Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Frans orgaandonatieplan stuit op weerstand

Door Jeroen van Setten 

De huidige opzet in Frankrijk

France ADOT, de federatie van organisaties die zich bezighouden met orgaandonatie in Frankrijk, heeft ernstige bezwaren tegen een nieuw plan van volksgezondheidsminister Marisol Touraine. De minister wil in Frankrijk een geenbezwaarsysteem voor orgaandonatie invoeren. Op dinsdag 31 maart bespreekt de Assemblée Nationale het plan en zal er ook over gestemd worden. Volgens France ADOT is als het wetsontwerp erdoor komt, een averechts effect zeer waarschijnlijk.

Volgens de federatie zal de waarde van een altruïstische donatie bijvoorbeeld verdwijnen. Ook zullen veel meer mensen dan verwacht zich in het weigeringsregister gaan inschrijven denkt France ADOT. Artsen verwarren op dit moment de mening van de familie ook steeds vaker met de wens van de overledene. Volgens de federatie moet deze kwestie daarom heel anders worden aangepakt. France ADOT roept op tot intrekking van het amendement.

De beoogde opzet van France ADOT

Veel belangrijker is, vindt France ADOT, het verbeteren van informatie aan het publiek. Niet alles is gedaan en er is nog veel vooruitgang mogelijk, stellen ze. Ook moet er meer goed opgeleid ziekenhuispersoneel komen om met nabestaanden te praten. Ten slotte zou het huidige register moeten worden veranderd in een register zoals we dat in Nederland hebben. Een JA-registratie zou dan betekenen dat de familie niet hoeft te worden geraadpleegd. Bij niet ingeschrevenen heeft de familie het laatste woord.

Opvallend is overigens wel dat het France ADOT lijkt te ontgaan dat er in landen met een systeem zoals zij dat voorstaan, over het algemeen ook een aanzienlijk orgaantekort bestaat.

sterren Gepubliceerd: maandag 30-03-2015
Bron: France ADOT | Reacties (1)

Reacties

Reageer op dit artikel

  • Jos Sparreboom, ÷verum -Zweden
    30-03-2015 09:28

    ADOT baseert hun beleid op veronderstellingen. Laat de Franse praktijk het maar uitwijzen. In landen met een geen-bezwaar-regeling zijn meer organen ter beschikking en ik weet geen reden waarom dat in Frankrijk anders zal zijn. Ik hoop dat het doorgaat, want dan komt het misschien wat dichterbij een ja in o.a. Nederland.
Engelse opt-out donorwet stap dichterbij

De Engelse politiek heeft het afgelopen jaar flinke stappen gezet in de behandeling van het voorstel voor een nieuwe donorwet. Betrokkenen denken dat de wet over enkele maanden getekend kan worden.

Het wetsvoorstel gaat uit van veronderstelde toestemming voor donatie na overlijden, waarbij mensen die dat niet willen, dat moeten laten vastleggen. De Engelse wetgeving telt een heleboel stappen in zowel House of Commons (Tweede Kamer) als House of Lords (Eerste Kamer). Een jaar geleden was het voorstel toe aan de derde stap van vijf in het House of Commons, afgelopen vrijdag heeft de wet in het House of Lords de derde van eveneens vijf fases doorlopen. Deze derde stap heet Committee Stage; hierin wordt het voorstel zin voor zin doorgelopen en vragen de leden van het House advies aan deskundigen.

De volgende stap is een terugkoppeling, waarna opnieuw de wet doorgenomen wordt met de aangebrachte wijzigingen erin verwerkt. Anders dan in Nederland gaat het wetsvoorstel daarna weer terug naar het House of Commons, tenzij de Lords geen wijzigingen hebben aangebracht. Deze fase duurt meestal wel veel korter dan de eerste behandeling door het House of Commons.

Lees meer »

Vrij goede resultaten donatie na hartstilstand buiten ziekenhuis  »

Om het aantal beschikbare donornieren te vergroten, staan sommige landen transplantatie van donornieren na 'onverwachte circulatiestilstand' toe. Transplantatie is in zo'n geval complexer dan anders, en wordt daarom niet overal toegepast, maar bijvoorbeeld wel in Spanje en Nederland. Uit recent Spaans onderzoek blijkt dat het gebruik van donornieren na een onverwachte circulatiestilstand acceptabele resultaten oplevert.

Lees meer »

Symposium als eerbetoon aan levende donoren »

Op 16 januari promoveert Marco van Londen in Groningen op een onderzoek dat eraan moet bijdragen dat levende nierdonatie nog veiliger wordt. Voorafgaand aan de plechtigheid organiseert het UMCG een klein symposium over levende donatie. Van Londen ziet het liefst veel patiënten en levende donoren komen, want: 'de promotie is niet alleen de bekroning van mijn onderzoek, maar ook een eerbetoon aan alle levende donoren'.

Lees meer »


Frans orgaandonatieplan stuit op weerstand

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier