Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Formules voor schatten nierfunctie ongeschikt voor Afrikanen

Door Gerard Kok 

De gangbare formules om de filtratiesnelheid van de nieren te schatten, zijn gebaseerd op gegevens van mensen in Westerse landen. Bij Afrikanen blijken ze verkeerde uitkomsten op te leveren. Volgens wetenschappers zou er voor dit deel van de wereldbevolking een nieuwe formule opgesteld moeten worden, die een betere benadering van de werking van de nieren weergeeft.

Vroege opsporing van nierproblemen is overal ter wereld van groot belang, en dat geldt des te meer voor Afrika, omdat daar de mogelijkheden voor dialyse en transplantatie schaars zijn. Een goede manier om dit soort problemen op te sporen, is door na te gaan of de filtratiesnelheid van de nieren niet te laag is. De filtratiesnelheid kan worden gemeten aan de hand van de creatinineklaring, de mate waarin de nieren erin slagen creatinine, een afvalproduct van de spieren, te lozen. Bepaling hiervan is echter niet altijd praktisch, dus wordt vaak uitgeweken naar eenvoudiger te bepalen benaderingen. Ghanese en Engelse onderzoekers hebben nu uitgezocht of deze benaderingen een goede afspiegeling van de werkelijkheid zijn voor de bevolking van Afrika, aangezien daar nog vrijwel niets over bekend was.

Het onderzoek vond plaats onder 944 willekeurige deelnemers uit twaalf dorpen in Ghana. Alle deelnemers waren tussen de 40 en 75 jaar oud, en geen van de deelnemers had hoge bloeddruk, diabetes of nierfalen. De onderzoekers verzamelden van iedereen urine van 24 uur ter bepaling van de creatinineklaring, en een bloedmonster. Voorts bepaalden zij van iedereen lengte en gewicht. De deelnemers bleken gemiddeld aan de magere kant. Met het bloedmonster, de lengte en het gewicht, schatten de onderzoekers de filtratiesnelheid met behulp van de meest gebruikte methoden: Cockcroft-Gault (GC), Modification of Diet in Renal Disease (MDRD) en Chronic Kidney Disease Epidemiology Collaboration (CKD-EPI). Deze uitkomsten vergeleken zij vervolgens met de gemeten filtratiesnelheid die zij berekend hadden uit de creatinineklaring.

De schattingen bleken niet met de gemeten filtratiesnelheid overeen te komen: MDRD en CKD-EPI overschatten de filtratiesnelheid, terwijl CG de snelheid juist onderschat. De reden hiervoor zou kunnen zijn dat de Afrikaanse bevolking vrij slank is. Volgens de onderzoekers is er dringend behoefte aan een benadering van de filtratiesnelheid die is toegesneden op Afrika. Totdat zo'n benadering er is stellen zij voor CKD-EPI (zonder daarbij de extra factor voor ras mee te nemen in de berekening) te gebruiken, aangezien die methode het meest in de buurt kwam van de gemeten filtratiesnelheid.

sterren Gepubliceerd: donderdag 15-07-2010
Bron: Nephrology Dialysis Transplantation | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiŽnten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ĎDat bepaal je zelfí »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ĎDat bepaal je zelfí. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ĎDat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier