Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

'Fabriceren dialyseapparatuur is goede business'

Door Jeroen van Setten 

Makers van medische apparatuur zoals dialysemachines, halen de hoogste winsten in de zorg. In relatieve cijfers zijn de financiële dienstverleners en de farmaceuten winnaar. Dat stelt bureau Gupta Strategist in een onderzoek naar winst, macht en regulering in de Nederlandse gezondheidszorg.

Het bureau analyseerde de jaarverslagen over 2015 binnen alle deelsectoren van de zorg, inclusief die van toeleveranciers zoals ICT-bedrijven, farmaceutische bedrijven en financiële dienstverleners. 

Van de 80 miljard euro die aan zorg wordt uitgegeven,  is volgens Gupta 7 miljard euro nettowinst. Dat is 430 euro per Nederlander. Daarvan komt niet minder dan 1,8 miljard euro terecht bij fabrikanten van medische apparatuur en hulpmiddelen. Zorginstellingen hielden 1,5 miljard over en farmaceutische bedrijven 1 miljard. 1,1 miljard euro ging naar de zorgprofessionals. 

Bij financiële dienstverleners in de zorg ligt het winstpercentage tussen de 25 en de 30 procent. Bij de zorgprofessionals is dat 10 à 20 procent. Gupta doet in het rapport geen uitspraken over de redelijkheid van de winsten maar noemt het rapport wel 'Ezeltje strek je' en vindt dat het reguleren van winst maatschappelijk wenselijk kan zijn. Wel vindt het bureau dat op dit moment de mate van winstregulering niet correspondeert met de machtsposities in de zorg. De regulering is volgens Gupta nu juist het zwaarst op de minst machtige deelsectoren.

sterren Gepubliceerd: woensdag 15-03-2017
Bron: Gupta rapport Ezeltje Strek Je | Nog geen reacties
Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ĎDat bepaal je zelfí

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ĎDat bepaal je zelfí. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet.

ĎDat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Het verhaal geeft de impact weer van een volhardende burger die achter allerlei schermen vele touwtjes in handen had en wiens strakke regie uiteindelijk leidde tot een wetswijzing.

Menno Loos en Ed van Eeden, Dat bepaal je zelf Ė Tien jaar strijden voor een nieuwe Donorwet. Uitgeverij LoosBD, 356 pp, hardcover, prijs Ä 25.

Bestellen kan via deze link https://datbepaaljezelf.nl/

Achter de schermen: een nierbiopt beoordelen »

U ziet hen vrijwel nooit en toch zijn ze belangrijk voor nierpatiënten: pathologen. Een patholoog kan aan het weefsel van een nier(biopt) zien hoe groot nierschade is. En vaak ook wat de oorzaak van nierproblemen is. Neem een kijkje in het laboratorium van een patholoog in het nieuwste nummer van Wisselwerking, het tijdschrift van de Nierpatiënten Vereniging Nederland. De pathologen Jesper Kers en Tri Nguyen geven in tekst en beeld uitleg over hun werk.

Lees meer »

Huisdieren mogelijk bron van hepatitis E »

Huisdieren zijn veel vaker dan gedacht besmet (geweest) met het virus dat hepatitis E veroorzaakt, en zouden daarmee wel eens een bron van besmetting voor mensen kunnen zijn. Dit is voor gezonde mensen over het algemeen niet gevaarlijk, maar kan dat wel zijn voor mensen die een verminderde afweer hebben, bijvoorbeeld getransplanteerden. Vrij veel mensen hebben op enig moment in hun leven een infectie met het hepatitis E-virus, meestal niet ernstig.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier