Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Farmaceuten massaal in de fout op internet

Door Jeroen van Setten 

Redactioneel commentaar

Een onderzoek naar het informatieaanbod over geneesmiddelen op het internet, bevestigt wat we eigenlijk allemaal al weten. De geneesmiddelenindustrie doet zijn best bij patiŽnten de eigen geneesmiddelen aan te prijzen. Ze doet dat in de vorm van kwisjes, spelletjes en quasi wetenschappelijke artikeltjes die leiden naar de conclusie dat de bezoeker een bepaald medicijn dat alleen op recept verkrijgbaar is, nodig heeft.

Maar in Nederland is dat niet toegestaan. Reclame voor geneesmiddelen op recept mag zich in dit land alleen richten op de arts die het middel mag voorschrijven. Op zich logisch, maar in het kader van toenemende zelfstandigheid en mondigheid van de patiŽnt natuurlijk principieel onjuist. Ook de patiŽnt heeft recht op voorlichting en, waarom ook niet, reclame. Hij is tenslotte uiteindelijk de gebruiker van het middel dus hij mag best weten wat hij slikt.

Maar wat er absoluut niet klopt, is dat het geen gewone reclame betreft. Het gaat hier om de meest zuivere vorm van sluikreclame. Bezoekers van dergelijke websites worden vrijwel in alle gevallen ongemerkt beÔnvloed. Er is geen transparantie en nodeloze ongerustheid wordt meestal niet weggenomen, maar eerder aangewakkerd. En zelfs als de bezoeker doorheeft wat er aan de hand is - de meeste sites laten helemaal niet weten door wie ze in het leven geroepen zijn - zal hij beÔnvloed worden. En ongerustheid over de eigen gezondheid leidt meestal tot een gebrek aan nuanceringsvermogen.

'Gezonde scepsis', het betrokken onderzoeksbureau, wil in de toekomst een preventieve toetsing van internetsites die direct of indirect over receptgeneesmiddelen gaan. Op dit moment wordt alleen gecontroleerd als sprake is van een directe klacht. Ik maak me sterk dat ook websites die zich richten op dialyse- en andere nierpatiŽnten en trachten hun keuzes te beÔnvloeden, onder deze toetsing zouden moeten vallen.

PS Op de site van de consumentenbond kan een petitie worden getekend.

sterren Gepubliceerd: maandag 31-08-2009 | Nog geen reacties
Wie wil er nou een nierpatiŽnt 'cadeau'?

Redactioneel

Nierpatiënt Wim Altena is door de Patiëntenfederatie Nederland (voorheen NPCF) 'cadeau' gedaan aan PvdA-tweedekamerlid Henk Nijboer. Ook zes andere politici kregen een, chronisch zieke, patiënt cadeau. Een aardig idee, zou je zo zeggen en, eerlijk is eerlijk, het genereert wel weer de nodige publiciteit. Maar gaat het ook iets uitmaken? 

De Patiëntenfederatie Nederland is de koepelorganisatie van patiëntenorganisaties. Deze koepel is niet zoals je zou verwachten een zelfstandig door de leden betaald orgaan, maar in feite onderdeel van het ministerie van VWS. Demissionair minister Schippers (VVD) van VWS bestuurt zoals bekend, vooral de kosten in de zorg met ijzeren hand. Ze doet dat op een manier die heel veel, vooral linkse, partijen niet erg aanspreekt en ook bij veel zorgverleners en patiënten niet zo in de smaak valt. 

Lees meer »

ADR: zachte feiten en harde meningen »

Redactioneel Voor- en tegenstanders van een geen-bezwaarsysteem voor orgaandonatie bevechten elkaar te vuur en te zwaard. We ontvangen letterlijk dagelijks e-mails van voor- en tegenstanders die allemaal even overtuigd zijn van hun enige gelijk. De vrijwel fifty-fifty uitslag van de stemming in de Tweede Kamer over het wetsontwerp van Pia Dijkstra (D66) voor invoering van een ADR-systeem maakt de scheiding der geesten duidelijk zichtbaar.

Lees meer »

Wie het weet mag het zeggen »

Redactioneel Natuurlijk wil het niet zoveel zeggen, al die NEE-registreerders tijdens de afgelopen Donorweek. Maar het is wel een signaal. Jezelf voorhouden dat uit onderzoeken is gebleken dat 62 procent van de Nederlanders voor orgaandonatie en 'dus ook 38% tegen' is, betekent vertrouwen op resultaten uit het verleden. En die geven zoals we weten geen enkele garantie voor de toekomst.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier