Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Friesland volgt met meer niersteenvergruizers

Door Merel Dercksen 

In navolging van veel andere ziekenhuizen schaft het Antonius Ziekenhuis in Sneek ook een eigen niersteenvergruizer aan. En richt daaromheen een heus niersteencentrum in. Tegelijkertijd komt in Leeuwarden ook een nieuwe vergruizer te staan.

Met de aanschaf van een nieuwe, moderne niersteenvergruizer heeft het Antonius Ziekenhuis het belangrijkste apparaat binnen gehaald voor het nieuwe niersteencentrum. De vergruizer brengt nierstenen in beeld met behulp van geluidsgolven en kan ze gerichter bestrijden, aldus uroloog Erik Roos. Ook patiŽnten uit de regio's Drachten en Heerenveen kunnen straks in Sneek terecht voor niersteen vergruizen, zo is afgesproken met de daar gevestigde ziekenhuizen.

Het centrum wordt officieel in september geopend. In principe kunnen patiŽnten er elk moment geholpen worden. Overigens schaft het MCL in Leeuwarden ook een nieuwe niersteenvergruizer aan. Die zal er na de zomer zijn, aldus het MCL.

sterren Gepubliceerd: vrijdag 28-05-2010
Bron: Leeuwarder Courant | Nog geen reacties
Familie wel screenen bij zeldzame erfelijke nierstenen

Primaire hyperoxalurie is een zeldzame, erfelijke ziekte. De meeste patiënten krijgen de diagnose als ze al symptomen vertonen. Volgens recent Amerikaans onderzoek is het echter wenselijk om familieleden van patiënten te testen op de ziekte, ook als ze nog geen symptomen hebben. De ziekte kan dan eerder ontdekt worden, en de patiënt beter behandeld.

Primaire hyperoxalurie (PH) is een erfelijke stofwisselingsziekte, waarbij de lever te veel oxaalzuur aanmaakt. Het teveel aan oxaalzuur moet via de nieren en de urine worden uitgescheiden, maar in de nieren kan het zuur zich aan het aanwezige calcium verbinden, waardoor nierstenen kunnen ontstaan. De nieren, en overigens ook andere organen, kunnen met de tijd slechter gaan functioneren, zelfs tot nierfalen aan toe. De ernst van de symptomen verschillen echter van patiënt tot patiënt; sommige mensen hebben de ziekte zonder veel symptomen te vertonen. Het komt weinig voor, in Nederland zijn er ongeveer 100 patiënten.

Lees meer »

NN TV: De calciumpoortwachter TRPV5 in beeld »

Onderzoekers van de Radboud Universiteit Nijmegen zijn erin geslaagd de structuur van het ionkanaal TRPV5 in beeld te brengen. Dit eiwit bevindt zich in niercellen en regelt hoeveel calcium de cellen in en uit gaat. Dr. Jenny van der Wijst en Mark van Goor MSc vertellen hoe ze tot deze doorbraak zijn gekomen.

Nierstenen groeien net als kristallen »

Calciumoxalaatnierstenen, de meest voorkomende vorm, ontwikkelen zich net zoals steenachtige kristallen in de vrije natuur, schrijven geologen. Dat betekent dat er afwisselend periodes van afzetting en aangroeien en van weer oplossen plaatsvinden. Tot nu toe werd altijd gedacht dat nierstenen in het lichaam onoplosbaar zijn. Kristalvorming in de natuur is een dynamisch proces. Vanuit een kleine kern groeit het gesteente laag voor laag aan, maar tussentijds lost er ook weer een deel op.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier