Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Fluorescerende visjes helpen bij genetisch nieronderzoek

Door Merel Dercksen 

De wetenschappers die de schakelaars hebben gevonden die een gen dat nierkanker bij kinderen kan veroorzaken, aan of uit kunnen zetten, hebben al doende een handig hulpmiddel voor nieronderzoek gecreŽerd. Uit hun laboratoriumwerk kwam een genetisch gemanipuleerd zebravisje, waarin de zich ontwikkelende nieren makkelijk bestudeerd kunnen worden.

De onderzoekers hebben bij hun proefvisjes de stukjes genoom die in staat blijken het Wilms-Tumorgen aan en uit te zetten, gekoppeld aan een ander gen. Dit is het gen dat codeert voor het 'groenfluorescerende eiwit'. Bij deze genetisch gemanipuleerde zebravisjes lichten de nieren in de embryonale fase heldergroen op. Hierdoor zijn de nieren tijdens hun ontwikkeling duidelijk te zien.

De onderzoekers van het Leibniz-Institut fŁr Altersforschung, samen met collega's van de universiteit Freiburg, gebruiken deze visjes nu om de functie van andere genen die betrokken zijn bij de nierontwikkeling, te onderzoeken. Zo hebben ze al kunnen aantonen, dat een gestoorde functie van de genen Fat1 en Scribble leidt tot de vorming van cysten in de nieren.

sterren Gepubliceerd: woensdag 19-08-2009
Bron: Proceedings of the National Academy of Sciences | Nog geen reacties
Kinderen met cystenieren hebben vaak hoge bloeddruk

Hoge bloeddruk blijkt vaak voor te komen bij kinderen met cystenieren, zowel overdag als 's nachts. Ook bij kinderen die verder geen klachten hebben. Wel lijkt er een verband tussen hoe snel de cysten zich op de kinderleeftijd ontwikkelen en het risico op te hoge bloeddruk.

Cystenieren, specifiek ADPKD, is de meest voorkomende erfelijke nierziekte. Meestal geeft deze aandoening pas klachten als patiënten volwassen zijn. Maar soms treden er op kinder- of tienerleeftijd al symptomen op, zoals een hoge bloeddruk. Hoe vaak dat voorkomt is nog maar beperkt vastgelegd, omdat veel ouders die de aandoening zelf hebben, hun kinderen niet laten testen zolang die geen klachten hebben. De kinderen hoeven dan ook niet op te groeien in de wetenschap dat ze een ziekte hebben waar op dat moment niets aan te doen is.

Andere ouders laten hun kinderen juist wel testen, zodat ze er op tijd bij kunnen zijn als het kind klachten begint te krijgen. Van deze kinderen zijn dan vaak ook wel bloeddrukgegevens bekend. Een internationaal team onderzoekers heeft in 22 voornamelijk Europese behandelcentra gegevens verzameld van kinderen bij wie bevestigd was dat ze ADPKD hadden.

Lees meer »

Onderzoeksdeelnemers met cystenieren vooraf indelen voor meer effect »

Amerikaanse onderzoekers hebben een methode ontwikkeld om patiënten met erfelijke cystenieren in te delen naar ernst, op basis van beeldvormend onderzoek. Ze hebben deze methode getest op een groep patiënten uit een ander onderzoek. De indeling blijkt het mogelijk te maken die patiënten te selecteren bij wie de aandoening het snelst verergert, en bij wie daardoor ook het grootste effect van de onderzochte ingreep te zien is.

Lees meer »

Grotere kans op trombose bij verwijderen cystenieren tijdens transplantatie »

Met het oog op afstoting kan het geen kwaad in dezelfde operatie cystenieren te verwijderen en een donornier te plaatsen, zo blijkt uit recent Amerikaans onderzoek. Wel is er een hoger risico op trombose in de niervaten. Bij patiënten met polycysteuze nierziekte (Polycystic Kidney Disease - PCKD of ook wel PKD) ontstaan cysten (vochtblazen) in de nieren, die daardoor steeds slechter gaan functioneren. De ziekte is erfelijk.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier