Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

'Franse patiŽnten hebben duidelijke voorkeur medicijn nierkanker'

Door Merel Dercksen 

Franse patiënten met uitgezaaide nierkanker hebben een duidelijke voorkeur voor behandeling met pazopanib (Votrient) boven sunitinib (Sutent), vertelden onderzoekers tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de American Society of Clinical Oncology. Het onderzoek is betaald door de fabrikant van pazopanib, maar wel dubbelblind uitgevoerd.

Pazopanib en sunitinib zijn vergelijkbare middelen die ingezet kunnen worden bij uitgezaaid niercelcarcinoom. In Nederland worden de medicijnen als onderling vervangbaar beschouwd. Maar ze zijn natuurlijk niet exact gelijk, en de bijwerkingen kunnen daarom ook verschillen. Franse onderzoekers hebben in de PISCES-studie onderzocht naar welk van de twee middelen de voorkeur van patiënten uitgaat. Het onderzoek is gesponsord door GlaxoSmithKline, de fabrikant van pazopanib.

De 169 deelnemende patiënten kregen vier weken lang pazopanib of sunitinib, dan twee weken een placebo, en dan vier weken sunitinib. Na twee weken pauze kregen ze het andere regime. De patiënten noch hun behandelaars wisten wanneer ze pazopanib kregen, en wanneer ze in de serie zaten waarin ze alleen sunitinib kregen. Om die reden is dr. Carol Aghajanian, van het Memorial Sloan Kettering Cancer Center in New York City en moderator van de persconferentie waar de resultaten gepresenteerd werden, van mening dat de resultaten valide zijn.

Vooraf verwachtte onderzoeker dr. Bernard Escudier van het Institut Gustave Roussy in Parijs dat ongeveer de helft van de patiënten een voorkeur zou hebben voor pazopanib, en 30 procent voor sunitinib. Maar de verhoudingen bleken anders te liggen: respectievelijk 70 en 22 procent. De rest had geen duidelijke voorkeur. De patiënten baseerden hun voorkeur vooral op de betere kwaliteit van leven die ze ervoeren, en op dat ze minder moe waren tijdens het gebruik van het medicijn van hun voorkeur. Ook de verandering in smaak werd door meer patiënten bij pazopanib als minder storend ervaren dan bij sunitinib.

Hoewel de resultaten nog niet officieel in een wetenschappelijk tijdschrift verschenen zijn en het onderzoek dus nog niet door collega-wetenschappers beoordeeld is, zegt dr. Nicholas Vogelzang, woordvoerder van de American Society of Clinical Oncology en als arts werkzaam aan de University of Nevada Medical School in Las Vegas, al op een andere behandelstrategie te willen overstappen. 'Beide medicijnen zijn vergelijkbaar in effectiviteit. Op dit moment wordt 70 procent van onze patiënten behandeld met sunitinib. Maar ik zal ze vertellen dat Franse patiënten pazopanib prefereren en ik denk dat dat uitmaakt voor hen. Deze studie zal de behandelpraktijk veranderen.'

Onduidelijk is of er rekening is gehouden met het feit dat alle deelnemende patiënten in totaal twaalf weken sunitinib kregen, en vier weken pazopanib.

sterren Gepubliceerd: dinsdag 12-06-2012
Bron: Medpage Today | Nog geen reacties
'Voor operatie nier koelen heeft geen zin'

Bij een operatie waarbij een gedeelte van een nier wordt verwijderd, is het goed gebruik om die nier vooraf een aantal minuten te koelen, om weefselschade tegen te gaan. Uit Canadees onderzoek, gepresenteerd tijdens AUA Annual Meeting 2019, blijkt nu echter dat koelen geen effect heeft op het resultaat van de operatie.

Een operatie waarbij een gedeelte van een nier wordt verwijderd heet een partiële nefrectomie. Deze operatie wordt toegepast om nierkanker te behandelen, als de tumoren tenminste op een geschikte plaats zitten om de operatie uit te voeren. Tot nu toe is het goed gebruik om de nier voorafgaand aan de operatie te koelen, om de stofwisseling in de nier te vertragen, en daarmee weefselschade in de nier tegen te gaan. Van andere operaties is bekend dat koelen een positief effect heeft, dus de gedachte dat het nuttig is om voor een partiële nefrectomie ook te doen, is niet zo gek, hoewel het nog nooit experimenteel is onderzocht. Het koelen gebeurt door voorafgaand aan de operatie, na het afsluiten van de bloedtoevoer, een laag van 2 cm ijs rond de nier aan te brengen, en die na 10 minuten weer te verwijderen.

Het Canadese onderzoek had tot doel om uit te zoeken of het koelen voor een partiële nefrectomie nuttig was. De opzet was om zo dicht mogelijk bij een dubbelblind onderzoek te blijven als mogelijk, waarbij de uitvoerende artsen pas op het laatste moment te horen kregen of de nier was gekoeld of niet.

Lees meer »

Kans op nierfalen na operatie nierkanker verdubbeld »

Mensen met nierkanker bij wie beide nieren verwijderd worden, zijn als gevolg daarvan vanzelfsprekend nierpatiënt. Maar ook als maar een van de nieren geheel of zelfs gedeeltelijk uitgenomen wordt, is er een risico op nierfalen. Australische wetenschappers hebben uitgezocht hoe dit in de praktijk uitpakt. Het risico is klein maar aanwezig, en het maakt uit of de zieke nier helemaal verwijderd wordt, of dat een schoon deel kan blijven zitten.

Lees meer »

Oefennier uit 3D-printer maakt chirurg beter »

Tegenwoordig worden steeds meer operaties uitgevoerd met behulp van robotarmen, die door de chirurg bediend worden. Om het manipuleren van deze robotarmen tijdens een bepaalde operatie goed onder de knie te krijgen, moeten chirurgen voldoende trainen. Het trainen gebeurt in een trainingsomgeving, die een model van het te opereren orgaan bevat. Een Amerikaans model van een nier om een robot-ondersteunde gedeeltelijke nefrectomie uit te voeren, blijkt goed te voldoen.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier