Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Franse overheid wil griepprik verplichten

Door Helmi van der Helm 

Redactioneel commentaar

Ondanks de vele discussies over de voor- en nadelen van een griepprik wil Frankrijk de griepprik tegen de 'Mexicaanse griep' (H1N1) komende herfst gaan verplichten voor alle Fransen boven de leeftijd van drie maanden. Tot die tijd zal de Franse overheid stevig campagne gaan voeren.

Frankrijk heeft op 15 mei een bestelling van honderd miljoen griepvaccins (1,5 per inwoner) gedaan bij drie grote farmareuzen: GlaxoSmithKline, Sanofi et Novartis. Volgens woordvoerders van deze farmaciegroepen worden wereldwijd door andere landen ook megabestellingen gedaan en zijn de afgelopen weken contracten met deze landen gesloten. De farmaceuten hebben weer lekker gelobbyd.

We mogen hopen dat de Franse burger in opstand komt, want dat een griepprik wellicht niet zonder risico's is, wordt steeds vaker onder de mat geschoven. Bijvoorbeeld voor mensen met een nierziekte en mensen met een verzwakte weerstand door medicijnen, zoals getransplanteerden, kan een griepprik zelfs gevaarlijk zijn.

Los van de deze risico's: Hoe staat zo'n verplichte inenting eigenlijk tegenover de vrijheden van het individu?

sterren Gepubliceerd: maandag 01-06-2009 | Nog geen reacties
Wie wil er nou een nierpatiŽnt 'cadeau'?

Redactioneel

Nierpatiënt Wim Altena is door de Patiëntenfederatie Nederland (voorheen NPCF) 'cadeau' gedaan aan PvdA-tweedekamerlid Henk Nijboer. Ook zes andere politici kregen een, chronisch zieke, patiënt cadeau. Een aardig idee, zou je zo zeggen en, eerlijk is eerlijk, het genereert wel weer de nodige publiciteit. Maar gaat het ook iets uitmaken? 

De Patiëntenfederatie Nederland is de koepelorganisatie van patiëntenorganisaties. Deze koepel is niet zoals je zou verwachten een zelfstandig door de leden betaald orgaan, maar in feite onderdeel van het ministerie van VWS. Demissionair minister Schippers (VVD) van VWS bestuurt zoals bekend, vooral de kosten in de zorg met ijzeren hand. Ze doet dat op een manier die heel veel, vooral linkse, partijen niet erg aanspreekt en ook bij veel zorgverleners en patiënten niet zo in de smaak valt. 

Lees meer »

ADR: zachte feiten en harde meningen »

Redactioneel Voor- en tegenstanders van een geen-bezwaarsysteem voor orgaandonatie bevechten elkaar te vuur en te zwaard. We ontvangen letterlijk dagelijks e-mails van voor- en tegenstanders die allemaal even overtuigd zijn van hun enige gelijk. De vrijwel fifty-fifty uitslag van de stemming in de Tweede Kamer over het wetsontwerp van Pia Dijkstra (D66) voor invoering van een ADR-systeem maakt de scheiding der geesten duidelijk zichtbaar.

Lees meer »

Wie het weet mag het zeggen »

Redactioneel Natuurlijk wil het niet zoveel zeggen, al die NEE-registreerders tijdens de afgelopen Donorweek. Maar het is wel een signaal. Jezelf voorhouden dat uit onderzoeken is gebleken dat 62 procent van de Nederlanders voor orgaandonatie en 'dus ook 38% tegen' is, betekent vertrouwen op resultaten uit het verleden. En die geven zoals we weten geen enkele garantie voor de toekomst.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier