Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Frans orgaandonatieplan stuit op weerstand

Door Jeroen van Setten 

De huidige opzet in Frankrijk

France ADOT, de federatie van organisaties die zich bezighouden met orgaandonatie in Frankrijk, heeft ernstige bezwaren tegen een nieuw plan van volksgezondheidsminister Marisol Touraine. De minister wil in Frankrijk een geenbezwaarsysteem voor orgaandonatie invoeren. Op dinsdag 31 maart bespreekt de Assemblée Nationale het plan en zal er ook over gestemd worden. Volgens France ADOT is als het wetsontwerp erdoor komt, een averechts effect zeer waarschijnlijk.

Volgens de federatie zal de waarde van een altruïstische donatie bijvoorbeeld verdwijnen. Ook zullen veel meer mensen dan verwacht zich in het weigeringsregister gaan inschrijven denkt France ADOT. Artsen verwarren op dit moment de mening van de familie ook steeds vaker met de wens van de overledene. Volgens de federatie moet deze kwestie daarom heel anders worden aangepakt. France ADOT roept op tot intrekking van het amendement.

De beoogde opzet van France ADOT

Veel belangrijker is, vindt France ADOT, het verbeteren van informatie aan het publiek. Niet alles is gedaan en er is nog veel vooruitgang mogelijk, stellen ze. Ook moet er meer goed opgeleid ziekenhuispersoneel komen om met nabestaanden te praten. Ten slotte zou het huidige register moeten worden veranderd in een register zoals we dat in Nederland hebben. Een JA-registratie zou dan betekenen dat de familie niet hoeft te worden geraadpleegd. Bij niet ingeschrevenen heeft de familie het laatste woord.

Opvallend is overigens wel dat het France ADOT lijkt te ontgaan dat er in landen met een systeem zoals zij dat voorstaan, over het algemeen ook een aanzienlijk orgaantekort bestaat.

sterren Gepubliceerd: maandag 30-03-2015
Bron: France ADOT | Reacties (1)

Reacties

Reageer op dit artikel

  • Jos Sparreboom, ÷verum -Zweden
    30-03-2015 09:28

    ADOT baseert hun beleid op veronderstellingen. Laat de Franse praktijk het maar uitwijzen. In landen met een geen-bezwaar-regeling zijn meer organen ter beschikking en ik weet geen reden waarom dat in Frankrijk anders zal zijn. Ik hoop dat het doorgaat, want dan komt het misschien wat dichterbij een ja in o.a. Nederland.
Nieuwe donorwet: berichten van het Bootcongres

Nog vier maanden, dan gaat de nieuwe donorwet in. Dat is niet alleen voor de 'gewone Nederlander' een verandering. Voor zorgverleners verandert er net zo goed van alles. En voor sommige mensen, bijvoorbeeld mensen met een verstandelijke beperking, is het nog een extra uitdaging om de beslissing te kunnen nemen die de nieuwe wet van ze vraagt. Tijdens de eerste ochtend van het jaarlijkse Bootcongres van de Nederlandse Transplantatie Vereniging, kregen de deelnemers een toelichting op de veranderingen en op de drempels en uitdagingen die met de nieuwe wet samenhangen.

Op de achtergrond wordt een nieuwe ICT-systeem gebouwd, dat volgens Lili Guo van het ministerie van VWS op schema ligt. Vanaf 1 juli krijgt iedere Nederlander van 18 jaar of ouder, die nog niets heeft laten vastleggen over al dan niet donor willen zijn, een brief met het verzoek iets te registreren. Wie daar niet op reageert, krijgt een tweede brief met hetzelfde verzoek. Inwoners die niets laten vastleggen, worden geregistreerd als iemand die geen bezwaar heeft tegen donatie. Ook daarover krijgt de betrokkene weer een brief.

Lees meer »

Oproep: Doneer 1 minuut »

Op dinsdag 14 januari doen nier-, lever-, en hartpatiënten uit heel Nederland, die op de wachtlijst staan voor een nieuw orgaan, een persoonlijke oproep: Laat je dierbaren weten of je donor wilt zijn. Dit onder de tag 'Doneer 1 minuut'. 50% van de Nederlanders bespreekt zijn donorwensen niet met naasten, wat kan leiden tot twijfel bij nabestaanden of een keuze voor donatie daadwerkelijk bewust was. Bijna driekwart van de nabestaanden weigert bij twijfel dan ook in te stemmen met donatie.

Lees meer »

Donatie na euthanasie geeft waardevolle betekenis »

Orgaandonatie na euthanasie is een zeer waardevolle procedure voor mensen die na hun overlijden iets willen betekenen voor één of meerdere patiënten die op de wachtlijst staan voor een gezond orgaan. Dat concludeert promovendus, jurist en anesthesioloog (i.o.) Jan Bollen van het Maastricht UMC+. Tussen 2002 (het jaar dat euthanasie wettelijk mogelijk werd) en 2018 ondergingen 81.418 patiënten in Nederland en België euthanasie.

Lees meer »


Frans orgaandonatieplan stuit op weerstand

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier