Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Foliumzuur kan niertumoren bij kinderen voorkomen

Door Brenda de Coninck 

Door voedingsmiddelen te verrijken met foliumzuur, neemt de kans op het ontstaan van een van de meest voorkomende vormen van nierkanker bij kinderen - Wilmstumor - af. Bovendien nemen ook primitieve neuro-ectodermale tumoren (PNET), een vorm van hersenkanker, af. Dat blijkt uit een studie van Kimberly J. Johnson, assistent professor aan de Washington Universiteit in St. Louis, en Amy Linabery, postdoctoraal onderzoeker aan de Universiteit van Minnesota.

De Amerikaanse Food and Drug Administration heeft in 1998 opdracht gegeven tot het verrijken van voedingsmiddelen met foliumzuur (vitamine B11), omdat eerdere studies aantoonden dat prenatale consumptie van foliumzuur de aanwezigheid van neurale buisdefecten bij baby's vermindert. (Bij een neuraal buisdefect gaat er iets mis met de vorming van het centrale zenuwstelsel van een ongeboren kind, waardoor onder andere een open rug of een open schedel kan ontstaan.)

Johnson vertelt: 'We ontdekten dat het aantal Wilmstumoren van 1986 tot 1997 toenam en daarna afnam. Deze afname viel precies samen met de foliumzuurverrijking van het voedsel.'

PNET nam gedurende de periode 1986 tot 1993 toe, om daarna af te nemen. Johnson: ‘Deze afname liep niet geheel gelijk met de foliumzuurverrijking van het voedsel, maar wel samen met de aanbeveling uit 1992 aan vrouwen in de vruchtbare leeftijd om dagelijks 400 microgram foliumzuur te consumeren.'

Voor de studie maakten de onderzoekers gebruik van de database van het National Cancer Institute's Surveillance, Epidemiology en End Results Program (SEER) die sinds 1973 informatie heeft verzameld over gevallen van kanker in verschillende gebieden van de VS. De studie omvatte 8.829 kinderen, van geboorte tot de leeftijd van vier, met de diagnose kanker. Johnson: 'De afname van Wilmstumoren werd ook gevonden in een kleinere studie, uitgevoerd in Ontario, Canada, waarvan de resultaten in 2011 zijn gepubliceerd. Meer onderzoek is nodig om deze resultaten te (her)bevestigen en andere verklaringen voor de afname van deze groepen tumoren uit te sluiten.'

sterren Gepubliceerd: woensdag 13-06-2012
Bron: Pediatrics | Nog geen reacties
'Voor operatie nier koelen heeft geen zin'

Bij een operatie waarbij een gedeelte van een nier wordt verwijderd, is het goed gebruik om die nier vooraf een aantal minuten te koelen, om weefselschade tegen te gaan. Uit Canadees onderzoek, gepresenteerd tijdens AUA Annual Meeting 2019, blijkt nu echter dat koelen geen effect heeft op het resultaat van de operatie.

Een operatie waarbij een gedeelte van een nier wordt verwijderd heet een partiële nefrectomie. Deze operatie wordt toegepast om nierkanker te behandelen, als de tumoren tenminste op een geschikte plaats zitten om de operatie uit te voeren. Tot nu toe is het goed gebruik om de nier voorafgaand aan de operatie te koelen, om de stofwisseling in de nier te vertragen, en daarmee weefselschade in de nier tegen te gaan. Van andere operaties is bekend dat koelen een positief effect heeft, dus de gedachte dat het nuttig is om voor een partiële nefrectomie ook te doen, is niet zo gek, hoewel het nog nooit experimenteel is onderzocht. Het koelen gebeurt door voorafgaand aan de operatie, na het afsluiten van de bloedtoevoer, een laag van 2 cm ijs rond de nier aan te brengen, en die na 10 minuten weer te verwijderen.

Het Canadese onderzoek had tot doel om uit te zoeken of het koelen voor een partiële nefrectomie nuttig was. De opzet was om zo dicht mogelijk bij een dubbelblind onderzoek te blijven als mogelijk, waarbij de uitvoerende artsen pas op het laatste moment te horen kregen of de nier was gekoeld of niet.

Lees meer »

Kans op nierfalen na operatie nierkanker verdubbeld »

Mensen met nierkanker bij wie beide nieren verwijderd worden, zijn als gevolg daarvan vanzelfsprekend nierpatiënt. Maar ook als maar een van de nieren geheel of zelfs gedeeltelijk uitgenomen wordt, is er een risico op nierfalen. Australische wetenschappers hebben uitgezocht hoe dit in de praktijk uitpakt. Het risico is klein maar aanwezig, en het maakt uit of de zieke nier helemaal verwijderd wordt, of dat een schoon deel kan blijven zitten.

Lees meer »

Oefennier uit 3D-printer maakt chirurg beter »

Tegenwoordig worden steeds meer operaties uitgevoerd met behulp van robotarmen, die door de chirurg bediend worden. Om het manipuleren van deze robotarmen tijdens een bepaalde operatie goed onder de knie te krijgen, moeten chirurgen voldoende trainen. Het trainen gebeurt in een trainingsomgeving, die een model van het te opereren orgaan bevat. Een Amerikaans model van een nier om een robot-ondersteunde gedeeltelijke nefrectomie uit te voeren, blijkt goed te voldoen.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier