Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Fosfaatbinder met ijzer toegelaten tot Europese markt

Door Merel Dercksen 

IJzercitraat wordt op de Europese markt toegelaten als fosfaatbinder voor volwassenen met chronische nierschade. Dat meldt fabrikant Keryx Biopharmaceuticals in een persbericht.

De Europese Commissie beschouwt het middel, dat onder de naam Fexeric op de markt gebracht zal worden, als een 'Nieuwe Werkzame Stof'. Dat betekent dat de fabrikant tien jaar exclusieve marketingrechten krijgt in heel Europa. Het middel komt in de vorm van gecoate tabletten die hun werk doen in de darmen. Hier bindt het ijzercitraat met fosfaat, zodat het fosfaat niet in het lichaam opgenomen kan worden. Dit mechanisme is niet nieuw, de gebruikte stof wel. Omdat er ijzer in zit, kan het ook nog bloedarmoede gedeeltelijk tegengaan. Fexeric zal zowel aan dialysepatiënten als aan nierpatiënten die nog niet dialyseren voorgeschreven mogen worden.

In de VS is het in september 2014 al goedgekeurd, daar onder de naam Auryxia. Daar mag het alleen worden voorgeschreven aan dialysepatiënten. Keryx hoopt de indicatie daar uit te kunnen laten breiden tot de behandeling van ijzertekort bij niet dialyserende nierpatiënten.

Uiteraard heeft ook dit middel bijwerkingen. In de tot nu toe uitgevoerde studies waren dat vooral klachten van het spijsverteringsstelsel.

sterren Gepubliceerd: zondag 27-09-2015 | Nog geen reacties
Hogere sterfte niertransplantatiepatiŽnten die maagzuurremmers gebruiken

Door Rosa Wouda - Een interview met arts-onderzoeker Rianne Douwes en nefroloog Stephan Bakker van het UMCG over hun onderzoek naar het verband tussen het gebruik van maagzuurremmers en sterfte na niertransplantatie.

Rianne heeft geneeskunde gestudeerd aan de universiteit van Groningen. Tijdens haar studie was ze lid van het Prometheus-Nierteam, waardoor haar interesse in wetenschappelijk onderzoek en transplantatiegeneeskunde groeide. Haar laatste coschap heeft ze gedaan op de afdeling maag-, darm- en leverziekten. Sinds ruim drie jaar werkt zij als arts-onderzoeker voor de TransplantLines studie; een grootschalig onderzoek, langlopend onder in het UMCG getransplanteerde patiŽnten, onder leiding van prof. dr. Bakker. Passend bij haar interesse in de transplantatiegeneeskunde, alsmede het maagdarmstelsel, doet zij nu onderzoek naar het gebruik van maagzuurremmers bij patiŽnten met een niertransplantatie.

Lees meer »

Verfijndere behandeling ANCA-vasculitis stap dichterbij »

Van de Late Breaking Clinical Trials die tijdens het ERA-EDTA congres gepresenteerd zijn, hebben er twee betrekking op ANCA-vasculitis. Zowel met betrekking tot het terugdringen van een actieve aanval, als het voorkomen van een terugval is in Cambridge medicijnonderzoek gedaan dat een stap in de richting zet van meer op de patiënt afgestemde behandeling. Late Breaking Clinical Trials (LBCTs) zijn, zoals de naam al zegt, klinische studies, dus uitgevoerd onder patiënten.

Lees meer »

Kunnen ouderen met minder medicatie toe?  »

Ouderen die een nieuwe nier krijgen hebben veel minder vaak een afstoting dan jonge mensen. Als ze de eerste drie maanden na de transplantatie geen afstoting hebben gehad, dan is de kans ook klein dat dat nog gaat gebeuren. Dat ouderen minder vaak een afstoting hebben komt waarschijnlijk vooral doordat hun immuunsysteem minder goed werkt. Ouderen krijgen echter doorgaans wel dezelfde hoeveelheid medicatie als jongere mensen.

Lees meer »


Fosfaatbinder met ijzer toegelaten tot Europese markt

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier