Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Familiebedrijf 'Haarlemmerolie' staat te koop

Door Merel Dercksen 

De producent van Haarlemmerolie heeft zijn bedrijf te koop gezet. Van de olie wordt gezegd dat die een heleboel verschillende kwalen kan genezen, waaronder nierstenen. Maar dat is nooit wetenschappelijk bewezen, dus mag het niet in de bijsluiter staan.

Het bedrijf is al elf generaties een familiebedrijf, maar de huidige eigenaar Rudy van Dobben verbreekt die traditie. 'Mijn dochter zou het best over willen nemen, maar ik wil haar de ellende besparen die ik heb doorgemaakt. Als je van je kinderen houdt, moet je ze niet in je bedrijf stoppen,' zegt hij beslist.

De Haarlemmerolie werd in 1696 uitgevonden door schoolmeester Claes Tilly, die had gelezen over een hars uit dennenbomen die een heilzame werking zou hebben op onder andere nier- en blaasstenen. Van Dobben: 'Het werd gebruikt tegen allerlei kwalen. Vaak hielp het, maar soms werden mensen om andere redenen beter. Daardoor ging het verhaal dat Haarlemmerolie overal tegen gebruikt kon worden en werd het verward met wonderolie.' De flesjes zijn over de hele wereld aangetroffen, en nog altijd worden er jaarlijks wereldwijd tienduizenden flesjes en honderdduizenden capsules verkocht.

Onder de nieuwe geneesmiddelenwetgeving die in de twintigste eeuw ingevoerd werd, moest de producent het genezende vermogen van de olie wetenschappelijk bewijzen. Dat kon hij niet, dus werd Haarlemmerolie niet meer als geneesmiddel erkend. Maar van Dobben ging in beroep en uiteindelijk kreeg hij in de jaren tachtig toestemming van Hare Majesteit om Haarlemmerolie te blijven maken. Voorwaarde was alleen dat niet op de bijsluiter zou staan dat het bijvoorbeeld nierstenen kan genezen. 'Maar het was niet verboden om te vermelden tegen welke kwalen het middel in het verleden succesvol was gebruikt.'

Haarlemmerolie is niet gepatenteerd maar het merk is wel wettig gedeponeerd. De naam Tilly, de handtekening op de flesjes en het woord Haarlemmerolie mogen alleen door Van Dobben, of straks door zijn opvolger, worden gebruikt.

sterren Gepubliceerd: vrijdag 24-07-2009
Bron: Management Scope | Nog geen reacties
Familie wel screenen bij zeldzame erfelijke nierstenen

Primaire hyperoxalurie is een zeldzame, erfelijke ziekte. De meeste patiënten krijgen de diagnose als ze al symptomen vertonen. Volgens recent Amerikaans onderzoek is het echter wenselijk om familieleden van patiënten te testen op de ziekte, ook als ze nog geen symptomen hebben. De ziekte kan dan eerder ontdekt worden, en de patiënt beter behandeld.

Primaire hyperoxalurie (PH) is een erfelijke stofwisselingsziekte, waarbij de lever te veel oxaalzuur aanmaakt. Het teveel aan oxaalzuur moet via de nieren en de urine worden uitgescheiden, maar in de nieren kan het zuur zich aan het aanwezige calcium verbinden, waardoor nierstenen kunnen ontstaan. De nieren, en overigens ook andere organen, kunnen met de tijd slechter gaan functioneren, zelfs tot nierfalen aan toe. De ernst van de symptomen verschillen echter van patiënt tot patiënt; sommige mensen hebben de ziekte zonder veel symptomen te vertonen. Het komt weinig voor, in Nederland zijn er ongeveer 100 patiënten.

Lees meer »

NN TV: De calciumpoortwachter TRPV5 in beeld »

Onderzoekers van de Radboud Universiteit Nijmegen zijn erin geslaagd de structuur van het ionkanaal TRPV5 in beeld te brengen. Dit eiwit bevindt zich in niercellen en regelt hoeveel calcium de cellen in en uit gaat. Dr. Jenny van der Wijst en Mark van Goor MSc vertellen hoe ze tot deze doorbraak zijn gekomen.

Nierstenen groeien net als kristallen »

Calciumoxalaatnierstenen, de meest voorkomende vorm, ontwikkelen zich net zoals steenachtige kristallen in de vrije natuur, schrijven geologen. Dat betekent dat er afwisselend periodes van afzetting en aangroeien en van weer oplossen plaatsvinden. Tot nu toe werd altijd gedacht dat nierstenen in het lichaam onoplosbaar zijn. Kristalvorming in de natuur is een dynamisch proces. Vanuit een kleine kern groeit het gesteente laag voor laag aan, maar tussentijds lost er ook weer een deel op.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier