Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Frans wetsvoorstel: iedereen automatisch donor na overlijden

Door Jeroen van Setten 

Marisol Touraine, minister
van Sociale zaken en
Volksgezondheid 

De Franse minister van Volksgezondheid Marisol Touraine heeft ingestemd met een wetsvoorstel om orgaandonatie na overlijden in principe altijd goed te vinden. Alleen als de potentiële donor zich in een register als niet-donor heeft geregistreerd worden geen organen uitgenomen. De familie zal niet meer om toestemming worden gevraagd. Dit betekent dat als de Assemblée Nationale het voorstel goedkeurt, Frankrijk een echt geenbezwaarsysteem voor orgaandonatie krijgt.

Op dit moment is het Franse systeem min of meer vergelijkbaar met het Nederlandse. Met dit verschil dat er geen JA registratie bestaat (de familie beslist). Men kan wel een NEE laten vastleggen. In de praktijk wijzen familieleden, die in geval van niet-registratie worden geraadpleegd, donatie heel erg vaak af. Volgens de indiener van het voorstel, kamerlid Jean-Louis Touraine (geen familie van de minister), kan deze maatregel het aantal donaties met zeker 25% doen stijgen.

De bedoeling van het wetsvoorstel, dat onderdeel uitmaakt van een groter pakket maatregelen op het gebied van de gezondheidszorg, is vooral om de mensen te stimuleren zich bij leven te registreren. In Frankrijk heeft zo'n 80% van de mensen zelfs nooit over donatie gesproken met zijn of haar familie.

Als het wetsvoorstel wordt aangenomen zal het op 1 januari 2018 kunnen worden ingevoerd. In Frankrijk is het aantal wachtenden op een orgaan sinds de jaren negentig verdrievoudigd. Er wachten 19.000 Fransen op een passend orgaan.

sterren Gepubliceerd: woensdag 25-03-2015
Bron: Assemblťe Nationale | Nog geen reacties
Engelse opt-out donorwet stap dichterbij

De Engelse politiek heeft het afgelopen jaar flinke stappen gezet in de behandeling van het voorstel voor een nieuwe donorwet. Betrokkenen denken dat de wet over enkele maanden getekend kan worden.

Het wetsvoorstel gaat uit van veronderstelde toestemming voor donatie na overlijden, waarbij mensen die dat niet willen, dat moeten laten vastleggen. De Engelse wetgeving telt een heleboel stappen in zowel House of Commons (Tweede Kamer) als House of Lords (Eerste Kamer). Een jaar geleden was het voorstel toe aan de derde stap van vijf in het House of Commons, afgelopen vrijdag heeft de wet in het House of Lords de derde van eveneens vijf fases doorlopen. Deze derde stap heet Committee Stage; hierin wordt het voorstel zin voor zin doorgelopen en vragen de leden van het House advies aan deskundigen.

De volgende stap is een terugkoppeling, waarna opnieuw de wet doorgenomen wordt met de aangebrachte wijzigingen erin verwerkt. Anders dan in Nederland gaat het wetsvoorstel daarna weer terug naar het House of Commons, tenzij de Lords geen wijzigingen hebben aangebracht. Deze fase duurt meestal wel veel korter dan de eerste behandeling door het House of Commons.

Lees meer »

Vrij goede resultaten donatie na hartstilstand buiten ziekenhuis  »

Om het aantal beschikbare donornieren te vergroten, staan sommige landen transplantatie van donornieren na 'onverwachte circulatiestilstand' toe. Transplantatie is in zo'n geval complexer dan anders, en wordt daarom niet overal toegepast, maar bijvoorbeeld wel in Spanje en Nederland. Uit recent Spaans onderzoek blijkt dat het gebruik van donornieren na een onverwachte circulatiestilstand acceptabele resultaten oplevert.

Lees meer »

Symposium als eerbetoon aan levende donoren »

Op 16 januari promoveert Marco van Londen in Groningen op een onderzoek dat eraan moet bijdragen dat levende nierdonatie nog veiliger wordt. Voorafgaand aan de plechtigheid organiseert het UMCG een klein symposium over levende donatie. Van Londen ziet het liefst veel patiënten en levende donoren komen, want: 'de promotie is niet alleen de bekroning van mijn onderzoek, maar ook een eerbetoon aan alle levende donoren'.

Lees meer »


Frans wetsvoorstel: iedereen automatisch donor na overlijden

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier