalvorming in de natuur is een dynamisch proces. Vanuit een kleine kern groeit het gesteente laag voor laag aan, maar tussentijds lost er ook weer een deel op.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier